hooggevoelig - HSP - stress

Hoe ga je om als je overloaded bent

Er was op een gegeven moment een periode dat ik als HSP’er elke dag als erg stressvol ervoer. Veel sociale interactie, hoofd vol nieuwe ideeën, veel reuring om me heen, je kent het wel. Het was niet op die manier vervelend ofzo… maar gewoon iets te onrustig voor mij. Mijn structuur was even ver te zoeken, ik had geweldige plannen, maar niks lukte, mijn focus en overzicht was ver te zoeken.

Voor je het weet vliegen de dagen voorbij en zoals veel vrouwen, moet je ook nog je huishouden draaiend houden. Je weet wel: eten, wassen, boodschappen, kinderen, hond uitlaten, bloggen, site, bedrijf en ga zo maar door. Alles liep even teveel door elkaar, waardoor je het onderscheid tussen hoofdzaak en bijzaak even niet meer zag.

Error dag

Vandaag had ik zo’n dag, ik noem het de error dag. Je wordt wakker, en stapt al moe uit je bed. Dan sta je in de keuken met, ehh wat nu. Dan is een simpel broodje maken al teveel (Normaal weet je, als je al een oog open doet, je agenda van die dag). Een dag dat je er tegen op ziet om zelfs je hond uit te laten (sorry, Sky!).  Dat je de vaatwasser open doet, de vieze vaat van de dag daarvoor nog in staat en vergeten bent deze aan te zetten. En nu mis grijpt, dan maar een vies bordje pakt.

Een dag dat je alle kasten open trekt opzoek naar iets lekkers, terwijl je de andere dagen deze goed weet dicht te houden. Dat je fantasieloos bent, niet weet je vanavond moet gaan koken. Elk geluid teveel is, je energiepijl en humeur beneden vriespunt is beland. Sta je buiten omdat de hond uiteindelijk wel erg nodig moet, het zonlicht die je vrolijk tegemoet treed, te scherp is. Als je eindelijk alles hebt gedaan…. wat een eeuwigheid lijkt… je doelloos achter je computer gaat zit, spullen op je bureau maar gedachteloos verschuift en je paniekerig wordt.

Want ik moet vandaag een blog schrijven en nog veel meer, de tranen staan in je ogen. Ik wil zo graag, maar mijn hoofd schiet alle kanten op. De controle dreigt je kwijt te raken, want alles om je heen is irritant aan het worden. Zelf het tikken op je toetsenbord lijkt wel op of je op een drumspel aan het spelen bent.

Komen de kinderen na een schooldag enthousiast binnen, je oren dichtslaan en vreselijk gaan piepen. Op dat moment even teveel wordt, je even uit je lichaam wil schieten, naar een plek waar het stil is….. Herken je dat? Nee, het was niet mijn maandelijkse periode ;).

Ondertussen weet ik als ik op deze manier wakker wordt, wat zo’n dag voor mij betekent: langdurige overprikkeling. Ik heb mezelf niet bescherm en te weinig herstelmomenten genomen over een langere periode. Het overvalt me toch steeds weer.

Hoe komt het dat ik het steeds zover laat komen?
Waarom heb ik mezelf verlaagd om aan de vragen/verwachtingen van anderen te voldoen?

Dan kijk ik eerlijk naar mezelf,  dan zijn het vaakde verwachtingen die ik van mezelf heb ten op zichtte van anderen, wat naar mijn valkuil leidt. Dan denk ik op dat moment dat ik dat toch wel aan moeten kunnen, en bedenkt dat je toch nog een beetje energie hebt. Even niet op de kleine signalen let en tevens ‘vergeet’ ook dat je echt geregeld een herstelmoment in moet bouwen, uiteindelijk je de conclusie trekt dat je ver in je reserves bent gaan zitten.

Omgaan met je error

Wat nu?

  • Allereerst erken dat je op dat moment te ver bent gegaan, en wees mild over jezelf. Ga niet op jezelf schelden, maar berust erin.
  • Dan accepteer dat op zo’n dag niet gaat lopen zoals andere dagen, doe alles op een tandje lager. Leg de lat wat lager, een stuk lager…  Geef jezelf meer rust en las pauzes in. Voel je al helemaal niet schuldig, wat andere denken…. totaal niet relevant.
  • En heb je vreselijk trek in die zak drop, of de pak koekjes? Zou zeggen, geniet er wel van! Dag later ren je wel af of ga langer wandelen, dan heb je die calorieën wel weer verbrand.

Wees lief voor jezelf, alleen jij hebt jezelf hard nodig. 

Hoe laden jullie je op? Met deze tips kunnen we elkaar helpen..

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Een reactie op “HSP error

  1. Dorine zegt:

    Het is zo herkenbaar! Volgens mij heeft echt iedereen wel eens zo’n dag waar je vervolgens niet bij stilstaat… misschien is het juist wel goed om er eens wél bij stil te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *