Hoogsensitief: intuïtie en vriendschap

Als je hoogsensitief bent, heb je een haast een feilloze intuïtie. Durf die te gebruiken, ook (en juist) in je vriendschappen. Je zult, als je je daarop instelt en vertrouwd, altijd aan de ander kunnen merken of diegene ook écht interesse heeft in jou.

Soms zul je om de ander te willen pleasen (helaas, ook daar zijn we erg goed in ;-)) teveel van jezelf willen laten zien en vertellen om later te merken dat diegene daar helemaal niet in was geïnteresseerd. Probeer aan te voelen of de interesse oprecht is voordat je jezelf blootgeeft. Het zit niet in jouw aard om misbruik te maken van wat een ander jou toevertrouwd. Helaas zijn er veel personen in de Grote Boze Mensenwereld (jaja, zo zie ik het soms nog steeds die jouw openheid en vertrouwen zullen beschamen als dit hen zo uitkomt).

Je intuïtie is een van de grootste gaven en voordelen van hoogsensitief zijn, GEBRUIK HET NOU!!

Gebruik het, zoals hierboven al benoemd, in het aanvoelen van wat jouw vrienden nodig hebben. Niet ten koste van jezelf, gebruik het ook om te voelen wat jij op dat moment nodig hebt. Probeer uit je comfortzone te stappen ook als je het lastig vindt, stap over die drempel heen en vraag de ander ook wat jij nodig hebt van hem of haar.

Niet iedere vriend/in (hoogsensitief of niet) is in staat om door jouw muurtje heen te kijken en doordat we ons vaker dan andere mensen laten kwetsten zijn we erg goed in het verstoppen van onze werkelijke emoties.

Als je beiden evenveel geeft én neemt zal er een mooie, gelijkwaardige vriendschap ontstaan.

Hoe (en waar) vind je als hoogsensitief persoon echte vrienden

Dit is makkelijker dan je denkt!

Je weet waar, neem ik aan, jij blij van wordt en wat je niet leuk vindt. Waar je je fijn voelt en waar niet. Je zult anderen, al dan niet hoogsensitief, tegen kunnen komen op die plaatsen waar je je zelf ook fijn voelt. Dus waarschijnlijk niet in die drukke kroeg, of op een megadruk feest. 

En hieperdepiep … we leven in een goed ontwikkeld digitaal tijdperk. On-line vind je heel veel hoogsensitief groepen waar je gelijkgestemden kunt vinden. Google maar eens, zelfs op Facebook vind je veel groepen die gericht zijn op hoogsensitieve personen. Je kunt hier ervaringen lezen en uitwisselen. 

Voor diegene die op zoek is naar mede hoogsensitief persoon om samen iets te ondernemen heb ik sinds kort Facebook groep gestart; HSP Nederland. Je kunt hier aangeven welke activiteit je eens graag met een mede hoogsensitief persoon wilt ondernemen. Of gewoon om kennis te maken met mede hoogsensitief persoon.  Fijn om te weten, het is een besloten groep, dus je privacy staat voorop.

Maar kijk ook eens rond bij de activiteiten waaraan je zelf deelneemt. Een sport, een cursus, workshop, lezingen, spirituele bijeenkomsten etc. Als je wat bewuster rondkijkt zul je daar wellicht mede hoogsensitieve personen tegen kunnen komen.

Een echte vriend hoeft echt geen hoogsensitief persoon te zijn. Uiteraard kun je ook vrienden hebben die niet hoogsensitief zijn. Door jezelf te blijven en dit ook de ander te gunnen kun je ook met een niet hoogsensitief een hechte vriendschap opbouwen. Een echte vriend zal begrip hebben voor het feit dat je soms anders kunt reageren op situaties dan dat hij/zij zelf zou doen. Wederzijds respect is in dit geval het “magische” woord dat er voor zorgt dat jullie band in tact blijft.

Friends Forever??

Dat is iets wat kan en heel mooi is, een levenslange vriendschap. Trouw door dik en dun, ook als een van de twee of beiden een relatie of kinderen krijgen. Dit zijn unieke vriendschappen die (helaas) niet iedereen meemaakt. 

In de praktijk is het vaak anders. De vrienden die je ontmoet zullen mensen zijn die een tijdje op je pad komen, naast en met je mee lopen. Jullie zullen van elkaar leren en genieten van de tijd die jullie samen meemaken. Na een tijdje, dat kunnen maanden of jaren zijn, zullen jullie wegen scheiden en komen er weer andere vrienden voor in de plaats.

Dit is een natuurlijk proces, je groeit beiden waardoor je gemeenschappelijke levensdoelen anders worden en je soms, letterlijk, uit elkaar groeit. Dit is het zogenaamd “verwateren”. Het is niet erg, je zult merken dat dit proces meestal langzaam en geleidelijk verloopt. Indien dit van één kant komt dan kun je eventueel proberen, net zoals in een liefdesrelatie, door middel van praten te zien of de vriendschap er nog is en gered kan worden of dat het echt voorbij is. 

Heb jij echte vrienden, of ben je op zoek naar een vriend die voor je door het vuur gaat?

Wees dan in jouw vriendschappen zoals jij zou willen dat een vriend voor jou is, investeer, koester, geef, neem, deel en geniet!

 

Lukt het je nog steeds niet om vriendschappen aan te gaan? Schakel mijn hulp in, wie weet kan ik je verder helpen: contact 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *