De sleutel tot genezing van te veel stress is als eerst leren rusten, luisteren en loslaten. Vanuit dit punt kun je aan je ‘zelfsturing’ gaan werken, zodat het niet nog eens gebeurt. “Uhhh, tot rust komen hoe dan?” Tot rust komen is niet makkelijk , dat snap ik, als je bij het minste of geringste gestrest voelt en niet weet waar de ‘stopknop zit. En ik weet het, het is vaak best een zoektocht en een uitdaging om uit te vinden wat helpt bij je herstel, maar accepteren wel dat je niet in orde bent en ga daar niet schuldig over voelen, dan heb je de eerste belangrijke stap gezet.
Rusten zonder schuldgevoel
Rust heerlijk uit en probeer niks doen zonder schuldgevoel, ga dit eens proberen en ervaren, maar houd wel structuur in je dag aan. Ga eens wat rondhangen, maar zorg ervoor dat je niet meer gaat piekeren. Wat vaak helpt is de buitenlucht ga een wandeling maken, of bezoek de sauna, wat dacht je van een heerlijke massage, dat soort dingen werken vaak goed. Sporten is bij mensen, ook met een burn out, soms een goed idee.
Let op met sporten
Als je bezig bent met sport. maakt je lichaam extra stresshormonen aan. “Oeps wat zeg ik nu? Ehh, dat is toch precies wat je niet wilt?” Om te herstellen moet het herstelsysteem in je lichaam gaan domineren. Precies het tegenovergestelde dus van de jaren wat je daarvoor deed: op dat moment was het activerende stresssysteem te dominant. Kijk met sporten waar je net binnen dat punt blijft, dat de stresshormoon niet de overhand krijgt.
Luister naar je lichaam
Zoek sociale steun vanuit je omgeving, ga leuke dingen doen met vrienden. Let op als je met een burn-out kampt, dit kan ook weer stress opleveren en dan moet je het juist niet doen. Luister goed naar je lichaam, voel en kijk wat werkt voor jou.” Doe tussendoor wat powernapjes. Neem je lijf heel serieus als het aangeeft dat het moe is Je hoeft niet bang te zijn dat je ’s nachts niet meer kunt slapen. Het is alleen maar d om je lichaam weer aan slapen te laten wennen. Rust is belangrijk om energie op te bouwen. Zorg dat je geregeld stilstaat bij waar je nu mee bezig bent, zet dingen op een rijtje en plan vooral rust in.
Lanterfanteren, hoe dan
Hangen, lanterfanten en powernapjes houden dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je gewend bent om flink door te jakkeren. Bij Margriet*, die bij mij op consult kwam: duurde het een tijd voordat ze de ontspanningsmodus te pakken had. “Ik wist wel dat ik moest rusten, maar ik zat nog heel lang in die stuiter modus. Ik bleef steeds malen en mijn lichaam stond in de overdrive, waardoor ik angstige gevoelens creëerden en niet goed kon slapen. Het was een vicieuze cirkel en op eigen kracht lukte het me niet om daaruit te breken. Ik ken mezelf als iemand die altijd op alert stand staat, maar nu had ik begeleiding nodig van iemand die tegen me zei: ‘Het is goed zo Laat los, laat alles gaan.’ Ik heb haar geholpen door met een anatomieboek uit te leggen wat er met haar lijf aan de hand was. Dat werkte goed voor haar, zij wilde altijd precies weten hoe dingen in elkaar staken.
Stopknop
De ‘stopknop’, waarin ik eerst helemaal niks meer kon, bouwde ik mijn leven weer heel langzaam op. Het duurde zes maanden voordat zij kon ontspannen en weer af en toe goede nachten ging maken. Zij vertelde dat ze eindeloos series heeft gekeken, gelezen en geprobeerd te schrijven over het proces dat ze doormaakte. En elke dag maakte Margriet een wandeling. Eerst begon zij met tien minuten, uiteindelijk werden het dagelijkse wandelingen van bijna drie kilometer. Of je nou herstellende bent van een burn- out of voelt dat je in de gevarenzone zit, wees trouw aan je lichaam, is mijn advies. “Luister goed naar je lijf en neem deze serieus, los van wat de omgeving, goed bedoeld, zegt. Dit is heel belangrijk.
En neem de tijd om via je zintuigen waar te nemen: laat de wind door je haren waaien, voel de zon op je huid prikkelen. Of loop met blote voeten door het zand, voel wat het met je doet. Wees ook bewust van je zintuigen: wat ruik ik, wat proef ik? Zorg dat je weer in contact komt met je lichaam Margriets genezingsproces ging met vallen en opstaan, vertelt ze mij. Een tijdlang was ze bang nooit meer de oude te worden, maar het vertrouwen in haar lijf is er weer. Ze heeft haar energie terug en gaat weer naar haar werk. “Ik ben zachter geworden richting mezelf. Ik heb geleerd naar mijn lichaam te luisteren en rust te nemen als mijn lichaam dat aangeeft.