Een droomhuis vinden is net als op zoek gaan naar de perfecte partner. Het kan even duren, maar als je de ware hebt gevonden, weet je dat je altijd de steun zult hebben van iemand die je begrijpt. En als je je droomhuis vindt, heb je altijd de perfecte plek om te ontspannen en nieuwe herinneringen te maken.

Gelukkig is het vinden van de perfecte woning een iets eenvoudiger dan het vinden van de perfecte partner. Een beetje planning en wat speurwerk kunnen je het huis krijgen dat bij je past. Geen blind dates nodig!

 

Met deze tips ben je een stuk dichterbij je droomhuis

Bepaal je stijl van je droomhuis

Wellicht houdt je van landelijke huizen of de strakke uitstraling met een moderne keuken in een penthouse appartement, maar je zult het meest gelukkig zijn als je bedenkt welk type huis het beste bij jou past.

Eengezinswoningen bieden meer privacy en vrijheid, wat geweldig kan zijn als je kinderen of huisdieren hebt die een tuin nodig hebben om lekker in rond te rennen. Maar eengezinswoningen betekenen ook meer weekenden vol met onderhoudswerkzaamheden. Bij appartementen zijn er vaak verenigingen die veel van het buitenonderhoud voor je regelen, maar een appartement heeft misschien niet de groene omgeving die je nodig hebt voor je gezin, en je betaalt maandelijks contributie aan de vereniging van eigenaren. Nadeel hiervan is dat als je iets aan de buitenkant wilt doen, je er eerst toestemming nodig hebt van je medebewoners.

Financieel plaatje

Voordat je begint met het zoeken naar huizen, is het handig om vooraf goedkeuring van de bank te krijgen. Het kan een moeilijk proces zijn voor huizenkopers, maar dat hoeft het niet te zijn. Door eerst goed je financiën op orde te hebben zal alles een stuk soepeler verlopen. Bekijk vooraf bijvoorbeeld of de kredieten die je eventueel hebt op orde is (en waar kan je nog verbeteringen aanbrengen door fouten te corrigeren of de facturen op tijd te betalen). Zorg voor bewijs van inkomen in de vorm van W2’s en loonstrookjes. Tot slot, bereken het bedrag dat je beschikbaar hebt voor een aanbetaling en afsluitkosten. Niks is zo frustrerend als je droomhuis hebt gevonden en blijkt dat je dit helemaal niet kunt betalen.

Blijf binnen het budget

Als je eenmaal een hypotheek hebt en weet waar je voor in aanmerking komt, kan het verleidelijk zijn om op zoek te gaan naar huizen in het top segment van je prijsklasse, maar dat is niet altijd verstandig. Het nemen van een hypotheek die hoger is dan u zich ruimschoots kunt veroorloven, kan het gevoel van je droomhuis snel doen bederven.

In plaats daarvan raden veel deskundigen aan om de 28/36-regel te hanteren. Volgens deze richtlijnen mogen je maandelijkse woonuitgaven niet meer dan 28 procent van je bruto maandinkomen bedragen, terwijl al je maandelijkse uitgaven – inclusief woonkosten, autokosten of studieleningen – niet meer dan 36 procent van je bruto maandinkomen mogen bedragen. Door je aan deze richtlijnen te houden, kun je er zeker van zijn dat je je een huis kunt veroorloven.Om zeker van te zijn is het handig om even bij de bank langs te lopen, die kunnen dit met de huidige regels jou sneller van de goede informatie voorzien.

Plan voor de toekomst

Als je er klaar voor bent om op zoek te gaan naar een huis, bedenk dan wat nu het beste voor je werkt – en wat in de toekomst het beste voor je zal werken. In het ideale geval wilt je de komende zeven tot 20 jaar (of langer) in je nieuwe huis blijven wonen. Op die manier betaalt je de hypotheek af en bouw je een eigen vermogen op.

Wil een huis jouw droomhuis zijn, dan moet het met jou meegroeien. Heb in de toekomst nog een kinderwens, dan heb je misschien een extra slaapkamer of twee nodig. Denk je dat je op afstand gaat werken? Dan wil je een kantoor aan huis. Hoewel je niet wilt overdrijven en een huis met vijf slaapkamers wilt kopen als je alleenstaand bent, moet je jezelf wel wat ruimte geven om te groeien.

Onderzoek buurt

Het kan zijn dat je al weet of je in de stad, het centrum of op het platteland wilt wonen, maar de wijken kunnen sterk verschillen, zelfs in hetzelfde gebied. Om de perfecte locatie te vinden, begin eerst met wat voor onderzoek te doen. Bekijk online op verschillende makelaars websites om een idee te krijgen van de stijl huizen die beschikbaar zijn in een bepaalde buurt, bekijk hoe ver de winkels en eventueel scholen van je toekomstige huis zijn. Is het op loop-, fietsafstand of heb je de auto of openbaar vervoer voor nodig.

Zoek ook zelf  in het desbetreffende gebied, vooral als je gaat verhuizen. Een weekend rondrijden of wandelen in verschillende buurten kan ervoor zorgen dat deze plek je een goed beeld geeft van waar je op een dag thuis zou kunnen voelen.

Kijk voorbij de gebreken

Tenzij je echt geluk hebt, zullen de huizen die je bekijkt waarschijnlijk niet alles hebben wat op je wensenlijstje staat. In feite kan het huis een paar dingen hebben die je niet leuk vindt. Maar dat betekent niet dat het niet jouw droomhuis kan worden.

Het geheim hiervan is door niet alleen naar de uiterlijke gebreken te kijken, maar ook naar de bouwkundige kwaliteiten van het huis. Linoleum vloeren, een kleur verf die je haat in de slaapkamer, of een aantal keukenkastjes die moeten worden bijgewerkt zijn allemaal dingen die je kunt aanpassen aan jouw stijl.

Dus zoek een goed gebouwd huis dat de ruimte heeft die je nodig hebt, een aantal mogelijkheden heeft die je leuk vindt, een indeling die bij je levensstijl past en een prijs die je in staat stelt om wat veranderingen aan te brengen. Met een beetje zorg zal dit het huis worden waarvan je zult gaan houden.

Kijk – en kijk nog eens

Als je denkt dat je een huis hebt gevonden waar je een bod op wilt doen, kijk dan nog eens. Zowel een huis als een buurt kunnen er heel anders uitzien op verschillende tijdstippen van de dag. Bijvoorbeeld, misschien heb je een huis bekeken op een doordeweekse ochtend toen alles rustig was om vervolgens te ontdekken dat de buurt ’s nachts te luidruchtig is.

Om een goed idee te krijgen van waaraan je begint, moet je het huis minstens twee keer bekijken, bij voorkeur op twee verschillende tijdstippen van de dag – bijvoorbeeld op een doordeweekse ochtend en dan nog eens op een weekendavond.

Leer de buurt kennen

Het vinden van een huis waar je van houdt is een topprioriteit, maar om de jarenlange relatie met het huis te laten duren, moet je ook van de buurt genieten. Terwijl je rondrijdt of wandelt, vraag je jezelf af of het huis in een buurt staat die echt aan je wensen voldoet. Houdt je van het buitenleven? Dan wilt je waarschijnlijk niet 5 km van de dichtstbijzijnde wandel- en joggingpaden verwijderd zijn.

Ben je afhankelijk van meerdere restaurants om snel iets af te halen op doordeweekse avonden? Zoek restaurants waar jij van houdt en die passen bij je levensstijl, het liefst op de route die je gewoonlijk aflegt tussen je werk en thuis.

De juiste persoon

En dan heb je alles op een rijtje qua financiën. Dan ga je opzoek, hoe verder? Het is belangrijk om in de plaats waar je wilt gaan wonen bij diverse makelaars binnen te stappen en je wensen daar neer te leggen. Voel of deze persoon jouw droombeeld kan zien en dat het klikt tussen jullie. Je kan het geld maar een keer uitgeven, en dan is de begeleiding hierin heel belangrijk. Vraag naar de kosten van de makelaar, zodat je dit ook in je berekeningen mee kunt nemen. Elke makelaar wil graag jou hun huis verkopen. Probeer niet in hun flow mee te rennen en van je pad af te laten leiden. Als je echt je droomhuis wilt vinden vergt dit tijd.

Laat een huisinspectie uitvoeren

Hoe de staat van het huis er ook uitziet, voorkom dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan en laat een huisinspectie uitvoeren door een erkende bouwkundig inspecteur. Een goede bouw inspecteur kan je alles vertellen, over de kwaliteit van het dak tot mogelijke problemen die je zou kunnen hebben met de fundering.

Flexibel blijven

In een relatie is de perfecte partner die je voor ogen had misschien niet degene met wie je uiteindelijk eindigt – en dat kan een goede zaak zijn. Hetzelfde geldt voor het vinden van je droomhuis. Misschien ben je dol op een bepaald type architectuur of een grote tuin, maar je wilt je er niet te veel op fixeren en daardoor het droomhuis over het hoofd zien dat dat net het ene specifieke kenmerk mist. Blijf flexibel, wees bereid om compromissen te sluiten, en je zult zeker je droomhuis vinden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *