escape proberen

Hoe vaak zeg je, ”ik ga het proberen”

Er zijn 7 escapes, vluchtroutes, die we dagelijks toepassen met het idee dat we stappen zetten. In feite houdt het ons ver verwijderd van de pijn. En daarmee van wie we werkelijk zijn.

“Proberen”

“Ik ga het proberen”, zegt ze met een glimlach wanneer ze opstaat. “Ga je het proberen of ga je het echt doen?” vraag ik haar. De spanning in haar kaken en het korte moment waarop ze haar ogen sluit, laten haar worsteling zien… “Ik ga het doen…”.
Ze beseft welk risico ze daar loopt. Ze beseft ook dat ze met die uitspraak volledig aandeelhouder is geworden van het zich wel of niet houden aan deze afspraak. Ze was al aandeelhouder, maar nu realiseert ze het zich én voelt ze het ook. Hoe trouw, hoe loyaal is zij daadwerkelijk aan de belangrijkste persoon in haar leven? Of geeft ze op aan deze persoon? Aan zichzelf? Door te zeggen dat we het “proberen” of “geprobeerd hebben” ontlopen we de pijn. De pijn van het besef dat we onszelf verlaten. De relatie met de buitenwereld, personen of situaties, belangrijker maken dan de relatie met onszelf.

 

Ik heb het ook geprobeerd….

 

Of het nou tijd en aandacht geven aan je partner is, op tijd komen op afspraken, sporten, stoppen met roken, gezonder eten, het verwezenlijken van een diep verlangen… Het heeft een totaal ander effect dan wanneer je zegt:
“Ik heb andere zaken belangrijker gemaakt. Het is hier anders gelopen dan ik beloofd had. Ik heb hier opgegeven aan jou, maar vooral ook aan mezelf. Ik zie de prijs die ik daarvoor betaal en dat ik daar verantwoordelijk voor ben”.
Vervolgens jezelf toe te staan dat het anders is gelopen dan je intentie was. De vraag is of je in staat en bereid bent om bij te sturen. Vanuit het voelen van de pijn en het uitspreken van je verantwoordelijkheid zal je eerder bijsturen vanuit jouw eigen aandeelhouderschap. Eerder dan waar je bij “ik heb het ook geprobeerd” de neiging zal hebben om het buiten jezelf neer te leggen. En daarmee is “proberen” de ideale escape om niet te hoeven voelen en niet in actie te hoeven komen.

Vervang “proberen” voor doen, voel de lastigheid, de kans om te falen, voel je aandeelhouderschap. Het zal je confronteren met hoe trouw je daadwerkelijk bent aan jezelf. Niet de meest makkelijke weg, maar op lange termijn wel de meest waardevolle. En dat ga je absoluut merken in je fysieke en mentale gezondheid.

 

Wil je meer weten, heb je een vraag of wil je een afspraak maken, neem gerust contact met mij op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *