Hoe nemen wij beslissingen

Hoe nemen wij beslissingen

Je hebt het misschien niet door, maar we nemen de hele dag door beslissingen, de ene keer in het klein en dan een keer in het groot. Over het algemeen zijn het snelle en simpele keuzes die wij maken. Heel logisch, maar voor de grote beslissingen nemen we vaker wat meer tijd, of niet? Wat ons brein doet lijkt op 2 systemen, wat deze nodig heeft om beslissingen te maken, een snelle, makkelijke en weinig energie kostende en een langzame, tragere energie slurper. Het is dan ook heel logisch dat we een voorkeur hebben voor de eerste. Wat de Nobelprijswinnaar Kahneman al voorzag en heeft beschreven, ontdekte dat wij het liefst zo lang mogelijk en zo min mogelijk energie investeren in onze beslissing. Andere onderzoekers ontdekten dat we dit zelfs nog doen voor beslissingen waar je van hoopt dat ze met meer inzicht worden genomen, zoals bijvoorbeeld politieke beslissingen. En we weten allemaal hoe makkelijk dit systeem te beïnvloeden is: ga maar eens winkelen in een supermarkt met een lege maag, op het moment dat ze de verse stokbroden afbakken. Snap je hem al?

Carl Jung

Ik weet niet of jullie Carl Jung kennen, hij heeft ook veel onderzoek gedaan naar de manier waarop wij beslissingen nemen. Hij omschrijft de 2 systemen als denken en doelen. De denkers benaderen de zaken meer op verstand (vanuit het hoofd) en voelers gaan meer op intuïtie (vanuit het hart). Naar mijn idee zijn er nog 2 systemen van belang, namelijk het onderbewuste (onderbuik) en het hogere doel ( 8e chakra). Bij het nemen van beslissingen kunnen verschillende onderdelen op bepaalde momenten meer of minder betrokken zijn bij het proces. Zo zal het hogere doel minder betrokken zijn bij een beslissing om bijvoorbeeld nog een kop thee te nemen, maar uiteindelijk dragen alle onderdelen bij aan het beslissingsproces. Het hogere doel beïnvloedt de beslissing vanuit een verlangen, het onderbewuste vanuit ervaringen uit het verleden. Je intuïtie op basis van specifieke ervaring en verstand op basis van kennis. Bij instemming vanuit de verschillende delen zal er geen onzekerheid ontstaan. Onrust ontstaat als een systeem genegeerd wordt en op blijft spelen. Die blijft net zo lang aankloppen totdat het gerustgesteld wordt.

 

2 reacties op “Hoe nemen wij beslissingen

  1. Eveline Meijvogel zegt:

    Beslissingen nemen is lastig, ook ik loop daar tegen aan. Als je dan ziek bent is het al een uitdaging als het al voor ons is.

  2. Rob Alberts zegt:

    Afgelopen zaterdag merkte ik weer hoe moeilijk het is voor een patient mat Parkinson om beslissingen te nemen.

    Dat terwijl ik zelf ook een twijfelaar kan zijn.

    Vriendelijke groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *