hoe leer ik de 7 fases van spirituele groei en ontwikkeling-zensitivity-spirituele groei-spiritueel ontwikkelen-spiritualiteit

In principe ben je al een spiritueel wezen en beschik je over het vermogen om je spiritualiteit optimaal tot uiting te laten komen. Maar, zoals alles in het leven, is het inslaan van je spirituele pad een keuze. Tijdens je leven krijg je verschillende mogelijkheden aangereikt die leiden tot een nieuw proces van persoonlijke ontwikkeling. In eerste instantie gaan de meeste mensen langs hetzelfde pad, maar op bepaalde punten heb je keuzes – of doorgaan in dezelfde vertrouwde omgeving te blijven hangen of de schoonheid van je spirituele reis te ontdekken. Deze keuzemogelijkheden kunnen zich op elk moment van je leven aandienen; de sleutel is altijd alert te blijven en te luisteren naar de wijsheid van je innerlijk kracht.

De eerste fase

Fase 1: De onschuld

Veel mensen worden in een materialistische wereld geboren, waar hun leven wordt bepaald door de onderste drie chakra’s. Je komt op aarde in een toestand van onschuld en zolang je gezond bent en een liefhebbende familie hebt, leef je in een omgeving van veiligheid en geluk. Nog steeds heb je een sterke verbinding met het Goddelijke en het veld van het Absolute waarheid waaruit je bewustzijn is voortgekomen. Het spirituele wezen is nog steeds intens aanwezig. Voor de meesten vervaagt deze herinnering echter naarmate je wordt geleerd hoe je “erbij moet horen” en je wordt afgeleid door de wereld om je heen. Een kleine minderheid slaagt erin haar Goddelijke verbinding te behouden en geniet van haar spirituele rijkdom.

Fase 2: De angst, het ego

Naarmate je ouder wordt, komt het ego naar boven en al gauw kom je tot het besef dat je compleet afhankelijk bent van alles om je heen. De pure liefde die je tot nu toe hebt ervaren, begint overschaduwd te worden door angst en de daarbij behorende emoties. Je ontdekt dat je, als je iets wilt, degenen die de leiding hebben moet tevreden stellen. Je ontwikkelt je persoonlijkheid en begint alle verhalen te creëren uit deze ervaring die je leven zullen vormgeven en vastleggen.

Fase 3: Kracht

Vanuit je verlangen om angst te overwinnen, zorg je voor succes in je leven. Dus je volgt een opleiding, begint een carrière en een gezin. Je wilt controle uitoefenen om je angst te onderdrukken. Eerst vergaar je dingen om je een gevoel van veiligheid te geven.

Spirituele ontwikkeling

Eerste keuze

Voor veel mensen eindigt hier hun spirituele ontwikkeling. Je kiest ervoor om door te gaan met je materiële verlangens, je zoekt meer en meer macht en controle. Je leven wordt ego-gericht en je blijft in Fase 3.

Bij anderen begint het gevoel te dagen dat er meer in het leven is. In plaats van alleen maar bezittingen en macht te vergaren, zoek je naar een diepere betekenis van het leven. Je begint spiritueel te ontwaken en gaat verder naar Fase 4.

Fase 4: Het Geven

In deze fase begin je te beseffen dat er meer in het leven is dan persoonlijke macht en materieel gewin. Je vraagt je af hoe je anderen kunt helpen, hoe je de wereld om je heen kunt dienen. Je wordt vertrouwd door zowel te geven als te ontvangen.

Geven kan echter ook een gevoel van macht creëren. In deze fase kan geven vaak nog ego-gedreven zijn. Je geeft omdat je een vorm van erkenning verwacht of omdat het je een goed gevoel geeft over jezelf.

Tweede keuze

Je kunt blijven geven vanuit je ego, altijd iets terug willen voor wat je geeft. Dit kan uiteraard veel voordelen hebben, en je kunt veel goede dingen doen in de wereld. Het belemmert echter je volledige spirituele groei.

De mogelijkheid van je tweede keuze is wanneer je begint te geven vanuit het oogpunt van liefde en compassie zonder enige behoefte aan erkenning of beloning. Je geven wordt egoloos en je ware spirituele reis begint.

Fase 5: De Zoeker

En nu begint je spirituele ontwikkeling. Het verlangen naar Verlichting groeit in je. Je beslissingen komen nu vooral uit het vierde chakra, het hartcentrum.

Je begint op zoek te gaan naar de diepere betekenis van het bestaan. Je probeert te begrijpen waarom je hier bent en hoe je je leven zinvoller kunt maken. Je volgt misschien lessen bij Spirituele leraren en goeroes. Je leest boeken en traint jezelf in verschillende technieken. Je ervaart iets van het doel dat je aanmoedigt om op het pad te blijven.

De keelchakra opent zich als je de kwaliteiten van het hart in je leven tot uiting brengt.

Fase 6: Bewustzijn

Het spirituele bewustzijn dient zich aan. Je geest wordt helemaal wakker. Je wordt bewust van je daden en beseft dat je zelf de rol speelt in het grote geheel. De angst voor de dood vergaat als je beseft dat het leven slechts een andere rol is. Er komen dan vanzelf spirituele krachten tot je beschikking. Er bestaat echter nog steeds een scheiding tussen de gever en de ontvanger.

Derde keuze

Je hebt nu opnieuw een cruciaal punt tijdens je reis bereikt. Je geest is volledig wakker, maar een deel van je ego is nog steeds aanwezig. Het gevaar van dit is, dat je gelooft dat je iets bijzonders bent. Je denkt misschien ten onrechte dat je het doel bereikt hebt en je gaat jezelf nog groter maken. Het einde is in zicht, maar je geeft het ego nog steeds de ruimte en dat hoop je voor jezelf verborgen te houden en je blijft steken in een vals gevoel van spirituele verworvenheid.

De andere keuze is het ego te erkennen en er niet aan toe te geven. Om het toe te staan, mag dit binnen het geheel op een harmonieuze wijze zijn plaats vinden. Je vervolgt je reis met bescheidenheid en toewijding. Geven doe je puur om te geven. “Wat zit er voor mij in” verandert in “Hoe kan ik dienen?”

Inzicht en spirituele inspiratie beginnen zich te ontwikkelen, je hoort de stem van je innerlijke gids als het zesde chakra zich opent.

Fase 7: Geest

Je hart wordt nu in zijn geheel ontwaakt. Je ervaart Goddelijk en Eenheidsbewustzijn.

Er is geen scheiding meer. Geen gever, gegeven, of geven. Geen gevoel van “ik” of “mij”, enkel een bewustzijn van Eenheid. Je leeft nog steeds “in de wereld”, maar bent niet langer “van de wereld”.

Je spirituele ervaring is zuivere liefde.  Alle chakra’s zijn open, de spirituele energie stroomt vrijuit.

Keuzevrijheid

Wanneer je het zevende fase bereikt, zijn er geen keuzes meer. Je werkt volledig in harmonie met de natuur. Alles wordt aangeboden precies wanneer het nodig is, op het juiste moment. Je bent een eenheid.

Naarmate je verder komt in deze fases, lijkt de materiële wereld in het begin erg aantrekkelijk, terwijl het spirituele misschien leeg en hard lijkt, maar, als je doorzet, leidt het uiteindelijk tot de ervaring van het Ware Zelf en eeuwige gelukzaligheid.

Er ontbreekt niets in het leven van een ware yogi. Hij of zij heeft niet het gevoel dat er iets is opgegeven. In feite is het omgekeerde het geval – grote yogi’s hebben het gevoel dat door het niet volgen van een spiritueel pad, eeuwige gelukzaligheid is opgegeven ter wille van een paar voorbijgaande momenten van geluk. De materiële wereld is als een verdroogde tuin die wacht op kennis van het Goddelijke om hem tot bloei te brengen. In de materiële wereld heb je alleen de energie van het lichaam, op het spirituele pad boort men het Goddelijke Bewustzijn aan, de Kosmische Energie. De materiële wereld is een gevangenis, het spirituele pad leidt naar onbegrensde vrijheid.

Je staat altijd op een kruispunt op je pad, Waarheid of illusie, materieel of eeuwig. Het ego zal voortdurend proberen om zijn belemmerende macht op je te houden. Kies wijselijk. Alles wat je doet is een spirituele daad als je het met bewustzijn doet. Vind je pad en innerlijke rust.

Zorg dat je je spiritueel leven regelmatig en gedisciplineerd beleeft. Laat je niet ontmoedigen als je afdwaalt. Uiteindelijk wordt je spirituele reis je manier van leven, als een weelderige oase in de woestijn van het mondaine leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *