vriendschap met een hoogsensitief persoon-hoogsensitief en vriendschappen-zensitivity-online holistisch magazine

Een vriend of vriendin die hoogsensitief is, moet eerst zien of hij/zij zich veilig voelt bij jou om zijn emoties en gevoel te kunnen tonen – en of hij/zij zich kan ontspannen.

Tegenwoordig en vooral in deze tijd van politieke en dreigende onrust, circuleert er veel negatief en deprimerend nieuws en dat heeft gevolgen voor de geestelijke gesteldheid van hoogsensitieve personen. Dit kan er voor zorgen dat angst, depressie of een groot aantal andere geestelijke gezondheid gerelateerde klachten op de loer komen te liggen, zelfs als dit nooit is voorgekomen.

Een niet-hoogsensitief persoon kijkt misschien naar het nieuws zonder er door beïnvloed te worden, maar als je een hoogsensitief persoon (HSP) bent zoals ik, kan het zijn alsof je te veel nadenkt, het leed wat je op sociale media voorbij ziet komen overneemt, of je zelfs dat het een traumatische ervaring bezorgt; tragische verhalen kunnen je zelfs tot tranen toe roeren.

En – omdat niet iedereen zo gevoelig is als een hoogsensitief persoon (HSP) – kan het voelen alsof niemand begrijpt wat je voelt.

Juist dan moeten we ons kunnen wenden tot degenen die we het meest vertrouwen en nog belangrijker, dan zouden we graag ook willen dat ze ons ook echt kunnen begrijpen.

Als je denkt of weet dat je een vriend of vriendin hebt die hoogsensitief is, dan mag je weten dat we niet snel onze Facebook-status aanpassen om aan iedereen te laten zien hoe we ons echt voelen. Maar hoogsensitieve personen hebben bepaalde behoeften om gelukkig te zijn, waaronder dat wij de ruimte krijgen om emotie te tonen en onze gevoelens te uiten, en fijne, waardevolle vriendschappen. En daar kom jij om de hoek kijken – dit is het moment om je hoogsensitieve vrienden op te zoeken en ons de kans te geven om ons open te stellen.

Hoe zou je dit kunnen doen? Ieder hoogsensitief persoon is anders, maar als hoogsensitieve weet ik dat ik het zou waarderen als een niet-hoogsensitieve vriend deze zeven tips zou doorlezen.

Tips over hoe je hoogsensitieve vriend(in) kan ondersteunen

1 Ga er niet van uit dat je hoogsensitieve vrienden op dit moment niks mankeren, ook al praten ze er niet over.

Het is leuk om foto’s te delen op sociale media, maar we zijn ons er ook van bewust dat die foto’s niet het volledige beeld van ons leven geven. Gelukkig zijn er goede tijden, maar er zijn ook minder leuke, nare tijden (die we meestal niet online delen).

Dus, als je alleen maar naar die foto’s kijkt, ga er dan niet van uit dat alles goed gaat met iemand. Denk in plaats daarvan na, wanneer je voor het laatst gesproken met je hoogsensitieve vriend of vriendin hebt gesproken; als het al een tijdje geleden is, is het misschien tijd om contact op te nemen.

Persoonlijk aarzelde ik altijd om contact op te nemen met mensen uit mijn omgeving, omdat ik ze niet wil belasten met mijn problemen of verhalen. Uiteindelijk realiseerde ik me dat mijn problemen voor mezelf houden meer kwaad dan goed zou doen. Als ik ze sneller in vertrouwen had genomen, hadden ze me misschien op de juiste tijd kunnen helpen.

2 Probeer als eerste contact te zoeken, vooral als je al een tijdje niets van ons hebt gehoord.

Ja, in feite is het zo eenvoudig: whatsapp, stuur een berichtje of bel jouw hoogsensitief vriend(in) die de laatste tijd niet te bereiken is; wacht niet tot er eerst iets slechts of goeds gebeurt. Neem in plaats daarvan contact met ze op zonder aanleiding.

Vooral in deze tijden van sociale afstandelijkheid, waarin fysiek contact veel minder vanzelfsprekend is dan vroeger, is het belangrijker om je hoog sensitieve vrienden in de gaten te houden, vooral als ze alleen wonen. Als jij je als niet-hoogsensitieve mentaal en emotioneel overspoeld voelt, stel je dan eens voor hoe zij zich moeten voelen.

Er is niets zo goed als wanneer je iemand persoonlijk ontmoet, in elk geval is elk contact beter dan geen contact – en je kunt altijd een videogesprek of een wandeling voorstellen. Ik geloof dat elke nieuwe stap die we zetten in de richting van vriendelijkheid en compassie voor iemand een groter verschil kan maken dan we denken.

3 Sta open met liefde, en nodig ons uit om over diepe onderwerpen te praten

Al beweren veel mensen dat ze ruimdenkend zijn, als het om onze huidige maatschappij gaat, toch heerst er nog steeds een groot taboe in onze samenleving. Afhankelijk van waar je woont, wordt er nog steeds niet openlijk gesproken over onderwerpen als seksualiteit, geestelijke gezondheid en huiselijk geweld; je hoogsensitieve vriend(in) kan misschien niet eens met zijn of haar omgeving praten over het feit dat hij of zij een hoogsensitief is. Laat staan over deze onderwerpen.

Maar vrienden zoals jij kunnen juist een veilige haven voor hen zijn. Zorg ervoor dat ze zich veilig voelen, emotioneel, door jouw in vertrouwen te nemen, dat je er onvoorwaardelijk voor hen bent. Vraag niet gewoon: “Hoe gaat het?” maar stel open vragen zoals: “Hoe voel je je de laatste tijd?” of “Hoe voelde je je door ‘x’?”

Het kan ons helpen om eventuele blokkades te zien die we zelf niet zien.
Bij sommige hoogsensitieve personen kun je signalen van depressie en neerslachtigheid zien en bij anderen niet, net zoals het bij sommigen in woorden uitgedrukt kan worden en bij anderen niet. Wees daarom opmerkzaam: Luister naar de woorden van je hoogsensitieve vriend of vriendin, maar ook naar hun stiltes.

Het is voor de meeste hoogsensitieve belangrijk om goede vrienden te hebben die ze in vertrouwen kunnen nemen, wat hen zal aanmoedigen om zich open en kwetsbaar op te stellen. Als jij net zo open en kwetsbaar bent, zal dat voor hen de weg vrijmaken om dat ook te zijn: Wees het type vriend dat jij ook zou willen hebben. Als je beide je kwetsbaarheid kunt tonen zal de hoogsensitieve vriend of vriendin jou ook van onschatbare vriendschap kunnen terug geven.

Luisterend oor en oordeel niet, zodat we weten dat we je kunnen vertrouwen

Naarmate jouw hoogsensitief vriend(in) je meer vertrouwt, zal de kans groter zijn dat hij of zij zich openstelt voor jou. Het zit in ons menselijke natuur dat we een mening hebben over allerlei zaken, maar dit betekent niet dat we veroordelend moeten gedragen, wat iemand zou kunnen kwetsen zonder dat we het beseffen. Het beste wat we kunnen doen voor onze hoogsensitieve vriend is niet te spreken, maar te luisteren.

Alvorens je mening te vertellen, vraag je hen of ze die wel willen; misschien willen ze alleen maar dat hun problemen met geduld en begrip worden gehoord.

Ondersteun je vrienden – zelfs bij problemen.

Je kent ze vast wel, mensen die 24/7 lijken te klagen; als je een probleem hebt, zou je die dan opzoeken, of een vriend met een positievere kijk op het leven?

De kans is groot dat een hoogsensitieve bereid zal zijn om je te helpen als hij/zij je houding ten opzichte van het leven waardeert. Waarschijnlijk zullen ze zich hierdoor meer op hun gemak voelen om jou in vertrouwen te nemen, wetende dat jij hen beter zal laten voelen door de wereld vanuit een positiever perspectief te bekijken. Dat geldt ook andersom, dat een hoogsensitieve jou ook zal helpen.

Wat ik duidelijk wil maken dat wij niet zielig zijn en zielig gevonden willen worden. Het enige wat wij willen en verlangen; is oprechte vriendschappen. Aangezien de empathie bij hoogsensitieve personen heel hoog is kunnen ze soms zichzelf verliezen door iemand door hun misère heen te slepen. Dit is een dingetje waar wij goed op mogen letten, het kost veel energie en veel mensen vinden dit wel handig tot ze jou hulp niet meer nodig hebben. En daarna niks meer van zich laten horen. Grenzen stellen en energie management blijft iets wat bij ons de nodige aandacht vraagt. Heb je onze vriendschap dan is het oprecht en kunnen er mooie tijden aanbreken. Ook hoogsensitieve personen houden van grappen en grollen….

Vind je deze pagina interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *