Herken je dat ook dat je later beseft dat je gedrag aan iemand ander hebt aangepast? Je hebt laten leiden door de kracht van iemand anders ipv de kracht bij jezelf te houden.
Om een voorbeeld te geven: een manager vertelde dat een collega bij hem altijd het slechtste naar boven brengt. Een moeder die niet werkt en thuis blijft om voor haar kinderen zorgen, zei dat haar dag bijna volledig afhangt van de stemming van haar echtgenoot. Bijna iedereen heeft wel eens iemand anders de macht gegeven over de manier waarop hij denkt, zich voelt of gedraagt.
Door je innerlijke kracht weg te geven ontneem je jezelf de mentale kracht. Om de controle over je leven te behouden, is het belangrijk dat je een bewuste keuze maakt om je kracht terug te nemen. Alvorens je positieve verandering kunt creëren, moet je de wijze waarop je je macht weggeeft erkennen.
Ontdek deze 9 tips om je innerlijke kracht te versterken
1 Draag de verantwoordelijkheid voor hoe je je voelt.
Zorg dat het gedrag van anderen je emoties niet beïnvloedt. Zeggen dat je moeder je een slecht gevoel geeft over jezelf, of beweren dat je collega je kwaad maakt, wekt de suggestie dat zij de macht hebben over hoe jij je voelt. In plaats daarvan, accepteer dat het aan jou is om je emoties te managen, ongeacht hoe anderen zich gedragen.
2 Bepaal je grenzen
Door toe te geven aan schuldgevoelens of door niet voor jezelf op te komen, geef je macht aan andere mensen. In plaats van anderen de schuld te geven dat ze je tijd verspillen of je “dwingen” om iets te doen, moet je inzien dat jij de baas bent over jezelf. Stel gezonde fysieke en emotionele grenzen die je zeggenschap geven over hoe je je tijd doorbrengt en met wie je dat doet.
3 Stop met klagen
Tussen klagen en problemen oplossen zit een groot verschil. Door te gaan klagen bij je vrienden, familie en collega’s blijf je op het probleem gefocust en kun je geen oplossing bedenken. Klagen betekent dat je geen macht hebt over je situatie, en laat ook zien dat je geen controle hebt over je houding.
4 De kunst van vergeven
Als je wrok koestert tegen iemand die je gekwetst heeft, straf je de ander niet, maar alleen jezelf. Wanneer je kostbare tijd verspilt aan piekeren over iemand van wie je vindt dat die je onrecht heeft aangedaan, ontneem je jezelf de mogelijkheid om van het moment te genieten.
Iemand vergeven is de beste manier om je kracht terug te nemen. Maar voor alle duidelijkheid, vergeven betekent niet dat je zegt dat wat de ander heeft gedaan oké was. Het gaat erom dat je ervoor kiest de pijn en de woede los te laten die je de mogelijkheid om van het leven te genieten in de weg staan.
5 Bepaal je normen en waarden
Als je niet duidelijk weet wat je normen en waarden zijn, loop je het risico een hulpeloze passant te worden in plaats van een zelfverzekerde bestuurder over je eigen leven. Daardoor loop je het risico om met andermans ideeën in te stemmen, zonder na te denken of dit goed is voor jou en kun je te gemakkelijk op een dwaalspoor worden gebracht. Pak je zeggenschap terug door je normen en waarden in kaart te brengen en trouw te blijven aan wat belangrijk voor je is.
6 Verspil geen tijd aan nutteloze gedachten
Ben je wel eens thuisgekomen van je werk en had je de hele avond gehoopt dat je morgen niet weer hoefde te gaan? Nu kost een werkdag van acht uur je opeens 12 uur van je tijd. Zorg dat je de gedachten die je bezighouden niet meer in de weg staat, zodat je geen energie meer hoeft te steken in zaken die het niet waard zijn.
7 Zorg dat je eigenwaarde niet afhangt van de mening van anderen
Wanneer je eigenwaarde afhangt van anderen die je hoog achten, is de kans groot dat je een pleaser wordt. Niet iedereen hoeft je aardig te vinden, en ook niet iedereen hoeft het eens te zijn met je levensstijl. Beoordeel de kritiek die je krijgt op haar waarde, maar laat nooit de mening van één persoon je eigenwaarde bepalen.
8 Probeer geen uitspraken te doen die suggereren dat je een slachtoffer bent
Als je bijvoorbeeld zegt: “Ik moet 60 uur per week werken” of “Ik had geen andere keuze dan ja te zeggen”, dan lijkt het alsof je het slachtoffer bent van bepaalde omstandigheden. Er zullen zeker de nodige consequenties aan je beslissingen zijn verbonden, maar je moet ook beseffen dat je altijd keuzes hebt.
9 Wees bereid jezelf te onderscheiden van anderen
Schuldgevoelens en angst kunnen ertoe leiden dat je probeert aan te passen bij de mensen met wie je omgaat. Als je je probeert aan te passen aan anderen, ontken je wie je werkelijk bent. Vertrouw erop dat je mentaal sterk genoeg bent om je niet te laten meeslepen en anders te durven zijn.