Een burn-out, depressie, relatieproblemen, migraine, oorsuizen en verslavingen zijn ogenschijnlijk compleet verschillende persoonlijke problemen waar iemand mee te maken kan krijgen. Maar ze dragen allemaal een belangrijk en eenduidig kenmerk in zich. Het zijn allemaal uitingen van een disbalans tussen hoofd en hart. Hoe creëer je meer balans tussen hoofd en hart?

Veel mensen in onze maatschappij zijn heel erg rationeel. De nadruk ligt op het denken (hoofd) en veel minder op het voelen (hart). Ik geloof erin dat de oorzaak van veel problemen in ons leven is dat we te weinig ons gevoel volgen en zo te weinig onszelf zijn. We zijn doorgaans teveel naar buiten gericht, passen ons aan en doen wat van ons verwacht wordt. Hoe meer je je aanpast, hoe groter de verwijdering van jezelf is, hoe groter de disbalans en hoe meer problemen we in ons leven tegenkomen.

Waarom doen we dit?

In zijn algemeenheid hoort dit bij deze tijdsgeest en onze maatschappij. Onze ouders, voorouders zeker, zijn van de generatie waarin de kerk, maar ook de tweede wereldoorlog een belangrijke rol speelde. In die tijd was er veel minder ruimte voor eigenheid. Dus ook minder ruimte voor gevoel, emoties, zeggen wat je vindt en zijn wie je bent. Dat werkt door in de volgende generaties. Het is ons vaak simpelweg niet geleerd helemaal onszelf te zijn.

Geldt dit voor iedereen?

Ieders situatie is natuurlijk uniek. Jouw ouders zijn uniek, jouw broers en zussen zijn uniek en jij bent uniek. Dat geldt ook voor de plek waar je opgroeide, de situatie thuis en de opvoedstijl van jouw ouders. Nergens in de wereld is er situatie geweest zoals in jouw jeugd. De rode draad is echter wel dat de problemen uiteindelijk ontstaan als in die unieke start van je leven je niet helemaal in je kracht gezet bent en je eigen identiteit verloren bent. De problemen ontstaan als jij je onbewust aangepast hebt en daarmee dus niet helemaal jezelf bent. Daar kunnen traumatische gebeurtenissen in de jeugd aan ten grondslag liggen, maar dat hoeft niet altijd. Vaak ontstaat een disbalans geleidelijk, subtiel en onbewust.

De weg naar het hart is de weg naar balans

Michiel van der Pols

De verwarring

De verwarring zit hem erin dat die aanpassingen van gedrag vaak in de jonge jeugd plaatsvinden. Dat zijn belangrijke vormende jaren voor een mens. De jeugd kan door iemand heel normaal gevonden worden, maar is dus eigenlijk uniek. Als kind weet je niet beter, maar je gedraagt je op een unieke manier als reactie op jouw unieke jeugd. Dat gedrag is afgestemd op de behoefte van het kind – om liefde, aandacht en veiligheid te krijgen. Om erbij te horen, mee te doen, geen klappen te krijgen, etc. Het gedrag wat je in de jeugd ontwikkelt, is een manier om te krijgen wat je nodig hebt en om jezelf te beschermen tegen het gevoel van verdriet, eenzaamheid, etc. Het gedrag dient je dus. Ditzelfde gedrag kan je echter in de problemen brengen als het te ver van je eigenheid afstaat en je niet geleerd hebt je gevoel te volgen, emoties te tonen en te zeggen wat erop je hart ligt. Het gedrag wat je als kind gediend heeft, kan uiteindelijk in je volwassen leven een boel problemen veroorzaken. Je bent immers niet jezelf. Je denkt teveel na en je bent onvoldoende bezig met wat jouw richting is en wat goed is voor jou. Zo kan je uiteindelijk vastlopen en allerlei problemen tegenkomen.

De uitnodiging

Dus als je problemen in het leven ondervindt, mag je die problemen zien als een uitnodiging om de balans tussen je hoofd en hart te herstellen. Je mag weer gaan voelen en keuzes maken die op dit gevoel aansluiten. Je mag het anders doen dan voorheen. Je mag weer trouw gaan zijn aan je eigen gevoel. Je mag weer voor jezelf gaan staan, ongeacht hoe anderen daarop zouden kunnen reageren. Je mag het anders doen op de manier dat je je binnenwereld leidend laat zijn in de dingen die je doet en niet meer de buitenwereld. Anders is de zin dat je durft te spreken op momenten waar je voorheen zou zwijgen. Dat je de waarheid zegt wanneer je anders zou liegen. Dat je jezelf helemaal laat zien op momenten waarop je je voorheen anders zou gedragen. Jouw innerlijke balans zal zich herstellen als je besluit je niet meer te laten leiden door angst, maar door jouw gevoel. Thuis, bij je partner, je kinderen, op het werk, bij vrienden, bij familie, bij de bakker, in de supermarkt, altijd en overal.

Door de angst heen

Bij de beweging van je hoofd naar je hart kom je onherroepelijk weer de angst tegen die je in het begin van jouw leven juist bewogen heeft om jezelf te beschermen. Ook al ben je nu volwassen en niet meer afhankelijk van anderen, kan je alsnog die oude angsten van afwijzing, onbegrip, etc. tegenkomen. Je bent er destijds met alle gevolgen van dien van weggebleven, maar nu mag je diezelfde angst aankijken om weer in balans te komen. Stap voor stap mag je door die angst heengaan. Bij elke stap uit je comfortzone, zal je merken dat je leven comfortabeler wordt. Het zal blijken dat de comfortzone waarbij jij je altijd aan anderen aanpaste, helemaal niet zo comfortabel was. Dat inzicht zal je de brandstof geven om de volgende stappen naar je hart te zetten.

Even stilstaan

Dus als je in een relatiecrisis zit of je voelt je niet fijn, je bent depressief, doodmoe of hebt andere problemen waar je niet uitkomt, sta dan even stil. Vraag jezelf dan eens af wat het leven je probeert te vertellen. Kijk dan eens naar je eigen gedrag en analyseer voor jezelf eens hoe jij op de situaties in je leven reageert. Heb je open of een gesloten hart? Ben je jezelf of heb je je teveel aangepast? Heb je jouw gevoel gevolgd of heb je teveel over alles nagedacht? Sta eens stil bij de vraag “wat is goed voor mij? Wat is de bedoeling? Wat voel ik erbij?”. Je mag vertrouwen op het antwoord wat zich dan openbaart in jouw bewustzijn. Het is jouw hart dat spreekt.

Michiel van der Pols – doorbraakcoach

michiel van der pols: oud-officier van de mariniers, veteraan, voormalig stadsmarinier bij de gemeente Rotterdam en nu doorbraakcoach

Michiel van der Pols (1977) is een oud-officier van de mariniers, veteraan, voormalig stadsmarinier bij de gemeente Rotterdam en nu doorbraakcoach. In zijn werk helpt hij mensen ‘gewoon’ weer zichzelf te zijn.

Hij schreef over zijn eigen persoonlijke zoektocht en zijn werk als doorbraakcoach het boek ‘De Doorbraak’ en daarbij heeft hij meerdere ebooks op zijn naam staan.

Kijk voor meer informatie of wil je een afspraak maken op www.doorbraakcoaching.com.

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *