hoe bereid je voor bij een stroomuitval-tips bij stroomuitval-wat te doen bij een stroomstoring-zensitivity

Heb je wel eens een keer meegemaakt dat de stroom ineens uitviel terwijl je eindelijk wilde gaan zitten met een kop koffie, de lampen en allerlei apparaturen zijn ineens akelig stil.

De meeste mensen krijgen een lichte paniekaanval als dit gebeurt. In paniek gaan ze op zoek naar een zaklamp , vaak hebben zie die niet op een handige plek liggen. Dan kijken ze snel op hun telefoon of er nieuws is. Elke tien seconden wordt er zenuwachtig naar het icoontje van de batterij gekeken, die langzaam leegloopt. Leven zonder stroom is een behoorlijke omschakeling en een uitdaging voor veel mensen.

Ook al is hij maar een paar uur uit, je leven wordt verstoord: geen tv, geen magnetron, geen vaatwasser, niets. Maar zolang je weet wat je moet doen, hoeft het geen grote schok te zijn.

Als het licht uitvalt, moeten de volgende dingen worden gedaan om de beschikbare middelen te gebruiken, het gezin rustig te houden en de stroomstoring draaglijker te maken.

15 tips wat je kunt doen bij een stroomuitval

1. Pak je lampen uit je nooddoos.

Het is voor iedereen in Nederland raadzaam om een noodpakket doos te hebben. Hierin zitten zaken als zaklampen, batterijen, een noodradio, medicijnen, zakmes, lucifers, kaarsen, warmtedeken, EHBO kit enzovoort. Bewaar het op een plek die je in het donker snel kunt vinden.

2. Laat de wasbakken, gootsteen en bad vollopen met water.

Dit is voor het geval de stroomuitval groot is en langer gaat duren, waardoor het waterzuiveringssysteem niet in werking is. Het water dat je onmiddellijk na de stroomuitval uit de kraan haalt, is veilig om te drinken

3. Haal de stekkers uit het stopcontact.

Dit geldt ook voor je computers, laptops, gamesystemen, mobiele telefoons, enz. Alles wat gevoelige elektronische onderdelen heeft, moet worden losgekoppeld om het te beschermen tegen een stroomstoot als de stroom weer wordt ingeschakeld.

4. Ga naar buiten en kijk om je heen.

Dit is om je een idee te geven van hoe groot de stroomuitval is. Kijk of je buren stroom hebben of niet.

5. Bel de energieleverancier.

Als je niet zeker weet waarom de stroom is uitgevallen, bel dan het energiebedrijf. Zij zullen vaak een opname hebben die aangeeft waarom de stroom is uitgevallen en een geschatte tijd voor herstel. Het kan ongeveer 15 minuten duren voordat de opname wordt geplaatst. Je kunt ook de website van de elektriciteitsmaatschappij raadplegen via je smartphone mocht je nog bereik hebben.

6. Zet de noodradio aan

Alle lokale zenders zullen waarschijnlijk een grootschalige stroomuitval aankondigen, maar het kan zijn dat je naar een AM-zender moet gaan voor meer informatie. Het kan ook zijn dat je informatie kunt krijgen via je mobiele telefoon als je NL Alert hebt ingeschakeld.

7. Geef iedereen een zaklamp

Zo kan iedereen zich verplaatsen zonder bang te zijn ergens over te struikelen. Glowsticks zijn ook een optie. Kaarsen zijn geen goede bronnen om mee te lopen ivm brandgevaar, dus laat deze op een veilige plek branden.

8. Doe de kaarsen uit je noodpakket aan.

Plaats ze op stevige kaarsenhouders met een bord of schaal eronder. Door de kaars in een pot te zetten, kan hij niet per ongeluk worden omgestoten en blijft de was op één plaats.

Lees hier meer over welke verlichting je kan gebruiken bij een stroomstoring

9. Houd de deuren van de koelkast en de vriezer gesloten.

Het voedsel in de koelkast blijft 4 uur koel zonder stroom en het voedsel in de vriezer blijft tot 24 uur goed. Als het voedsel in de vriezer eenmaal is ontdooid, is het niet heel lang meer houdbaar voordat het een probleem voor de voedselveiligheid wordt.

10. Eet wat er in de koelkast ligt, te beginnen met de zuivelproducten

Bewaar ingeblikt voedsel en niet-bederfelijk voedsel voor het laatst. Zodra het voedsel in de koelkast is verminderd, eet dan het voedsel in de vriezer. Open en sluit de koelkast niet voortdurend. Pak alles wat je denkt dat je familie in één keer zal opeten.

11. Als het buiten koud is, sluit dan de deuren van de kamers die ongebruikt blijven

Bedek de ramen met dekens of doe de gordijnen dicht om de warmte binnen te houden. Het is misschien beter om samen met het gezin in een kleine kamer te gaan zitten. De lichaamswarmte zal helpen om de kleine ruimte warm te houden.

12. Sluit de deuren en haal je huisdieren binnen

Helaas zijn stroomuitvallen de ideale gelegenheid voor dieven om van de duisternis te profiteren. Zorg ervoor dat je huis goed beveiligd is.

13. Zorg dat je mobieltjes, powerbank en radio altijd opgeladen zijn.

Waarschijnlijk hebt je ze nodig voor nieuwsmeldingen of communicatie met vrienden en familie. Je kunt een autolader gebruiken, of nog beter, een oplader op zonne-energie.

14. Zorg dat jouw draagbare generator werkt als je deze hebt

Onthoud dat je een generator nooit in huis moet laten draaien, omdat de dampen dodelijk kunnen zijn. Houd er ook rekening mee dat draagbare generatoren slechts één groot apparaat, zoals een koelkast, en een paar lampen tegelijk kunnen laten werken. Dat betekent dat je misschien heen en weer moet schakelen tussen een koelkast, een kachel, enzovoort.

15. Check even bij je buren las deze op leeftijd zijn of alleen

Vooral oudere buren die misschien niet zo voorbereid zijn als jij. Zorg ervoor dat ze een zaklamp, water en voedsel hebben. Geef alle informatie door die je hebt verzameld over de stroomuitval en hoe lang de stroom naar verwachting uit zal blijven. Zorg ervoor dat je elk uur of zo terugkomt als je je zorgen maakt over hun veiligheid.

Bel bij stroomuitval: Gas- en stroomstoringen: 0800 – 9009. Dit is het nationaal storingsnummer voor gas en stroom. Ga NIET naar 112 bellen als er geen gewonden zijn gevallen om overbelasting van het netwerk te voorkomen

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *