Spiritualiteit - Zensitivity Noordwijk - Blog

Het S Woord: Spiritualiteit

Spiritualiteit  is al een tijd een modewoord en een populaire stroming aan het worden.  Inspirerende boeken, films en filosofieën, vliegen om je oren. Sommige raken in de stress als ze hier niet bij horen of kunnen bijbenen.

Spiritualiteit kan, net als alles wat nieuw is voor ons, overweldigend binnen komen. Velen verwarren spiritualiteit met religie – wat voor sommige afkeer veroorzaakt – of ze maken zich zorgen dat het veel werk of te complex is om dagelijks mee bezig te zijn. Groepjes van “spirituele” mensen met slechte ideeën geven spiritualiteit ook geen goede naam.

Maar als je een van die mensen bent die een beetje trillerig wordt rond het S woord, wees gerust. Spiritualiteit is niet iets waar je bang voor hoeft te zijn.

Ondanks zijn naam hoeft spiritualiteit niet esoterisch te zijn – het gaat hier echt om jou,  je relatie, en verbinding met jezelf en de wereld om je heen. Je bestaat uit geest en lichaam. Het is belangrijk om hiermee met respect om te gaan. Sommige spirituele tools kunnen je daarbij helpen.

Laat we hier even stoppen.

Als je al begint te dwalen in je gedachten, wil ik één ding duidelijk maken. Spiritualiteit gaat niet over het beheersen van een nieuwe woordenschat of het overnemen van een bepaalde filosofie. Met andere woorden, als je geen fan bent van onstuimige lezingen of verplichte lectuur, wees niet bang. Spiritualiteit is geen club voor ontwaakte mensen. Eigenlijk weet je zelf al veel.

Je gelooft mij misschien niet, maar je bent een spiritueel wijs persoon – misschien heb je gewoon een duwtje in de rug nodig. Om dat deel van jezelf te ontgrendelen. Spiritualiteit is geen hippe lifestyle die je moet bestuderen en onthouden. Het is als basis gebaseerd op intuïtie, gevoel die mensen helpt om in contact te komen met de kennis die ze al op natuurlijke wijze bezitten. Met als doel dat ieder individu zijn of haar eigen wijze gids is.

Je bent volledig uitgerust om je eigen leven te leiden. Hier zijn een paar tips om je daaraan te herinneren:

Manier om het S Woord te oefenen

  • Speel met aandacht met een kind of huisdier zonder te multitaskingen
  • Luister naar mooie muziek
  • Ga tuinieren met aandacht
  • Maak een wandeling in de natuur en verwonder wat je onderweg ziet
  • Oefen yoga, loop hard of ga naar tai-chi
  • Schrijf een dagboek en probeer een paar minuten bewust te zijn van jezelf
  • Ga ergens liggen en zitten en wees er gewoon. Zonder dat je laat afleiden door electronica
  • Neem elke dag even de tijd om te voelen of je nog oke bent, wat voel je, ben je nog blij…

Niet zo eng, toch?

Als je net begint met het S-woord, is het de bedoeling om je te betrekken bij activiteiten die je in staat stellen om op het moment te zijn in plaats van je te fixeren op het verleden of de toekomst. Als je bijvoorbeeld met je kind speelt, moet je volledig betrokken zijn – niet denken aan je werk , karweitjes of familiezaken. Als je yoga beoefent, ervaar dan elke houding zoals je je erin zit in plaats van je te fixeren op de volgende oefening.

Aanwezigheid zijn voelt als een bubbelbad voor je lichaam en geest. Als je aanwezig bent, stopt je geest met kletsen en creëert een effect dat sereniteit wordt genoemd. En, sereniteit is verslavend, wat verklaart waarom spiritualiteit al zo lang zo’n populair modewoord is. Het is gemakkelijk om hieraan verslaafd te raken.

Als sereniteit goed voor je klinkt, probeer dan een paar tips uit die hier boven staan, en daag jezelf uit om aanwezig te zijn. Spiritualiteit gaat over observeren, niet over sturen. Luisteren ernaar, ga jezelf niet de les te lezen.

Je hebt geen titel, diploma of specifieke wijsheid nodig om het S woord voor jezelf te ervaren. Dus, waar wacht je op? Maak van spiritualiteit je codewoord. Leef je leven. Hier. Nu. Nu. Vandaag. Vandaag (Hopelijk geniet je van het leven.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *