Veel linkbuilding strategieën kunnen averechts werken, waardoor er meer schade wordt aangericht dan dat het goed is. Als je je ranking op de lange termijn wilt verhogen, gebruik dan een brede SEO strategie, en vermijd bepaalde linkbuilding strategieën. In deze post bespreek ik een aantal linkbuilding DON’Ts: tactieken die je zeer zeker NIET moet gebruiken. Een aantal hiervan weet je waarschijnlijk al, ik zal die als eerste behandelen. Dan, laten we overgaan naar 5 minder bekende – maar even belangrijk – DON’Ts.
Linkbuilding is een riskante strategie
Vroeger en nu zijn veel bedrijven linkbuilding aan het plaatsen op zoveel mogelijk externe pagina’s. Dit doen ze vaak door het kopen of verhandelen van links met andere websites. Sinds Google zijn beleid aan het veranderen is zorgen deze tactieken dat deze SEO strategie riskant aan het worden is. Als je linkbuilding tactiek dan ook spam bevat, riskeert je website een Google Penalty. Google kan deze website verbannen uit de resultaten van Google. Het plaatsen van teveel links kan de ranking van je website voor een korte tijd helpen, maar niet op de lange termijn.
DON’Ts van link building
Ik vermoed dat de meesten van jullie al heel wat van deze voor de hand liggende linkbuilding tactieken kennen. Die je zeker niet moet toepassen:
- Je moet geen links kopen.
- Wissel geen links uit.
- Vermijd geautomatiseerde programma’s om links te krijgen.
- Doe geen gastbloggen met zeer dunne en off-topic content.
- Geef geen commentaar op blogs of forums als je enige doel is om een link in het commentaar achter te laten.
- Het over-optimaliseren van je ankertekst is geen goed idee.
- Je zou geen links moeten hebben die niets te maken hebben met het onderwerp van je website.
- Vermijd links van websites die geen echte inhoud hebben.
- Je mag geen links hebben van spam websites waarvan het enige doel is om te adverteren wat over gokken of porno gaat (tenzij je website hierover gaat).
Dus, nu we deze DON’Ts hebben behandeld, laten we overgaan naar een aantal minder bekende linkbuilding DON’Ts.
Alleen een link naar de homepage? Niet doen!
Je moet ervoor zorgen dat je links naar verschillende pagina’s op je website krijgt en niet alleen naar je homepagina. Als je alleen – of voornamelijk – links naar je homepagina krijgt, zal je linkbuilding er als spam uitzien. Als iemand over jouw merk schrijft, is een link naar je homepagina natuurlijk wel op zijn plaats. Maar als een website schrijft over producten of over nieuws van je bedrijf. Dan linken ze meestal naar je product, nieuws of blogpagina’s. Dat is gewoon de natuurlijke manier waarop mensen naar andere pagina’s linken.
Je moet ervoor zorgen dat je linkbuilding strategie lijkt op de natuurlijke manier waarop mensen naar websites linken. Extra voordeel: linken naar een bepaalde pagina leidt waarschijnlijk tot een betere conversie op je website! Je moet dus werken aan links voor de belangrijkste productpagina’s, of voor je inhoudelijke pagina’s. Krijg links naar de pagina’s waar de deal gesloten is! Het zal je website een betrouwbaarder linkprofiel geven en tegelijkertijd de conversie verhogen!
Betalen voor specifieke links? Niet doen!
Een andere linkbuilding methode is het kopen van links. Je weet waarschijnlijk allemaal dat het kopen van links in grote aantallen een andere linkbuilding DON’T is. Je weet waarschijnlijk allemaal dat het kopen van links in grote hoeveelheden bij bedrijven die beweren dat je snel gerangschikt wordt niet iets is wat wat ik aanbeveelt. Maar hoe zit het met een enkele link van een individueel bedrijf? Van een kwalitatief hoogwaardige website direct in uw niche? Is het verkeerd om één link van zo’n bedrijf te kopen? Hoe zal Google daar ooit achter komen?
Google zal niet weten over één link die je van één bedrijf koopt. Toch raad ik je aan dit niet te doen. Als dit bedrijf één link aan jou heeft verkocht, kunnen ze meer links aan meer mensen verkopen. En hoewel één link geen alarm geeft aan Google, omdat het aantal twijfelachtige links op een website toeneemt. Stijgt ook het risico om geconfronteerd met Google Penguin systeem die zonder pardon je een sanctie oplegd.
Je content hergebruiken op verschillende sites? Niet doen!
Een manier om links te verkrijgen is om artikelen te schrijven over je bedrijf of over je producten. Op die manier kun je proberen om deze artikelen op andere sites te publiceren. Let wel op dat je niet dezelfde inhoud op verschillende websites publiceert! Een artikel waarin sommige zinnen en paragrafen worden omgedraaid en een paar woorden worden gewijzigd, blijft nog steeds een dubbel content ten opzichte van het oorspronkelijke artikel. Zeker als je deze truc meerdere keren herhaalt.
Kortom: het hergebruiken van content is niet het creëren van nieuwe content. Het is een linkbuilding truc en het kan averechts werken. Schrijf de artikelen voor het publiek van de website waar je je stuk naartoe stuurt. Ja, dat is veel werk. Niemand zei dat linkbuilding gemakkelijk is…..
Social media vergeten? Niet doen!
Als je links aan het bouwen bent, sluit sociale media niet uit! Social media moeten zeker worden opgenomen in je linkbuilding strategie, ook al is het niet helemaal duidelijk in welke mate de links van social media daadwerkelijk helpen in je ranking. Als je ineens veel links van andere websites ontvangt, zou het heel raar zijn als je ook geen links van social media sites zou krijgen. Dat telt niet op en kan ervoor zorgen dat je er in de ogen van Google als spam uitziet. Dus investeer naast je pogingen om links van geschikte websites te ontvangen, ook in het verkrijgen van de juiste delen, retweets en likes op social media platforms.
Vals spelen? Niet doen!
Jouw linkbuilding strategie moet er anders uitzien, het moet op een natuurlijke manier gebeuren! Zorg ervoor dat je linkbuilding niet nep is. Links moeten worden geplaatst omdat de link de gebruiker van een website ten goede kan komen. Ze moeten passen bij de inhoud van de pagina waaraan ze zijn toegevoegd. Idealiter is je linkbuilding strategie onderdeel van een marketing strategie gericht op het informeren van bezoekers over je bedrijf, website, diensten of producten. Het moet nooit alleen gericht zijn op het verkrijgen van zoveel mogelijk links.
Conclusie: links moeten altijd nuttig zijn
Vanuit een algemeen SEO perspectief moeten links nuttig zijn voor de gebruiker van een website. Een link moet er zijn omdat het iets betekent; omdat de tekst waarin de link is opgenomen verwijst naar die specifieke pagina. Als een link er alleen is voor Google en geen bruikbare kliks krijgt, moet de link er waarschijnlijk niet zijn.
Links zijn bedoeld om op te klikken. Linkbuilding moet daarom gaan over het maken van links die nuttig zijn voor de bezoekers van een website, dus ze dan zullen ook doorklikken! Houd dat in gedachten, met deze DON’Ts, en je linkbuilding strategie moet je op de goede weg zijn.
Image by Gerd Altmann from Pixabay