recept oerbrood bakken

In deze video leg ik uit hoe je een oerbrood cq zuurdesembrood kunt bakken. Wat is het verschil tussen een oerbrood en zuurdesembrood, mensen halen dit nog geregeld door elkaar. En dat ook dit brood gewoon met een broodbakmachine gemaakt kan worden. Wees thuis je eigen bakker.

 

 

hoe maak je oerbrood-zuurdesembrood bakken-brood bakken-zensitivity-brood bakken recept

Ingrediënten van Oerbrood – Zuurdesembrood

  • 125 gram zuurdesem startdeeg
  • 350 centiliter water
  • 400 gram bloem
  • 200 gram tarwemeel
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze Oerbrood- Zuurdsem met een broodbakmachine bakken

oerbrood bakken met jaap-recept oerbrood bakken-zensitivityLeeg het potje zuurdesem in de broodbakmachine en voeg daar 400 gram tarwebloem, 200 gram speltmeel en 350 centiliter water aan toe.

Daarna nog 1 eetlepel zout, 2 eetlepels gebroken lijnzaad en 2 eetlepels olijfolie.

Laat de machine minimaal 15 minuten kneden (stand 8) tot een mooi deeg.

Haal van dit mengsel 125 gram af en bewaar dat in een afgesloten potje in de ijskast. Dit zuurdesem is dan beschikbaar als starter voor het volgende brood.
Naar keuze kunnen er nog extra ingrediënten worden toegevoegd, zoals krenten, rozijnen, stukjes noot, sukade, sesamzaad, pijnboompitten, e.d. Zo ja, dan opnieuw (even) kneden. Je kunt nu de schoep eruit halen, zodat na het bakken het brood niet blijft vast zitten aan de schoep.
Het mengsel moet nu met rust worden gelaten en dient minimaal een uurtje of 7 te rijzen (op kamertemperatuur), maar dat mag ook langer.

Het brood dient gedurende een uur te worden afgebakken. Bij mij is dat programma 12.

Door het instellen van de klok kun je de eindtijd instellen op bijvoorbeeld 7 uur in de ochtend. De machine trekt zelf de baktijd daarvan af.

De ingestelde tijd is dus de eindtijd, dat je brood echt klaar is.

Ook zit er vaak nog een knopje op de machine om af te bakken met extra bruine korst.

Door ’s-nachts te bakken heb je ’s-morgens vers brood. Nadeel daarvan is, dat het dan wat moeilijk te snijden is.

Het alternatief is, dat je overdag of vroeg in de avond bakt. Het brood kan dan afkoelen (onder een theedoek) en in de morgen heb je een lekker stevig brood, dat goed te snijden is. Is weer beter voor de maag dan warm vers brood.

Mijn advies aan beginnende broodbakkers is om niet gelijk ingewikkelde mengsels te maken. Begin met de eenvoudige samenstelling van het basisbrood zonder de extra ingrediënten.

 

Jaap de Moor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *