het gevaar van spirituele gaslighting-zensitivity

Gaslighting is al zo sneaky, laat staan dat het vanuit spiritualiteit ontstaat

Wie het begrip gaslighting nog niet kent, in het kort en in Jip en Janneke taal: Het is de beleving van de ander ontkennen en zelfs verdraaien. In de spirituele wereld gebeurd dit namelijk ook: spirituele gaslighting.

Gaslighting en spiritualiteit

Kom jij aan met een verhaal over iemand of jezelf (bijvoorbeeld over iets heftigs zoals misbruik) En dan zegt de ander doodleuk: ‘Ja… we hebben allemaal zo onze lessen uitgekozen he’
Zo BOEM. Daar zit je dan, met een antwoord waar je natuurlijk geen kloot mee kan. Want ja in de kern heb jij of de ander hier dus voor gekozen. Dus erover praten, klagen, vervelend vinden, emotie erbij voelen nee dat kan dan eigenlijk niet echt he… want ja we hebben hiervoor gekozen…🤨
Kijk… hier krijg ik dus de schijt van.
Niemand maar dan ook niemand kiest hier in dit aardse leven voor misbruik, oorlog, ellende, mishandeling of geweld or whatever.

Niemand!!
En ja, ik geloof ook dat wij als zielen ergens voor kiezen en dat wij op aarde komen voor de ervaringen en om te groeien en te leren.
Maar.. we leven nu hier en in het nu en soms is het leven in het hier en nu gewoon K*T.
Klaar.
Dus kom niet bij me aan met het verhaal over levenslessen wanneer ik iets vertel over iets wat ik intens vind of wat de ander als intens ervaart.
Niemand hoeft mijn beleving of realiteit te ontkennen of te verdraaien. Ik zal dat bij de ander ook niet doen, want het is dus Spirituele Gaslighting, en dat is gewoon psychologische manipulatie.


Niet zo tof he?

De meeste mensen willen gewoon gehoord of gezien worden.
Wat ook een optie is: ‘Ik kan me voorstellen dat je dit of dat heftig vindt. Ik luister naar je. Kan ik iets voor je doen of wil je gewoon even je verhaal doen’?
Tadaa!!! Zo moeilijk hoeft het niet te zijn he!? Dus dat. 


Fijne dag!

Chantal Heezius

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *