hoofdpijn

Hoofdpijn, wat is dat en waar komt het vandaan

Ik weet dat iedereen wel eens hoofdpijn heeft, de een meer dan een ander. Vrouwen hebben namelijk twee keer zo vaak hoofdpijn als mannen (wat vaak komt door hormonale disbalans). Na je 65 ste jaar hebben de mensen steeds minder hoofdpijn, men denkt dat deze mensen op oudere leeftijd vaak meer tijd hebben voor rust en herstel.

Migraine

Wat men over secundaire hoofdpijn wil zeggen is dat deze niet op zichzelf staat, maar vaak door andere problemen worden veroorzaakt. Problemen die de secundaire hoofdpijn veroorzaakt, is eigenlijk zeldzaam. Vaak is er dan sprake van primaire hoofdpijn oftewel spanningshoofdpijn of migraine. Als we het over migraine hebben, spreken we over hevige hoofdpijn die vaak veroorzaakt wordt door een veranderde stofwisseling in het brein, waarbij vaak de schommelingen in de serotonine productie een rol spelen.

Helaas hebben vrouwen 50% meer kans op het ontwikkelen van migraine dan de mannen. Bij een migraine aanval wordt soms voorafgegaan door een lichtflits in één oog (aura), sommige zeggen wel eens een veranderde smaak in de mond te ervaren. Vaak is dat de pijn bijna altijd eenzijdig, en vooral toeneemt bij inspanning en samen gaat met overgevoeligheid voor licht en geluid, daarbij je misselijk voelt en soms gaat overgeven.

Migraine gaat ook vaak samen met lage-rugpijn. Uit onderzoeken blijkt dat mensen  met migraine vijftien keer vaker, last van lage-rugpijn hebben dan mensen zonder deze vorm van terugkerende of chronische hoofdpijn. Dit komt door de verwerking van signalen wat in het brein ontstaat.

Spanningshoofdpijn

Als we over hoofdpijn hebben, dan gaat het vaak om spanningshoofdpijn. Dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn, die zich kenbaar maakt als er een drukkende of klemmende pijn rond de schedel gedurende enkele minuten tot enkele dagen manifesteert. Vaak is de intensiteit van de hoofdpijn gering tot matig. Spanningshoofdpijn treedt geregeld aan beide kanten van de schedel op en wat diffuus gevoeld wordt  (dat je niet een bepaalde plek kunt aanwijzen waar de pijn zich bevindt).

De pijn die je ervaart wordt niet duidelijk erger bij een lichamelijke inspanning. Bij een hevige spanningshoofdpijn kan de pijn bonkend zijn, je kun er misselijk van zijn en soms overgevoelig voor licht en/of geluid. De pijn wordt veroorzaakt door toegenomen spierspanning, de spieren die aan de schedel hechten: de nekspieren.  De mond en de kaakspier worden vaak ook gespannen.

De spierspanning kan verhoogd worden door veel te lang in één houding zitten, bijvoorbeeld achter de computer zitten, te lang met de telefoon of ipad bezig zijn. De spierspanning neemt vaak ook toe door stress, vooral in de nek en lage rug (de holle delen van de wervelkolom). Via deze gang kunnen overbelasting en stress leiden tot spanningshoofdpijn en lage-rugpijn. Deze twee klachten gaan vaak samen. Bij mensen met chronische spanningshoofdpijn zie je dertien keer meer lage- rugpijn toenemen dan mensen zonder hoofdpijn.

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *