genezende geuren - lifestyle - zensitivity.nl

Wist je dat geuren, helend kunnen werken

De geur is de intelligentie van de bloemen. Graham Greene

Geuren

Iedereen weet dat geuren de sfeer van je huis bepalen. Bezoekers worden ongemakkelijk en gaan op hun stoel schuiven als ze geconfronteerd worden met vieze geuren.  Dan is het misschien een idee om natuurlijk pure etherische oliën in huis halen om via deze druppels, de heerlijke geuren met een verdamper te laten verdampen. Ik ben daar namelijk zelf een voorstander van dan kunstmatige geuren. Je heb verschillende soorten verdampers: elektrische met of zonder thermostaat of vaasjes met kaarsjes, geurkaarsen, tabletjes voor op het water en essentiële oliën. Een elektrisch lampje is eenvoudig en praktisch in gebruik. Een kommetje waaronder een waxine zit is wel heel gezellig, nadeel hiervan is: het laat de essentiële oliën sneller verdampen. Bij het elektrisch lampje gaat de verdamping veel geleidelijker. Bij een schaaltje met bovenop het lamp, kun je verschillen de essences in doen die toepasbaar zijn bij verschillende de gemoedstoestanden waarin je leeft.

Gezondheid en toepassing van geuren

Niet veel mensen kunnen tegen geneesmiddelen of wil ze innemen, dan zijn ze vaak opzoek naar alternatieven. Etherische oliën kunnen dan in vele gevallen uitkomst bieden, mits de situatie niet ernstig is. De oliën worden verdampt bij verkoudheden, sinusitis problemen, ademhalingsproblemen, keelpijn, spanningen en hoofdpijn. Mensen met ademhalingsproblemen zoals astma kunnen verlichting vinden bij het inademen van pepermunt of Niaouli. Sinusitis problemen kan bijvoorbeeld vaak verholpen worden met het laten verdampen en inhaleren van etherische oliën zoals eucalyptus, kamfer en thym.

Gebruik van etherische oliën

Vul een kom met kokend heet water en voeg er 10 tot 15 druppels aan toe bijvoorbeeld ceder, eucalyptus, den. Inhaleer de dampen vanonder een handdoek en houd de ogen vrij(let op voor verbranding ivm hitte). Als je een verstopte neus hebt kun je 10 druppeltjes etherische oliën op een papieren zakdoekje besprenkelen en vervolgens inhaleren. Wil je in de nacht rustig kunnen ademen leg je een zakdoekje met etherische oliën naast je hoofdkussen.

Ook bij kinderen die niet goed kunnen ademen ivm verstopte neus, kun je aroma’s verdampen. Wat wel verstandig is als je elke ochtend, de kamer laat luchten en daarna laat je de oliën branden (nooit kinderen met een verdamper alleen laten). Let op: Doe liever te weinig dan te veel essences op een verdampingsschaaltje en probeer een constante geur aan te houden. Kinderen reageren sneller dan wij op etherische oliën. Let ook op dat de kinderen niet aan de oliën zelf komen, omdat olie sterk geconcentreerd is en zelfs gevaarlijk kunnen zijn bij inname.

Wanneer gebruik je etherische oliën

Wie down of juist hyperactief is kan baat hebben bij etherische oliën. Mensen die even in de put zitten, moeten een opwekkende, stimulerende en ontspannende essence gebruiken. Anderen kunnen daardoor afgeremd en gekalmeerd worden. Het inhaleren van deze aroma’s. Wordt ook meer en meer toegepast om een harmonische, opgewekte of kalmerende sfeer te creëren. Zodat spanningen, stress, spanningshoofdpijn, ademhalingsproblemen. En zelfs keelpijn en verstopte sinussen kunnen door etherische oliën verminderd worden en zelfs verdwijnen. Etherische oliën worden vaker toegepast in wachtkamers omdat de sfeer voor de bezoekers kalmerend werken. De meeste therapeuten weten dat de aroma’s een psychologische en helende werking hebben op de fysieke en psychische conditie van de mens. Op deze manier begin het genezingsproces van de patiënt al in de wachtkamer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *