Gember De Natuurlijke Ontstekingsremmer, Gezondheid, Voeding,zensitivity,gember thee, voordelen gember, wat is gember

Wist je dat gember een natuurlijke ontstekingsremmer is?

De smaak en geur van gember is aromatisch en kruidig. Sommige vinden het wat scherp en bitter smaken, maar geloof mij het nooit saai met gember: gember geeft extra pit in verschillende gerechten, wat vooral ook belangrijk is dat het zo goed is voor je gezondheid!

Wat wij van gember weten, is dat deze ook onder een andere naam te vinden is: wortelstok. Deze kan uitgroeien tot een plant die anderhalve meter hoog kan worden. Gember heeft een stevige textuur met een bruinachtige schil. Daarbinnen – afhankelijk van de soort – een gele, witte of rode kleur heeft. Als de gemberplant op jonge leeftijd geoogst wordt, is de schil nog dun en eetbaar, bij rijpere gember wordt die dikker en stugger.

Gember is het perfecte ingrediënt om een recept extra smaak te geven, zonder het vet- en suikergehalte van het gerecht de war te schoppen. Het aantal calorieën dat gember bevat (62 kcal voor 100 g) is verwaarloosbaar, zeker als je ziet hoeveel werkzame stoffen het voor je lichaam kan bieden. Het voordeel van gember dat het een schat aan vitaminen en mineralen oplevert. Gember is bijvoorbeeld rijk aan de vitaminen B en C, bevat bètacaroteen en is een uitstekende bron van kalium. Gember bevat ook calcium, magnesium, koper, selenium en fosfor.’

Gember heeft nog meer!


Immuunsysteem booster

Duitse wetenschappers ontdekten dat gember zorgde dat je op een gezonde manier goed kan gaan zweten en dat bacteriën en infecties op deze manier uit je lichaam verdreef. De specerij bevat antioxidanten, werkt ontstekingsremmend en stimuleert het gehele immuunsysteem. Daarom doet een kop warme verse gemberthee zo goed als je last hebt van keelpijn, griep of een verkoudheid. Gember verhoogt de biologische beschikbaarheid van vitaminen en mineralen, waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden. Voor degenen die last hebben van hun longen of luchtwegen! Gember verdrijft longen en luchtwegen klachten. Het verzacht de hoest, werkt koortswerend en versneld zo het herstelproces.


Gember de EHBO bij maagklachten

De wortelstok – gember heeft in China een lange geschiedenis, die vaak ingezet wordt als gezond wapen in de strijd tegen gastro-intestinale klachten. Uit wetenschappelijk onderzoek is bevestigt dat gember geneeskrachtige eigenschappen bezit. ‘Gember zorgt op drie vlakken voor een gezonde spijsvertering. Enerzijds bevat het zingibain, een eiwit-splitsend enzym dat de vertering direct bevordert. Anderzijds stimuleert gingerol de speekselproductie en de lever. Extra speeksel zorgt ervoor dat het verteringsproces in de mond beter verloopt en de lever bevordert galafscheiding. Gember geeft ook de aanmaak van verschillende spijsverteringsenzymen een duwtje in de rug. Zo verbetert lipase de afbraak van vetten, terwijl sucrose en maltase de afbraak van suikers bevorderen. Dankzij deze bestanddelen werkt gember goed bij mensen die last hebben van reisziekte en alle symptomen die daarmee gepaard gaan. Het is handig als je maag voorbereidt op een lange autorit of bootreis door een paar dagen van te voren met een kuur van verse gember te beginnen. Wie daar ging tijd voor heeft of lastig vindt, kan ook gewoon tijdens de reis een capsule met gemberextract nemen.


Geweldig tegen ochtendmisselijkheid

Dat gember goed werkt bij ochtendmisselijkheid weet Cynthia als geen ander. ‘Ik was tijdens mijn zwangerschap bijna negen maanden lang misselijk. Gemberthee, tabletten en de verse variant hielpen me toen uit de nood’. Gember werkt maag versterkend, beschermt het maagslijmvlies en normaliseert de peristaltiek, de samentrekkingen van maag en slokdarm, bij braakneigingen. Kleine hoeveelheden verse gember kunnen het leven van een zwangere vrouw een stuk aangenamer maken, maar wie supplementen wil nemen, raadpleegt eerst een arts of een voedingsdeskundige.


Bescherming tegen kanker

Gingerolen, de belangrijkste actieve componenten van gember, zijn niet alleen verantwoordelijk voor de herkenbare smaak van deze specerij. Ze zouden ook het ontstaan van uiteenlopende tumoren kunnen verhinderen en hun verdere groei afremmen. Bij een wetenschappelijk onderzoek verdeelde men deelnemers in twee groepen: de eerste helft kreeg een maand lang dagelijks twee eetlepels gemberwortel toegediend, de anderen slikten een onschuldige placebo. Voor, tijdens en na het experiment werd het darmweefsel van de deelnemers onder de loep genomen. Uit die resultaten kwam de ontstekingsremmende werking van gember duidelijk naar voren. Vooral bij darmkanker zouden gingerolen een gunstige werking hebben, maar deze beweringen moeten nog verder via onderzoek uitgediept worden.

 Let op: Gember is zo krachtig dat het de werking van bepaalde medicijnen kan versterken.  

Geeft ontstekingen geen kans

Gingerol remt ook ontstekingen en als je het regelmatig neemt zorgt het ook voor dat spierpijn minder wordt en zwellingen verminderd. Studies tonen aan, wie dagelijks twee gram gember eet minder last krijgt van spierkrampen en -pijn. Een verwarmende massage met etherische olie van gember zal je bloedcirculatie verbeteren en helpt vermoeide spieren ontspannen. Ook een warme kompres met geraspte gember kan na een halfuur gevoelige spieren en menstruatiepijn verlichten.

Eerste – veelbelovende – studies tonen aan dat gember ook doeltreffend werkt bij gewrichtsontstekingen zoals artritis en reuma. Het zou de pijn verlichten en de beweeglijkheid van patiënten verbeteren, maar verder onderzoek is noodzakelijk.


Ayurvedische geneeskunde

Binnen de ayurvedische geneeskunde wordt gember ook weleens omschreven als ‘het universele medicijn’ en deze benaming komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Gember werkt als een natuurlijke bloedverdunner, waardoor het bloedklonters voorkomt en risico op een trombose verkleint. Het verlaagt de cholesterol en ook wie last heeft van een te hoge bloeddruk kan baat hebben bij Gember, maar moet vooraf wel even langs de huisarts.

De andere kant van Gember is, dat deze zo krachtig is dat het de werking van bepaalde medicijnen kan versterken. Degene die bloedverdunners gebruikt of medicijnen tegen diabetisch neemt, medicatie slikt tegen een te hoge bloeddruk of last heeft van galstenen mag niet zomaar gember gebruiken. Voordat je dit wil gebruiken raadpleeg altijd een arts.

Zijn deze waarschuwingen voor jou niet van toepassing? Dan houdt niets je nog tegen om gember te gebruiken tegen verschillende klachten.

Lees ook over wat gember olie voor je kan doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *