Hoe herken je faalangst? En wil je weten hoe je omgaat met faalangst
Hoe kan je faalangst goed aanpakken? Herken de faalangst. Iedereen heeft een hekel aan om te falen, maar voor sommige mensen is falen het ergste wat hun kan overkomen. De angst om te falen is voor sommigen zo groot dat hun motivatie om te falen groter is dan hun motivatie om hun faalangst te overwinnen. Deze faalangst zorgt ervoor dat ze onbewust hun kansen op succes op verschillende manieren ondermijnen. Faalangst bestaat niet alleen met studeren, maar ook op je werk, sport of bij andere activiteiten kunnen je faalangst symptomen omhoog komen.
Falen kan gevoelens van teleurstelling, woede, frustratie, verdriet, spijt en verwarring oproepen. Deze gevoelens zijn weliswaar vervelend, maar meestal niet de oorzaak van een volledige faalangst. Inderdaad, het woord is een beetje een verkeerde benaming, omdat het niet per se een tekortkoming is die ten grondslag ligt aan het gedrag van de mensen die het hebben. Integendeel, een angst voor mislukking is in wezen een angst voor schaamte. Mensen die faalangst hebben, zijn zo gemotiveerd om niet te falen, niet omdat ze niet kunnen omgaan met de emoties van teleurstelling, woede en frustratie. Door te falen voelen ze diepe schaamtegevoelens, waar ze lastig mee om kunnen gaan.
Schaamte is een psychologisch toxische emotie, want in plaats van ons slecht te voelen over ons handelen (schuld) of onze inspanningen (spijt), geeft schaamte ons een slecht gevoel over wie we zijn. Schaamte dringt door tot de kern van ons ego, onze identiteiten, ons gevoel van eigenwaarde en ons gevoel van emotioneel gesteldheid.
Het schadelijke karakter van schaamte maakt het voor degenen die bang zijn om te falen noodzakelijk om de psychologische risico’s te vermijden die gepaard gaan met falen. Door onbewuste manieren te zoeken om de gevolgen van hun falen te verzachten, bijvoorbeeld door het kopen van overbodige kleding voor een sollicitatiegesprek. In plaats van zich te verdiepen in het bedrijf – die hun in staat stelt het excuus te gebruiken: “Ik heb geen tijd gehad om mezelf voor te bereiden”.
Herken de 10 symptomen van faalangst
Hoe herken je de 10 symptomen van faalangst. Het volgende is geen officiële diagnostiek – maar als je het gevoel hebt dat deze criteria voor jou heel herkenbaar zijn. Het is heel belangrijk dat jij een belangrijke onderscheidende factor bent, omdat we allemaal het gevoel hebben dat dit soort dingen tot op zekere hoogte wel degelijk een rol spelen – dan zou je de kwestie verder kunnen onderzoeken, hetzij door er meer over te lezen, hetzij door erover te praten met een coach of psycholoog. Bekijk de lijst of jezelf herkent in deze faalangst kernmerken:
- Als je faalt, maak je je zorgen over wat andere mensen over je denken.
- Als je faalt, maak je je zorgen over je toekomst of je iets kunt bereiken.
- Als je faalt, maak je je zorgen dat mensen minder geïnteresseerd in je zullen zijn.
- Als je faalt, maak je je zorgen over hoe slim of creatief je bent.
- Als je faalt, maak je je zorgen over je naast wiens mening je belangrijk vindt.
- Je hebt de neiging om mensen vooraf te vertellen dat je niet verwacht dat het je het zal lukken om zo hun verwachtingen bij te stellen
- Als je ergens in faalt, heb je moeite om je voor te stellen wat je anders had kunnen doen om wel te slagen.
- Je krijgt vaak ineens hoofdpijn, buikpijn of andere fysieke klachten die je ervan weerhouden je voorbereidingen uit te voeren.
- Je wordt vaak afgeleid door opdrachten die je verhinderen je voorbereiding af te maken, die achteraf gezien niet zo belangrijk waren als ze op dat moment leken.
- Je hebt de neiging om tot het laatste moment te wachten en “zonder tijd” te komen zitten om je voorbereiding goed af te ronden.
Omgaan met faalangst
Het primaire probleem met betrekking tot faalangst is dat de angst om te falen vaak op een onbewust moment aandient. Het kan bijvoorbeeld van groot belang zijn om je beterschapskaart af te maken, omdat je jezelf beloofd hebt ze voor het einde van het weekend op te sturen. Ook al heb je iets wat ook de dringende aandacht nodig heeft.
Er zijn twee belangrijke manieren die je kunt doen, hoe je om kan gaan met faalangst en die je gedrag kan beïnvloeden:
Wordt de baas over je angst. Het is belangrijk om te accepteren dat je door het falen zowel angst als schaamte voelt en om anderen op te zoeken met wie je deze gevoelens kunt bespreken. Het bespreekbaar maken van deze gevoelens kan helpen voorkomen dat steeds excuses gaat zoeken om zaken te vermijden. Door vertrouwen en empathie van anderen die je vertrouwd kan je gevoelens van eigenwaarde te versterken. En op deze manier zorg je dat je faalangst kan overwinnen.
Focus op waar je wel controle over hebt. Bepaal welke onderdelen van de opdracht of voorbereiding onder jouw controle zijn en concentreer je daarop. Bedenk over hoe bepaalde onderdelen van de taak die je niet onder controle lijkt te hebben, opnieuw in kaart kan brengen, zodat je ze weer onder controle krijgt. Als je bijvoorbeeld geen werk hebt gevonden omdat je gewoonweg niet “de juiste mensen” kent, stel je dan als doel om je netwerk uit te breiden door je adresboek, je Facebook- en sociale-mediacontacten door te lopen. Mensen die je kent en mogelijk kunnen helpen om hulp te vragen: Zelfs als ze niet in jouw vakgebied zitten, kennen ze misschien iemand die dat wel is.
Misschien vindt je deze artikelen ook interessant
Opzoek naar begeleiding en wil je hulp inschakelen >> meer informatie.