Deze smakelijke stoofpot is losjes gebaseerd op het Egyptische streekgerecht Lahma Bil Basal, wat zich letterlijk vertaald in rundvlees met gesmoorde uienstoof. Het aantal uien dat in deze stoof wordt verwerkt lijkt op het eerste gezicht veel, maar wij geloven de wijze Egyptenaren op hun woord: zonder deze groente krijgt de stoof bij lange na niet zijn rijke smaak.
Maak dit recept in 6 simpele stappen
1. Ingrediënten voorbereiden
Verwarm de oven voor op 200°C hetelucht oven/220°C. Pel en halveer de uien, en snijd ze in dunne halve ringen. Pel de knoflook en hak fijn. Snijd de tomaten in 1 cm grote blokjes. Hak de dille zonder harde steeltjes grof. Meng het gehakt in een kom met Habesha’s berbere spice mix en een flinke snuf zout. Rol met natte handen 10 balletjes van het gehakt.’
2. Ui bakken
Verhit 1el olijfolie in en middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gehaktballetjes toe en bak ze in 3-4 minuten rondom bruin. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. Neem de balletjes uit de pan en zet opzij. Voeg 1 el olijfolie aan de pan toe en bak de ui 5-6 min tot ze licht beginnen te kleuren.
3. Bouillon maken
Breng intussen 250 ml water in een waterkoker of kleine kookpan aan de kook. Los het bouillonblokje in het water op. Bak de baguettes in 4-5 minuten goudbruin en knapperig in de oven.
4. Stoof maken
Voeg de bouillon en het laurierblad aan de uien pan toe en laat zo ca. 5min sudderen. Voeg de gehaktballetjes toe en laat nog ca. 10min met de deksel op de pan garen. Breng op smaak met peper en evt. wat zout.
5. Spinazie roerbakken
Was intussen de spinazie grondig en laat uitlekken. Verhit 1el olijfolie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 30 sec. Voeg dan handje voor handje de spinazie aan de pan toe en roerbak tot de blaadjes zijn geslonken. Zet het vuur uit en roer de tomaten en 3/4 van de dille erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
6. Stoof serveren
Snijd de baguettes in sneetjes. Verwijder het laurierblad voor het serveren en serveer de uienstoof met de spinazie en de baguettes. Bestrooi met de rest van de dille.
Ingrediënten Egyptische gehaktballetjes
- 1x babyspinazie
- 2 broodjes
- 10g verse dille
- 1 zakje groentebouillonpoeder
- 1 zakje shoarmakruiden
- 1x rundergehakt
- 2 tomaten
- 1 teen knoflook
- 3 uien
- peper en zout
- olijfolie
- bloem
- azijn
Bereidingstijd Egyptische gehaktballetjes
30 tot 40 minuten
Niveau
eenvoudig
Voedingswaarde per portie
- Calorieën 645
- kcal, Vet 25.3g,
- Eiwit 38.6g,
- Koolhydraten 60.8g
Allergeen
gluten en Selderij. Kan sporen van andere allergenen bevatten.
Bron en gecreëerd door: Chef Bas van Mary Spoon
Wist je dat Mary Spoon al deze producten voor jou bij elkaar zoek en tot aan de keukentafel brengt?
Beste Manolito,
Dankjewel voor je opmerkzaamheid. Ik heb het toegevoegd, ik hoop dat je nu uit de voeten kunt. Ik hoor graag of het is gelukt.
Hoi,
Ziet er heerlijk uit.
Ik mis echter het onderdeel met de ingrediënten.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord.
Groetjes,
Manolito