Eenzaamheid onder jongeren
Onderstaand artikel over eenzaamheid onder jongeren wil ik graag onder jullie aandacht brengen. Eenzaamheid komt voor in iedere leeftijdsgroep.
Ik spreek liever over een gevoel van eenzaamheid. Sociale contacten zijn er meestal wel maar wat gemist wordt is het gebrek aan kwaliteit van het contact.
De behoefte aan èchte verbinding, met de ander en met jezelf. Als dit gevoel te lang duurt wordt het net een alarmbel die maar blijft rinkelen. Dat gaat niet vanzelf over. Blijf er niet te lang mee rondlopen.
Probleem is groter dan menigeen denkt
Bij eenzaamheid denken de meeste mensen direct aan ouderen. Veel minder bekend is dat eenzaamheid ook een groot probleem is onder jongeren. Uit onderzoek blijkt dat vrijwel net zoveel jongeren als ouderen zich eenzaam voelen
Van de, in een groot onderzoek ondervraagde, jongeren jonger dan 24 jaar blijkt 33% zich eenzaam te voelen. 22 procent voelt zich matig eenzaam en 11 procent zegt zich extreem eenzaam te voelen. De helft van de geënquêteerden – om precies te zijn 53 procent – geeft aan dat eenzaamheid hun leven sterk beïnvloedt. Van de jongeren die zeggen dat zij extreem eenzaam zijn loopt het percentage op tot 74 procent. Die sterke beïnvloeding openbaart zich op tal van manieren. De betrokkenen gaan bijvoorbeeld weinig de deur uit omdat ze het gevoel hebben dat zij geen mensen kennen waar zij iets mee kunnen ondernemen. Het ontbeert hen aan het nemen van initiatieven en eenzaamheid knaagt aan hun zelfvertrouwen. Slecht slapen is een ander gevolg. Velen geven aan dat hun eigen verlegenheid een belangrijke rol speelt. Daardoor zijn ze geblokkeerd om bijvoorbeeld een gesprek te beginnen en om anderen voor te stellen iets samen te doen.
Helemaal alleen staan ze niet
Eenzame jongeren hebben ongeveer net zoveel vrienden op social media als jongeren die niet eenzaam zijn of zich zodanig voelen. Het probleem is dat ze hun vrienden niet persoonlijk zien en ontmoeten. Eenzame jongeren hebben gemiddeld zes echte vrienden. Maar ze geven tegelijkertijd aan dat de diepgang van die vriendschappen vaak te wensen over laat. 79 procent geeft aan graag meer vrienden te willen hebben. Niet eenzame jongeren hebben twee keer zo veel echte vrienden. Onderzoek wijst verder uit dat social media het gevoel van eenzaamheid versterken. Het contact via social media wordt als onpersoonlijk ervaren. Het leidt weinig tot nooit tot concrete afspraken, ook al omdat er via social media al heel veel ervaringen zijn uitgewisseld en de wens om elkaar ook nog echt te ontmoeten niet groot genoeg is. Dat alles moet in het perspectief gezien worden van wat eenzaamheid nu precies is, namelijk het gevoel dat je sociale contacten mist. Ook mensen die relatief veel vrienden zeggen te hebben kunnen zich eenzaam voelen. Dat heeft te maken met het feit dat die vriendschappen te weinig diepgang blijken te hebben. Dat wordt zo ervaren omdat niet over alle zaken gesproken kan worden, of dat de contacten te gering zijn of het gevoel dat de ander je niet goed begrijpt.
Klok omzetten is lastig
Hoewel 50 procent van de eenzame jongeren en 67 procent van de extreem eenzame de eenzaamheid graag willen doorbreken weten ze niet hoe ze dat moeten doen. De oorzaken zoeken ze bij zichzelf. Gebrek aan eigenwaarde is er een van. Slecht 16 procent van de eenzame jongeren zoekt professionele hulp.
Tien tips om eenzaamheid tegen te gaan
Mensen die eenzaam zijn of zich eenzaam voelen kunnen daar op uiteenlopende manieren iets aan doen. Eenvoudige en meer ingrijpende maatregelen zijn voorhanden om het isolement op te heffen. Ik geef er tien.
- Groeten
Het lijkt een niet serieuze manier maar toch is het groeten van mensen die men tegenkomt een beproefd middel om iets te doen aan eenzaamheid. Aanspreken of een hand geven hoeft lang niet altijd. Een welgemeende glimlach kan al voldoende zijn om een gesprek met iemand op gang te brengen.
- Luisteren
Ook een manier die velen niet direct zullen ervaren als een mogelijkheid om eenzaamheid te bestrijden is luisteren. Door naar een ander te luisteren en belangstelling te tonen wordt een contact verdiept en zal de kans op een nieuwe ontmoeting vergroot worden.
- Hulpvaardig zijn
Laat zien of weten dat je bereid bent om anderen te helpen. Ook daardoor zullen er meer contactmomenten ontstaan.
- Alleen er op uit
Door er alleen op uit te gaan wordt wellicht de nadruk op eenzaamheid gelegd maar dat hoeft niet zo te zijn. Bezoek een museum of een andere locatie waar ook anderen rondlopen en je zult zien dat er legio mogelijkheden ontstaan om contact te leggen.
- Ga op reis
Wil en kan je de lat nog wat hoger leggen ga dan op reis. De nodige touroperators zijn gespecialiseerd in groepsreizen of vakanties voor alleenstaanden.
- Zelfvertrouwen kweken
Door te werken aan het eigen zelfvertrouwen zullen mensen groeien en een aantrekkelijker persoon worden om contact mee te maken.
- Jezelf laten zien
Eenzaamheid kan ook bestreden worden door jezelf te laten zien en niet in gezelschap weg te duiken in een hoekje. Ga bij voorkeur zitten naast iemand die je nog niet kent. Met een wederzijdse klik is er mogelijk weer een nieuw contactpersoon in uw leven gekomen.
- Knoop gesprekken aan
Belangrijk is om, in welk gezelschap je ook verkeert, in gesprek te komen met anderen. En om een gesprek gaande te houden. Voor velen wellicht geen gemakkelijke opgave, maar je kunt het leren door voor de spiegel thuis te oefenen. En het mooie is dat je overal gesprekken kunt beginnen. Bijvoorbeeld bij de supermarkt waar je boodschappend doet.
- Wees eerlijk over jezelf
Eerlijkheid is één van de meest gewaardeerde eigenschappen. Stel zaken en omstandigheden niet mooier voor dan ze zijn. Daar wordt altijd een keer doorheen geprikt. Laat de balans ook niet naar de andere kant doorslaan. Stel je eigen situatie niet negatiever voor dan die is. Klagende mensen worden eerder en vaker ontweken.
- Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk is een ideale manier om met anderen in contact te komen en te blijven. En een mooie bijkomstigheid is dat je iets terug kunt doen voor de samenleving.
Bron: Harm Dragt
1 Laat een reactie achter
goed artikel met handige tips