Eenzaam – je zal het maar zijn en niet durven te zeggen
Eenzaamheid, ik denk dat iedereen dit wel eens een keer heeft ervaren. Dan vraag je je af: wat doe ik fout? Eenzaamheid kan namelijk veel oorzaken hebben en wat de één als eenzaam ervaart hoeft voor een andere weer niet zo te zijn. Het blijft pijnlijk en je voelt je machteloos. We blijven mensen, die niet lang zonder contact kunnen. Dat verschilt ook weer per persoon, de één kan een week alleen al prettig vinden en de ander is na een dag al opzoek zijn naar contact.
Waardoor kun je eenzaam worden?
Dit is wanneer contacten veranderen of verloren gaan door bepaalde omstandigheden. Soms heb je hierop weinig tot geen invloed. Dan speelt hier bijvoorbeeld ziekte, overlijden, verhuizing, echtscheiding of verlies van je baan en inkomen. Waar sommigen ook last van kunnen krijgen is bij het verdwijnen van sociale contacten, zoals via de kerk- en buurtgemeenschappen. Ook speelt je karakter een rol en de verwachtingen die je hebt van je sociale contacten. Dus eenzaamheid kan een aanwijsbare oorzaak hebben, maar ook komen door een opeenstapeling van verschillende factoren.
Zonder partner
De eenzaamheid is sterker bij mensen die geen partner hebben dan bij mensen met een partner. Dit zie je met name bij mensen van middelbare of oudere leeftijd. Daarom is een goede partnerrelatie belangrijk, want dit beschermt je tegen emotionele eenzaamheid. Internet staat vol met websites, die gericht zijn op het ontmoeten van een partner of gewoon nieuwe vrienden. De keuze is groot voor een bepaalde doelgroep, zoals voor 50+’ers, mensen met een handicap of voor mensen met een psychische aandoening. Daarnaast zijn er in veel gemeenten activiteiten- of vriendengroepen waar je je bij aan kunt sluiten. Het kan erg lastig zijn om de juiste contact te vinden, aangezien er ook mensen zijn die niet met de juiste doeleinde opzoek zijn naar eenzame mensen. Dat is het gevaar in de online wereld, omdat je elkaar niet gelijk ziet en spreek. Met gezond verstand hoeft het niet mis te gaan en kan het ook weer tot leuke contacten leiden.
Buitenbeentje
Dan is er ook een groep die afwijkt van de sociale norm. Dan kun je te maken krijgen met onbegrip en eenzaamheid. Je voelt je niet zo snel op je gemak in die sociale omgeving, of je wordt zelfs gepest en bewust buitengesloten, omdat je toevallig ‘anders’ bent. Je hebt groepen die kwetsbaar zijn voor eenzaamheid. Dat zijn bijvoorbeeld homoseksuele mensen, gehandicapten, mensen met een stoornis, hooggevoelige personen, hoogbegaafden (ja, echt!), omdat deze groep voor de andere groep afwijkt van de norm. Voor deze mensen is het lastig om zich ergens aan te sluiten, omdat schaamte ook een rol speelt, waardoor de stap groter is om ergens op af te stappen. Doordat sommige mensen te vaak zijn afgewezen, maakt dat de drempel om contact te maken steeds hoger wordt.
Komt eenzaamheid alleen voor bij buitenbeentjes?
Helaas rust er nog teveel taboe op eenzaamheid. Het lijkt of het een schande is dat het jou overkomt. Weinig beseffen dat het iedereen kan overkomen en je hoeft er niet voor te schamen. Maar eenzaamheid kan uiteindelijk problematisch worden, dan is het zaak om er tijdig iets aan te gaan doen.
Wist je dat meer dan een miljoen Nederlanders zich enorm eenzaam voelen. Eenzaamheid komt in alle leeftijden en onder alle lagen van de bevolking voor. Al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid worden geconfronteerd. Eenzaamheid is, al hoop je daar niet tussen te zitten, óók iets is wat een beetje bij het leven hoort.
Het gevolg van eenzaamheid
De invloed van eenzaamheid op het leven is, zoals je al las, groot. Zeker als het langdurig aanhoudt kan eenzaamheid leiden tot gezondheidsrisico’s. Je gaat minder meedoen in de samenleving en je krijgt een gevoel dat je in welzijn of geluk tekortschiet. Hierdoor kunnen uiteindelijke angststoornissen of sociale fobie ontstaan.
Wat kun je aan eenzaamheid doen
Wat belangrijk is dat, als je merkt dat je je lang eenzaam voelt, je stappen gaat ondernemen. Dat kan knap lastig zijn. Soms helpt het, wat laagdrempelig is, door aan te sluiten bij een facebookgroep waar je interesse qua hobby’s liggen. Of zoek het bij groepen waar mensen zitten, die ook eenzaam zijn. Het gevaar ligt hier wel bij, dat als je bij groepen aansluit met bepaalde aandoeningen, dat je je niet teveel moet laten meeslepen in hun verhaal. Hierin zitten vaak personen, die de aandacht naar zich toe trekken, waardoor je medelijden gaat krijgen en je dan met een andere bezig bent als soort hulpverlener dan dat je leuke gesprekken hebt.
Je kunt vrijwilligerswerk gaan doen, of gaan sporten, aansluiten bij een hobby club of iets dergelijks. Krijg je hier al het zweet van op je voorhoofd, dan is het handig om met iemand in gesprek te gaan, zoals een psycholoog, coach of huisarts. Zoals ik altijd zeg, je bent het waard om gezien en gehoord te worden. Iedereen heeft iets waar iemand anders wat van kan leren.