Als je voor het eerst een blog maakt, denk je misschien dat het schrijven van goede content en een goede Social Media planning genoeg is om met je blog op pagina een op google te staan. En dat je zomaar heel veel bezoekers krijgt, dan moet ik je helaas teleurstellen. SEO is een van de belangrijkste onderdeel van het bloggen, daarom het is ook belangrijk om dit stuk te lezen zodat je hier meer over  over SEO kan leren.

Het klinkt misschien erg ingewikkeld en een beetje als rocket science, ik heb een aantal eenvoudige en snelle SEO tips die je kunt toepassen als je als blogger gaat beginnen en ook als webshop houder is dit ook toe te passen.

Wat is SEO

Wanneer iemand een zoekopdracht in Google (of een andere zoekmachine) intypt, wordt er als eerste de meest relevante content getoond in de zoekresultaten. Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een proces dat ervoor zorgt dat jouw content hoog in de zoekresultaten wordt weergegeven en om daarmee het verkeer naar jouw website te vergroten.

Als je nog steeds niks van snapt over hoe je de SEO van je blog kunt verbeteren, lees dan verder voor de SEO tips voor bloggers om je content resultaat te vergroten. Je blogt niet om niet gezien te worden, je hebt andere vast heel veel te vertellen. Zou zonde zijn als je voor je inspanning niet beloont wordt.

8 tips om SEO toe te passen in je blog

Toelichting: Sommige van de links in dit bericht kunnen affiliate links bevatten, wat betekent dat je zonder extra kosten, ik een kleine commissie kan ontvangen als je doorklikt en eventueel een aankoop doet.

1 Doe onderzoek naar keywoorden oftewel trefwoorden

Trefwoorden zijn woorden en zinnen die zoekmachines vertellen waar je content over gaat. Het toevoegen van de juiste trefwoorden aan je blogberichten kan helpen om ervoor te zorgen dat je berichten voor de mensen die op zoek zijn naar deze informatie, te voorschijn komt.

Bij het schrijven van een nieuw bericht, moet je nadenken over wat mensen zouden intypen bij het zoeken naar een onderwerp waarover je aan het schrijven bent of wil gaan schrijven. Er zijn veel keyword research tools, onze favoriete gratis tool is Ubersuggest of google ads. Het is gemakkelijk te gebruiken en bevat verschillende methodes, wat genoeg moet zijn voor een blogbericht.

De door jou gekozen trefwoorden moeten op een natuurlijke manier in je inhoud passen en niet alleen maar ‘volgestopt’ worden in elke regel. Je kunt zowel korte trefwoorden (een of twee woorden) als lange trefwoorden (drie of meer woorden) gebruiken in je content. Kies trefwoorden met hoge zoekvolumes, omdat dit betekent dat veel mensen op zoek zijn naar de informatie in je blogbericht.

2 Voeg trefwoorden toe in je meta titel en beschrijving

Zodra je je trefwoorden hebt gepland en je onderzoek naar de juiste trefwoorden hebt gedaan, vergeet dan niet om ze toe te passen waar het nodig is. Je meta-titel is de titel bovenaan de pagina waar je bezoekers kunnen zien waarover je content gaat. Neem het meest relevante trefwoord op in je meta titel om mensen te overtuigen om door te klikken naar je blog.

Je meta beschrijving is een kort verslag dat in de zoekresultaten verschijnt om aan te geven waar je pagina over gaat. Dit moet informatief zijn en je belangrijkste trefwoord of zinsnede bevatten.

Als je niet zeker weet hoe je je meta-titels en beschrijvingen moet bewerken, raden we je aan om seopress te installeren. Seopress is een geweldige leidraad om je te laten zien wat je nodig hebt om je post te verbeteren en zal je post als “groen” markeren wanneer hij klaar is om te publiceren. Ik heb een betaalde versie en heb er geen seconde spijt van deze aankoop.

3 Backlinks

Backlinks zijn links naar je blog vanaf een andere website. Een pagina met veel backlinks op websites met een hoge kwaliteit heeft de voorkeur om hoger te scoren op zoekmachines omdat de links helpen om de autoriteit van je site op te bouwen.

Gastblogs schrijven en het comments op andere blogs zijn beide eenvoudige mogelijkheden om backlinks naar je blog op te bouwen. Controleer de Domein Autoriteit van de websites waarvan je backlinks wilt hebben om er zeker van te zijn dat je backlinks van hoge kwaliteit hebt.

Je moet nooit zomaar gaan betalen om een backlink op een andere website te plaatsen. En plaatst niet klakkeloos backlinks op je eigen website. Ik krijg dagelijks verzoeken via email, of ze een linkenruil mogen doen, deze firma’s betalen de andere een hoop geld voor iets wat ze niet zeker weten of dit resultaat geeft aan hun opdrachtgever. Wat ze dan slim doen, jouw link op een website plaatsen die verder niks doen dan een afval bak is voor backlinks, om zo hun verdiensten te kunnen binnen harken. Check eerst de domein autoriteit voordat je deze samenwerking aangaat. Als je voorstel krijgt dat iemand een artikel op je website wil plaatsen met een follow link, je hoeft het niet voor niks te doen. Al helemaal niet als jouw DA hoger is. Is het een bedrijf dan ga je het hebben over een advertorial, denk na wat jij het waard vindt om dat artikel te plaatsen. Wil je wat geld verdienen met een blog die op jouw website komt, kijk even op linkpizza en schrijf je gratis in. Hier worden geregeld om blogger gevraagd.

Note: wees zuinig met backlinks plaatsen. Google houdt er niet zo van. En zorg dat je niet op pagina’s komt die nergens te vinden zijn op een website. Als je backlinks doe het op websites uit je dezelfde genre. Beet je raar als je backlink met content heb staan bij de loodgieter, als je over breinaalden hebt ;).

4 Links toevoegen in je content

Naast het feit dat andere websites naar je terug linken, is het een goede gewoonte om links in je inhoud op te nemen.

Externe links zijn links naar andere websites of blogs en moeten altijd relevant zijn voor het onderwerp waarover je schrijft. Externe links moeten altijd naar sites van hoge kwaliteit zijn, omdat dit je een grotere kans geeft om de zoekmachines tevreden te stellen en hoger in de zoekresultaten te verschijnen.

Wat goed werkt zijn interne links, dit zijn links naar andere pagina’s op je blog. Het is een manier om de zoekmachines en bezoekers van je site te laten zien waar ze relevante inhoud kunnen vinden. Naast het begeleiden van je lezers om ook je andere blogs te lezen, helpt interne links Google ook om meer pagina’s op je site te crawlen en te indexeren.

5 Tags in afbeeldingen

Het taggen van afbeeldingen op je website kan je ook helpen om hoger te scoren in de resultaten van de zoekmachines. Voeg een beschrijving toe aan elke afbeelding op je blog die ook trefwoorden bevatten die je hebt gevonden in je zoekwoordonderzoek.

6 De snelheid van de website

Google bepaalt voor de SEO een groot deel van zijn algoritme en positie aan de hand van de snelheid van de website en geeft in zijn zoekresultaten prioriteit aan snelle, mobiel-vriendelijke websites.

Je kunt de snelheid van je website testen met behulp van Google’s PageSpeed Insights. of Gmetric, die inzichten geeft waar het misgaat. Een score van 75 en hoger is goed en je hoeft je dan waarschijnlijk geen zorgen te maken over het aanbrengen van wijzigingen. Het kan helpen om de plugin w3 total cache toe te voegen aan je website. Als je website traag laad, dan weet je zelf ook dat door gaat naar een andere website, dit kost je lezers en je ranking.

Als je blog langzaam draait, is een eenvoudige oplossing om de grootte van je foto’s te comprimeren, omdat grotere foto’s je website enorm zullen vertragen. Ik gebruik de WP Smush plugin om alle afbeeldingen te optimaliseren en op deze manier de bestandsgrootte te verkleinen.

Ook is het belangrijk dat je een hosting hebt die een snelle server heeft, ik raad Freaze hosting aan om je WordPress blog daar zelf te hosten. Zij kunnen je helpen om een bestaande blog te migreren.

Zodra je deze wijzigingen hebt aangebracht, controleer dan nogmaals de snelheid van je website in PageSpeed Insights of Gmetric om te zien of er al vooruit gaan is geboekt. Het wil niet zeggen dat je dan op je lauweren kunt rusten. Plugins veranderen continue en kunnen door hun update weer voor vertraging zorgen. Mijn tip is 1 keer per maand even een check doen.

7 schrijf veel content

Hopelijk deed je dit toch al, maar het schrijven van kwaliteitscontent helpt bij SEO score. Google houdt ervan dat er beweging is op je website. Als je concurrent minder content schrijft en google moet kiezen tussen wie omhoog gaat…dus dit een een beloning voor je hard werken.

Je content moet van een behoorlijke lengte zijn, omdat dit de zoekmachines in staat stelt om te crawlen en je bericht te indexeren in de zoekresultaten en zo te begrijpen waar het onderwerp over gaat. De minimale aantal woorden voor een artikel moet ten minste 500 woorden zijn, meer is alleen nog beter.

8 Social media

Je denkt dat je er al bent, helaas. Bloggen is hard werken, vooral als je wil dat google je serieus gaat nemen. Ook social media is een onderdeel van je werk en om hoger te gaan ranken. Plaatsen met regelmaat je blogs op verschillende platformen, elke klik naar jouw website geeft bij google een seintje dat er iets bijzonder op je website gebeurt. Als je google analytics hebt gekoppeld kan je zien welke pagina het beste gelezen wordt. En vraag andere ook om hun mening en om je pagina te delen op hun social media.

Zie je – SEO is niet zo eng zoals het klinkt! Ik zou graag willen weten hoe je met deze tips omgaat en of ze je website hebben verbeterd. En zou het tof vinden als je dit artikel wilt delen op jouw social media kanalen.

Als je nog andere top SEO tips hebt, zet het hieronder als reactie.

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

2 reacties op “Eenvoudige SEO-TIPS voor de beginnende bloggers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *