Als je een relatie met een narcist hebt of krijgt let dan op

Waarom is het belangrijk om dit artikel te lezen?

  • Dat je zodra je het inzicht krijgt, je eigenlijk zo hard mogelijk weg moet te rennen. Zodra je iemand ontmoet met een charismatische uitstraling en die een ”heel kwetsbare kant” blijkt te hebben.
  • Dat je het verschil weet tussen iemand met narcistische trekjes en iemand die je oprecht een narcist mag noemen.
  • Als je op dit moment in een relatie zit met een narcist, hoe ga je verder en  hoe kun je voorkomen dat je één van zijn volgende slachtoffer wordt.
  • Welke prijs betaal je als je toch in de relatie blijft hangen met een narcist.
  • En nog veel meer…

Relatie met een narcist”

Ik weet dat het een gevoelig onderwerp is als je het hebt over een relatie met een narcist.

Helaas kom ik dit veel tegen in mijn omgeving en praktijk. Ook mensen bellen mij op om hierover meer te weten te komen. Teveel vrouwen worden het slachtoffer van mannen met narcistische gedragingen en andersom geldt het ook. 

Mannen die vrouwen doelbewust manipuleren en ze gebruiken, zonder daar iets voor terug te geven of willen geven. Deze vrouwen of prooi, alleen maar gebruiken om zichzelf beter te voelen. Om te zwelgen in hun enorme hang naar eigen bewondering, zodat ze niet in hun eigen blinde vlek hoeven te kijken en hierin voorkomen dat ze hun diepe onzekerheid niet recht in de ogen aan te hoeven te kijken.

Deze Die Hard narcisten komen gelukkig niet zo veel voor. Maar net genoeg dat dit probleem onder mijn aandacht wordt gebracht.

Ik heb verschillende mensen begeleidt. Ze komen hier met een soort schaamte over waar ze in terecht gekomen zijn of een vermoeden hebben dat ze leven met een narcist. Of zijn opgegroeid met een narcist, waar ze nu nog last van hebben. Hun vraag is of ze moet doorgaan met de relatie of ze moeten stoppen met de relatie. Voor beide is wat te zeggen en hierover verschillen de meningen nog wel eens.

 

Stoppen of blijven in een narcistische relatie

In sommige psychologische boeken of opleidingen wordt geadviseerd dat je in de relatie moet blijven, omdat het behouden van je relatie centraal staat. Er wordt van je verwacht dat je er nooit van wegloopt. De gedachte erachter  is, als er iets wat in jouw ogen fout is bij je partner, ben je hier zelf medeverantwoordelijk voor.

Maar in het geval van de narcist – waar ik zo meteen meer over vertel – ligt dit net even iets anders.

Ik ontken het ook niet, dat het niet verkeerd is om naar je eigen aandeel in de relatie te kijken. Maar een narcist beïnvloedt iemand zo erg en in het subtiele, dat je zeggenschap in de relatie steeds verder afbrokkelt. Je gaat je steeds meer verantwoorde voelen om de relatie goed te houden. Als een psycholoog dus tegen je zegt dat het geen zin heeft om weg te lopen uit een dergelijke relatie, dan geef ik hem op dat moment ongelijk.

Er zijn zaken waar jij jezelf niet aan moet willen blootstellen. Zoals met een narcist in een relatie blijven zitten. Er zitten te veel consequenties aan, dat het op geen enkele manieren goed te praten is.

Hoe dat precies zit? Ga ik je proberen uit te leggen.

 

Tips relatie narcist

Ik geef wat handreikingen aan wat je het beste kan doen als je in een relatie zit met een narcist.

Hoe bedoel je “Menno is narcistisch”? Hoe je voorkomt dat je een van zijn volgende slachtoffers wordt. Ik geef ook wat kenmerken om narcisten te herkennen. En je dat vooral niet in zijn gedrag mee moet gaan.

Ik denk dat als je beter begrijpt waarom hij zich zo gedraagt, je in staat bent het aan te zien komen en er niet in mee te gaan. Op deze manier bespaar jij jezelf een hoop ellende.

 

Waarom ik waarschuw voor een narcist

Mijn taak is niet om je te vervelen met theoretisch geneuzel over narcisme, het enige is dat ik graag een liefdevolle relatie gun . Het klinkt misschien als een droom als je midden in een narcistische relatie zit. Maar het bestaan echt! Mannen, die jou wel zien en respectvol zijn.

Althans, ik kan je advies geven over wat ik heb zien werken bij mij ander klanten. Vervolgens is het aan jou om hier al dan niet wat mee te doen. En in het geval van dit artikel, heb ik een grote waarschuwing voor je….maar daar kom ik strak mee.

In dit artikel ontdek je waardevolle tips als je in een relatie zit met een narcist. Ik heb er vertrouwen in, dat als je deze tot de letter leest, je een veel gelukkiger liefdesleven krijgt. Met minder brokken, veroorzaakt door iemand die alleen maar aan zichzelf kan denken.


Hij is ziek, behandel hem ook zo.

Er zijn aantal gradaties van narcisme. Iedereen dus ook jij bent een beetje narcistisch, is net wie laat je toe in jezelf. Je hebt de man die voor de spiegel gaat staan en zijn eigen lichaam bewondert. Maar ook heb je de man die overall zichzelf helemaal geweldig vindt.

Maar dit is niet de narcist zoals ik in dit artikel bespreek.

De echte narcist heeft een persoonlijkheidsstoornis

Narcisme is een schaal, en de narcist met een persoonlijkheidsstoornis zit aan het uiterste puntje. Bij hem is zijn narcisme helemaal doorgeschoten. Er blijft weinig ruimte voor iets anders.

Dit is dus heel wat anders dan een man die trots op zichzelf is of zichzelf net even te goed vindt. Gelukkig is het zo dat maar een klein gedeelte van de bevolking zo narcistisch is, dat het telt als een persoonlijkheidsstoornis. Het gaat hier om slechts 1%.

Bij dit artikel ga ik ervan uit dat je te maken hebt met een narcist met de persoonlijkheidsstoornis

Iemand die weinig empathie kan opbrengen voor de emoties van anderen, puur omdat hij zichzelf veel belangrijker vindt. Hij heeft een opgeblazen gevoel van eigenwaarde en zelfverzekerdheid, maar daarachter gaat een diep gevoel van diepe eenzaamheid schuil. Hij doet alsof hij zichzelf geweldig vindt, en in het moment gelooft hij dat ook werkelijk.

Zeker als er mensen om hem heen zijn die hem ook bewonderen en voeden daarin. Maar als hij thuiskomt en alleen is, dan ontmoet hij een kant die hij niet aan de buitenwereld durft te laten zien. Waar hij te maken heeft met diepe onzekerheid en kwetsbaarheid.

Dit proces gaat steeds verder en verder…

De narcist is zo op zichzelf gericht dat er geen ruimte is voor anderen dan hemzelf in zijn koninkrijk. Dit levert vaak conflicten met zijn omgeving op. Je kan begrijpen dat de meeste mensen er niet op zitten te wachten om met iemand om te gaan die totaal geen rekening met ze houdt. Dat weet de narcist natuurlijk ook.

Daarom speelt hij het spel en doet hij zich voor als charmant, net zo lang totdat mensen in hem gaan geloven. In de loop der jaren is hij daar ook heel goed in geworden, omdat mensen vroeg of laat bij hem weg gaan.

Al met al heeft de narcist geen prettig leven

Geplaagd door onzekerheid, en tegelijkertijd zich voortdurend groter voordoen dan hij is, eist uiteindelijk wel zijn tol. Het maakt hem emotioneel instabiel, en als hij geconfronteerd wordt met zijn emotionele problemen. Ai, dan kan hij hierdoor met woede gaan reageren. Zijn boosheid neemt de plaats in van intense verdriet, wat een normaal mens zou voelen. Maar omdat deze emotie te bedreigend, veelte eng voor hem is houdt hij het maar bij boosheid. Boosheid is makkelijker, dan kwetsbaarheid tonen.

Omgaan met een narcist is kost heel veel energie

Als je wat hierboven staat hebt gelezen, denk je misschien: “och, het gaat om gedrag. Iedereen kan zijn gedrag uiteindelijk veranderen?” Maar bij een narcist ligt dit onderwerp een stuk gecompliceerder.

Een narcist is namelijk ziek.

Natuurlijk kan hij op bepaalde vlakken zijn gedrag best veranderen. Zijn voornaamste probleem is dat zijn uitspattingen zo extreem zijn, dat ze buiten zijn controle liggen. Waardoor hij er te weinig aan kan doen. Althans, hij kan het niet voorkomen in een mate dat het de moeite waard wordt om met hem te blijven omgaan.

Je kan hem vergelijken met iemand die een ernstige besmettelijke ziekte heeft

De zieke narcist lijdt er zelf het meeste onder, en ziet voortdurend alles onder zijn handen afbrokkelen. Tegelijkertijd kan iemand die door zijn aanwezigheid besmet raakt met dezelfde ziekte, last krijgen van gezondheidsklachten. Die zijn minder zwaar als die van de narcist, omdat deze een zwakker emotioneel immuunsysteem heeft.

Maar een lange tijd doorbrengen met iemand met een besmettelijke ziekte maakt dat je steeds meer druk legt op je immuunsysteem. En vroeg of laat wordt de druk zo hoog, dat jij zelf ook ziek wordt.

En nee, je zult niet worden als de narcist!

Althans, niet in de grootheidswaanzin, maar je gaat wel nare klachten krijgen. Je zelfvertrouwen zal een flinke dreun krijgen. Je vermogen om je emoties te delen al helemaal. Al met al ga je er dus niet op vooruit.

Hij heeft een rugzak trauma’s

De narcist heeft niet alleen last van een grootheidswaanzin, maar vooral de diepe onzekerheid eist op den duur zijn tol. Wat dit betekent is dat hij diep gekwetst is, en daar voortdurend mee bezig is. Het gevolg is dat hij behoorlijk negatief is. Niet iemand waar je graag bij in je buurt wil zijn. Althans, geheel vrijwillig.

Narcisten zijn gek genoeg vatbaarder voor nare ervaringen, puur omdat ze erg negatief zijn ingesteld.

Een onderzoek heeft uitgewezen dat ze een expert zijn in zichzelf en anderen ongelukkig maken. Daar kan je maar beter bij uit de buurt blijven. Narcisten zijn disproportioneel vertegenwoordigd in de criminaliteit, in psychiatrische inrichtingen en in andere instellingen waar je als normaal iemand je niet in wilt mengen. Hij bedriegt voortdurend andere mensen, maar hij is ook paranoïde en doodongelukkig. Al met al kan je daar beter met een hele grote boog omheen lopen.


Een narcist kan je niet veranderen

Het is goed om te begrijpen hoe de narcist in elkaar steekt. Zo weet je wat je kunt verwachten. En zeg nou eerlijk: ”Is dit het leven wat jij voor jezelf wenst? Wil jij met iemand samenwonen die tegelijkertijd zo kwetsbaar en zo agressief is? Wil jij je hier aan blijven blootstellen?”

Realiseer je goed dat het voornaamste kenmerk van een narcist is dat hij niet wil veranderen:

Verandering is bedreigend voor een narcist

Hierdoor wordt het heel moeilijk om problemen die ontstaan op te lossen. Het maakt dat hij kritiek van anderen niet kan verdragen. Realiseer je ook dat narcisme als persoonlijkheidsstoornis niet te genezen is. Hij zal er dus altijd last van blijven houden.

En zo lang jij in zijn buurt blijft: jij ook.

Leven met een narcist wil je niet

Natuurlijk snap ik dat je ooit verliefd op hem bent geworden, en dat dit je geïnspireerd heeft om een relatie met hem te beginnen. Maar zie het maar zo: Zo is het ook met gewone relaties.

De prijs die je betaalt om met een narcist te zijn is dusdanig hoog en link, dat ik je wil aanraden om er niet eens aan te beginnen. Hoe lief hij op dat moment ook gedraagt. Hij zal simpelweg niet gaan veranderen. Hij kan het gewoon niet en het wil het al helemaal niet. Het is onmogelijk en vaststaande feit om hier verandering in te brengen.


Begrijp waarom je voor een narcist valt

Als ik soms verhalen hoor hoe een vrouw haar narcistische partner heeft ontmoet, dan snap ik het wel. In het begin lijkt een narcist heel charmant. Hij is vriendelijk, stelt vragen en luistert goed. Tegelijk is hij enorm zelfverzekerd. Hij is een meester in het maken van een goede eerste indruk. Dat komt omdat hij zoveel vriendschappen en relaties verbrandt.

Hij is continu op zoek naar nieuwe vrienden om leeg te zuigen

Hij goed getraind in het afgeven van de juiste vibe als hij weer nieuwe mensen ontmoet. En is een meester in zich overtuigend presenteren in nieuwe gezelschappen.

Hij kan in het begin zelfverzekerd overkomen. Ook al is hij misschien wat overdreven in het benoemen van zijn prestaties, je besluit het te negeren omdat die zelfverzekerdheid hem op dat moment goed staat. Je vindt het wel een verademing ten opzichte van al die andere mannen, die allemaal veel te onzekerder zijn.

Maar na een tijdje zie je de keerzijde van de medaille

Zijn enorme onzekerheid. De manier waarop hij zich gedraagt strookt niet met de werkelijkheid. Zijn strakke gezicht en zogenaamd zelfverzekerde glimlach kunnen niet verbloemen dat het gaat om een groot spel gaat. En die façade heeft hij zorgvuldig leren opbouwen. In al die jaren dat hij zich anders voordoet dan hij is, is hij er een meester in geworden. Waardoor hij in het begin sterk kan overkomen.

Als jij verliefd bent geworden op een narcist, is dit verre van een schandelijk

He! Wie valt nou niet op een zelfverzekerde man, met ook een vleugje kwetsbaarheid? Maar zodra deze eigenschappen uit proportie worden gegooid, dan kom je in de problemen. En dat is precies wat er bij een narcist aan de hand is.

Zodra hij je in zijn web heeft, zal hij er alles aan doen om daar misbruik van te maken. Als een narcist macht over je heeft, berg je dan maar. De hele aard van zijn ziekte is dat hij doet waar hij zelf zin in heeft. Boeit hem niet wie hij daarmee kwetst.

Soms gaat een narcist verder dan dat

Omdat hij zo goed is in andere mensen voor zich winnen, kan hij besluiten om zijn spel om te zetten voor de kick. Hij kan dan ineens jou voor zijn karretje spannen om er vervolgens compleet misbruik van te maken. Puur omdat hij het kan.

Macht komt met een grote verantwoordelijkheid, en een narcist kan duidelijk niet met die verantwoordelijkheid omgaan.


Denk niet dat je hem kan helpen

Soms spreek ik iemand die oprecht denkt dat zij kan wat de medische wetenschap en psychiatrie niet kunnen. Nee, het is onmogelijk om een narcist beter te maken. Met hoeveel liefde, geduld en kennis je ook aan komt zetten. Het is onmogelijk. En al was het mogelijk…

Wil je een leuke vriend, of wil je een psychologisch klusprojectje?

En ik hoor je denken:

Ik ben verliefd op hem, dus ik wil het toch proberen.

Dit is het ultieme recept voor een ramp

Door de aard van zijn ziekte kan een narcist simpelweg niet veranderen. Het maakt niet uit hoeveel tijd en energie je hierin steekt. Het is allemaal voor niets en hoe sneller jij dat inziet, hoe meer leed jij jezelf gaat besparen.

Dus denk niet dat je hem kan helpen. Dat is simpelweg niet het geval. Het enige wat je doet is meer tijd met hem doorbrengen, dat vindt hij juist geweldig. Waardoor je meer en meer wordt besmet. En je eigen emotionele gesteldheid steeds meer op de proef wordt gesteld.


Vroeg of laat gaat hij bij je weg

Wat veel mensen die in relatie zijn met een narcist vergeten, is dat hij het vroeg of laat de relatie zal uitmaken. Dit heeft te maken met de aard van de ziekte.

Ik herinner me iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis had. Zij verving elke twee jaar haar vriendengroep, inclusief vriendje, door nieuwe mensen. Het was daar heel consistent in.

Maar in sommige gevallen doet een narcist er veel korter over om zijn vrienden aan de straat te zetten.

Hij gebruikt andere mensen om bewondering te oogsten. Om hen emotioneel leeg te zuigen. Zodra die mensen leeg zijn, dan gaat hij op naar de volgende. Vroeg of laat zal hij dus ook op jou uitgekeken raken.

Als je verliefd bent, wil je die harde waarheid niet zien

Je wilt doen alsof je relatie met de narcist voor eeuwig is, en er niets is wat jullie uit elkaar kan drijven. Maar de realiteit is helemaal anders. Jullie zijn juist heel kwetsbaar. Of het nou is dat hij je naar verloop van tijd dumpt, of dat hij vreemd gaat. Vroeg of laat zal hij genoeg van je krijgen en dan wordt je als grof vuil aan de straat gezet.

Dus let goed op waar je aan begint.


Neem tijd voor jezelf

Als je verhalen leest van mensen die in een relatie zaten met een narcist, dan valt mij één ding op: De mensen die er het langst in bleven zitten, waren heel kwetsbaar. Ze hadden weinig vrienden en stelden hun partner op de eerste plaats. Daarnaast hadden ze weinig andere hobby’s dan hun partner gelukkig maken. Ze leefden als het ware voor hun partner.

Deze mensen worden het hardst geraakt door de narcist.

Ze zijn wat naïef en praten de slechte kanten van hun partner goed. Het laatste wat ze doen is goed voor zichzelf zorgen. En zorg voor dragen dat ze een leuk en bevredigend leven hebben naast de relatie.

Als je wilt dat een narcist zijn grip op je verslapt, zorg dan dat je voldoende vergelijkingsmateriaal hebt

Verzamel vrienden om je heen die echt om je geven. Als je die contacten in de loop der jaren verwaarloosd hebt, bouw het dan weer op. Iedereen die zich niet narcistisch gedraagt en om je geeft is hierbij mooi meegenomen.

Hierdoor ga je langzaam inzien wat een narcist met je doet:

  • Dat zijn gedrag, wat erop gericht is om jou te manipuleren, niet meer is dan dat.
  • Dat er andere manieren zijn van liefde geven en ontvangen, dan alle energie uit iemand te zuigen.
  • Dat er meerdere opties zijn naast een beklemmende relatie met iemand die een enorme onzekerheid verbergt achter een opgeblazen gevoel van eigenwaarde.

Zodra je beseft dat je partner vaak over de schreef gaat, is het tijd om grenzen te stellen

Narcisten staan er bekend om dat ze alleen over zichzelf kunnen praten. Als je merkt dat dit het geval is, en je uren naar iemand moet luisteren die niet dezelfde aandacht voor jou kan opbrengen, beperk die tijd. Vertel je partner rustig doch beslist dat je geen zin hebt om te luisteren, als hij verzandt in een langdurig monoloog.

Ook andere gedragingen van hem kun je aan banden leggen. Je kan grenzen zetten aan wat je wel en niet van die persoon tolereert. Het kenmerk van de narcist is dat hij zich er niet aan zal houden en zal proberen eronder uit te komen. Maar door in ieder geval helder grenzen te stellen, kan jij jezelf in bescherming nemen. Op het moment dat hij over een grens heen gaat, weet jij wat je moet doen. Je weet precies wat hij wel en niet voor je voelt, en dat hij simpelweg niet te vertrouwen is.

Ontwikkel de andere gebieden van je leven

Als je samenwoont met een narcist, kan hij steeds meer tijd en energie van je afnemen… die je vergeet in andere leukere zaken te steken. Misschien ben je opgehouden met je hobby’s of bepaalde contacten, omdat hij dit van je vroeg. Of dwong.

Het beste wat je kan doen is dit zo snel mogelijk weer op te bouwen. Alles waarvoor je moet werken buiten je relatie helpt je in dit geval.

Waarom moet je dat doen?

Omdat naar een doel toewerken buiten de relatie met je vriend ervoor zorgt dat je werkt aan je zelfvertrouwen. Je merkt dat er meer in het leven is dan je narcistische partner. Geloof mij, het is de moeite waard,

Stel dat je een opleiding haalt of vooruitgang boekt in de sportschool. Dan heb je iets om je goed over jezelf te voelen wat losstaat van de grillen van je partner. Zo creëer je vergelijkingsmateriaal met de zinloze missie om je narcistische partner gelukkig te maken.

En wat nog belangrijker is:

Je eigenwaarde wordt verspreidt over je prestaties. In hoe meer verschillende omgevingen je energie stopt, hoe meer bronnen je hebt waar je kracht uit kan putten. Zeker als je die kracht keihard kan gebruiken is dat dus zeer de moeite waard.


Ga weg, nu!

Als ik de vraag krijg van een iemand:

Goh, ik heb al drie jaar een relatie met een narcist. Ik hou veel van hem, maar ik word ook gek van zijn gedrag. Wat kan ik er aan doen?

Dan is mijn reactie:

Bij hem weggaan.

In dit geval wegen de voordelen simpelweg niet op tegen de nadelen. Je bent tegen de stroom in aan het roeien en aan een dood paard aan het trekken. Je blijft bij iemand die geen capaciteit heeft voor empathie, of voor wederzijds contact. Dat is de hele kern van zijn probleem.

Een probleem wat jij niet voor hem kan en gaat oplossen.

Ik weet dat het hard klinkt…

… en het is totaal niet mijn bedoeling om je een slecht gevoel te geven.

Maar er is simpelweg niets dat jij kan doen dat voldoende resultaat oplevert om het de moeite waard te maken om met hem in een relatie te blijven. Hij zal je altijd pijn blijven doen. En vroeg of laat zal hij bij je weg gaan.

Narcisten laten een spoor van emotionele vernieling achter

Het enige wat je kan doen is jezelf in bescherming nemen. Heb je een relatie met een narcist? Maak het echt uit. Ontmoet je een charismatische man die na de vijfde date vertelt dat hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft? Dan zeg ik: ”Ren, maar ren heel hard weg en kom niet meer terug. ”

Het liefdesverdriet wat je er gegarandeerd van gaat krijgen kan je beter op je eigen voorwaarden aangaan dan op de zijne. Zo bescherm je toch iets van je zelfbeeld.

Dit waren mijn tips om ermee om te gaan als je met een narcist omgaat

Ik weet dat het niet makkelijk is, en ik realiseer me dat mijn woorden soms behoorlijk hard waren. Ik wilde er vooral voor zorgen dat je goed weet waar je mee te maken hebt, en dat je de situatie niet moet onderschatten.

Het is namelijk niet mis. En ik wil je behoeden voor naderend onheil.

Realiseer je dat er letterlijk miljoenen vrijgezelle mensen zijn die geen last hebben van dit probleem. Die wel van je kunnen houden en voor je openstaan. Die je geen pijn zullen doen en je zelfs op handen zullen dragen.

Deze mensen heb je liever in je leven dan een narcist, toch?

Wees niet bang voor een nieuw begin

Misschien ben je bang dat je nooit meer iemand anders zal vinden en dat al deze mensen op magische wijze jou zullen ontwijken en je niet gaan zien.

Ik kan je garanderen dat dit niet het geval is. Iedereen die verliefd is denkt dat de persoon waar hij of zij mee is de ware is. Maar dat is simpelweg niet waar. In Goede Tijden, Slechte Tijden klinkt het allemaal misschien heel goed. Maar in de praktijk werkt dat nou eenmaal anders. Het blijft TV en daar kan alles.

Zodra je het hebt uitgemaakt, en je hebt gedeald met het onvermijdelijke liefdesverdriet, kan je hart weer opengaan voor anderen. En zal er vanzelf een leuke persoon zich aandienen, waar je enorm verliefd op kan worden. En degene ook op jou.

Ga maar na:

Als je weet dat het vroeg of laat misgaat, dan kan het maar beter zijn omdat jij daar zelf voor kiest. Zo hou je toch wat controle over je eigen leven. En ben je er dus verzekerd van dat je zoveel mogelijk pijn bespaard blijft.

Ondanks dat de narcist zijn stinkende best doet om je zoveel mogelijk ongeluk te berokkenen. Zo blijf je sterk en onafhankelijk. Ik wens je heel veel liefdevolle ontmoetingen en de juiste persoon te ontmoeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *