wist je dat een avocado een metabool syndroom kan verlagen-avocado gezond-zensitivity-hdl cholesterol verhogen

In nieuwe onderzoeken naar de gezondheidseffecten van avocado’s blijkt dat er “bevredigend klinisch bewijs is” dat het fruit kan helpen bij het behandelen van het metabool syndroom (wordt ook wel insulineresistentiesyndroom, stofwisselingssyndroom of syndroom X genoemd). Onderzoekers suggereren dat avocado kan helpen om het metabool syndroom aan te pakken.

Het metabool syndroom wordt gedefinieerd als een cluster van factoren, die het risico op andere gezondheidstoestanden kunnen verhogen, zoals type 2 diabetes, hart- en vaatziekte en beroerte.

Risicofactoren zijn onder meer:

  • abdominale obesitas;
  • lage cholesterol;
  • hoge dichtheidslipoproteïne (HDL) of goede cholesterol;
  • hoge triglyceriden;
  • hoge bloeddruk
  • hoge bloedsuikerspiegel.

De aanwezigheid van ten minste drie van deze risicofactoren garandeert een diagnose van het metabolische syndroom.

De avocado

Volgens de American Heart Association treft het metabolische syndroom ongeveer 23 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten. Het nuttigen van een gezond dieet wordt beschouwd als een van de beste manieren om metabool syndroom te voorkomen of te behandelen. De nieuwe review – onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Phytotherapy Research – suggereert dat avocado’s een deel van dit dieet moeten vormen. Avocado’s zijn de vruchten van de avocado boom, of Persea Americana, die in Mexico en Midden- en Zuid-Amerika inheems is.

Avocado en gezondheid

Een aantal studies hebben de voordelen beschreven voor de avocado met betrekking tot de gezondheid. Een studie die in 2014 door Medical News Today is beschreven, heeft bijvoorbeeld vastgesteld dat het eten van een halve avocado bij de lunch kan leiden tot gewichtsverlies, terwijl recentere onderzoeken het fruit aan verminderde niveaus van LDL-cholesterol koppelen, bekend als “slecht “Cholesterol.
Deze voordelen zijn toegeschreven aan de bioactieve componenten van avocado’s, waaronder carotenoïden, vetzuren, mineralen zoals calcium, ijzer en zink en vitaminen A, B, C en E.

Hosseinzadeh

Mede-auteur Hossein Hosseinzadeh, van de Mashhad Universiteit van Medische Wetenschappen in Iran en collega’s, hebben vastgesteld hoe deze componenten kunnen helpen om de risicofactoren van het metabolisch syndroom te bestrijden. Avocado heeft het sterkste effect op de cholesterolwaarden.
Om hun bevindingen te bereiken, analyseerden de onderzoekers de resultaten van diverse in vivo, in vitro en klinische studies die de effecten van avocado op metabolische gezondheid onderzocht.
Hosseinzadeh en collega’s vonden dat het fruit de sterkste invloed heeft op lipidengehalten, dat wil zeggen, de niveaus van HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, totaal cholesterol en triglyceriden.
Het team wijst op een studie onder 67 volwassenen, van wie 30 een gezond lipideprofiel hadden en 37 hadden lichte hypercholesterolemie. Nadat er 1 week een avocadoverrijkt dieet was gegeven, vertoonden beide groepen significante reducties in totaal en in het bijzonder LDL-cholesterol en triglyceriden.
“Het effect hiervan was het regelen van de hydrolyse van bepaalde lipoproteïnen en hun selectieve opname en metabolisme door verschillende weefsels zoals lever en pancreas”, leggen de auteurs uit.

“Een ander mogelijk mechanisme kan gerelateerd zijn aan de gemarkeerde proliferatie van het endoplasmatisch reticulum, dat wordt geassocieerd met inductie van enzymen die betrokken zijn bij lipidebiosynthese.” Een ‘kruiden dieet supplement’ om te helpen met het metabolisch syndroom.

De onderzoekers ontdekten ook bewijs dat avocado gunstig is voor gewichtsverlies. Zij wijzen op een studie onder mensen met overgewicht of zwaarlijvigheid, die 6 weken lang een avocado hebben gegeten, waaruit bleek dat aanzienlijke afname van het lichaamsgewicht, de body mass index (BMI) en het percentage lichaamsvet.
Daarnaast refereerde het team aan een ​​aantal studies, die de avocado-inname associëren met verminderde bloeddruk bij patiënten met hoge bloeddruk. Het bewijs suggereert dat het fruit ook kan bijdragen tot het reduceren van atherosclerose – de vernauwing of verharding van de slagaders, veroorzaakt door een plaque opbouw.
Met name Hosseinzadeh en collega’s vonden dat het niet alleen het vlees van de avocado is die de metabole gezondheid kan bevorderen, doch de schil, het zaad en de bladeren van het fruit kunnen ook helpen.
Uit een studie, gepubliceerd in 2014 bijvoorbeeld, bleek dat een dagelijkse dosis olie, die uit avocado-blad werd geëxtraheerd, leidde tot reducties in totaal en LDL-cholesterol en bloeddruk.

Tot slot
In het algemeen concluderen de onderzoekers dat avocado effectief kan zijn voor de behandeling van risicofactoren in verband met het metabool syndroom, alhoewel verdere onderzoeken gerechtvaardigd zijn.
Zij schrijven:
“Dit artikel toonde bevredigend klinisch bewijs, dat avocado kan worden gebruikt als kruidengeneesupplement voor de behandeling van verschillende oorzaken van het metabool syndroom.

Hoewel avocado, zoals andere kruidenproducten veilig is en in het algemeen beter wordt verdragen dan synthetische medicijnen, is er beperkte wetenschappelijk bewijs om verschillende bijwerkingen te beoordelen vanwege verontreinigingen of interacties met drugs. Daarnaast moeten verdere studies worden uitgevoerd op de metabole effecten van avocado voor andere mogelijke mechanismen.”

Wat kan ik maken met een avocado?

Gekruid. De simpelste manier om van avocado’s een beetje te genieten is door ze te besprenkelen met peper. Je kunt ook andere smaakmakers proberen, zoals paprika, cayennepeper, balsamicoazijn of citroensap. Of je smeert het op een broodje als beleg.

Als je echt op je gewicht wilt letten, is het verstandig om het bij ongeveer een halve per dag te houden. Ervan uitgaande dat je ook andere bronnen van gezonde vetten eet. Avocado’s staan ook bekend om, dat ze koolhydraten bevatten die mogelijk niet goed worden verteerd of opgenomen. Dus alles met mate..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *