echte mannen huilen niet

Hey meneer, hoe is het met u? “Niet zo best jongen…” Wat is er dan als ik vragen mag? “Ik weet het niet, het is gewoon alles, alles bij elkaar.” Meneer begint te huilen, hij verzet zich tegen zijn tranen maar het lukt hem niet om ze in te houden. “Godverdomme!” zegt hij, snikkend en met zijn handen voor zijn ogen. Ik ga naast hem zitten op de bedrand. Ik weet niet wat ik moet zeggen, misschien moet ik ook niets zeggen. Het is goed zo, deze emoties mogen er zijn. We zitten samen op bed in zijn half ingerichte appartement. Het snikken van meneer is naast het tikken van de klok het enige geluid dat ik kan horen.

Meneer is 80, zijn vrouw is vorige maand plotseling overleden. Ze hebben geen kinderen samen. Hij is gisteren hier komen wonen omdat het thuis niet meer ging. Hij zorgde niet voor zichzelf en zou vereenzamen als hij daar was gebleven. Gelukkig ziet meneer dit zelf ook in. De enige persoon die voor meneer zorgt is zijn neef, hij heeft ook de zorg ingeschakeld. Nu is meneer hier in deze vreemde omgeving, zonder zijn geliefde en vol van emoties. Wat moet dit onvoorstelbaar moeilijk zijn voor deze man. Dat is de enige gedachte die steeds door mijn hoofd gaat.

Ik kan nu niet gaan…

“Nou ik ben uit gejankt hoor jongen.” Meneer kijkt mij aan met waterige ogen. Ik zie een klein beetje opluchting in zijn gezicht. Heeft u honger? “Nee, ik heb al een maand geen honger meer.” Dat begrijp ik, maar u kunt wel wat eten gebruiken denk ik. “Daar heb je gelijk in..” Ik loop naar de keuken en maak een boterham met vlokken. Dit is het enige dat in de keukenkast staat. Ik ga er maar vanuit dat hij daar van houdt. Wilt u een kop koffie? “Ja, helemaal zwart. Drink jij ook een kop koffie jongen?” Ik heb eigenlijk geen tijd denk ik bij mezelf. Ik ben hier al veel langer dan gepland, maar ja. Meneer heeft dit nodig, ik kan nu niet gaan. “Ja zeker meneer!” Roep ik vanuit de keuken. “Fijn jongen, dat vind ik fijn, echt waar.”

Wil je de rest lezen…https://tommieindezorg.nl/emotie/

Over mij Mijn naam is Tommie Niessen en ik werk als Verpleegkundige. Ik schrijf stukjes en ik maak video’s over mijn werk in de zorg. Gewoon omdat ik het leuk vind en omdat ik vind dat de zorg wat meer (positieve) aandacht verdient. Dit vind ik omdat veel mensen een verkeerd beeld hebben van het werken in de zorg. Dat is jammer, maar ik snap ze wel, ik had dat zelf ook. Ik wil niemand overhalen om in de zorg te gaan werken. Dat moet iedereen zelf weten. Daarom ga ik niet de positieveling uithangen. Ik beschrijf wat ik meemaak en ervaar. De leuke en de minder leuke dingen. Hoe mooi het is en hoe moeilijk het soms kan zijn. Door mijn werk sta ik vaker stil bij dingen die ik belangrijk vind in het leven. Daar ben ik dankbaar voor en ik groei daardoor, als zorgverlener, maar vooral als mens. Ik hoop dat mijn stukjes met enig plezier worden gelezen!    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *