Echte doorzetters finishen altijd als laatste
‘Ik heb diep, echt diep respect voor mensen met een ongezond BMI die duidelijk nog niet kunnen sporten, maar het toch doen.’ stelt mijn vriendin en businesspartner-in-spe stellig. We werken samen op onze vrije zaterdagmiddag aan een projectje en hebben een productieve dag gehad. Ik knik fanatiek en roep volmondig ‘Jah, die mensen weten echt wat doorzetten is!’
Mijn eerste hardloopwedstrijd was 10 kilometer aan regelrechte ellende. Ik had nooit verder gelopen dan acht kilometer en het weer was in twee dagen omgeslagen van vrieskou naar hoogzomerse temperaturen. Compleet bezweet en met een knalrood hoofd eindigde ik met een tijd van 1:12:46 sec bij de laatste 9% van de Haagse renners.
Deze wedstrijd was best wel buiten mijn comfortzone geweest en niemand had mij voorbereid op de blikken van mijn collega’s toen bekend werd dat ik als laatste van het kantoor was geëindigd. De trots die ik had gevoeld dat ik überhaupt de finishlijn had gehaald zakte op de maandagochtend spontaan in mijn schoenen.
Wat maakt dat sommige mensen altijd langs de zijlijn blijven staan in het leven en andere het ene succes na de andere binnenslepen in de ogen van buitenstaanders?
De comfortzone
Om succesvol te zijn en resultaten te bereiken helpt het ontzettend als je comfortabel wordt met het oncomfortabele. Ik geef hier een voorbeeld uit de sport, maar dit gaat op voor alle aspecten van het leven. Je eigen reactie op een actie die buiten je comfortzone ligt gaat vaak voor een groot deel onbewust. Je gedachtepatronen kunnen je hierin onbewust tegenhouden, dus let op!
Ik geef een voorbeeld. Stel je fietst langs een sportschool en de gedachte ‘Ik zou eigenlijk ook best graag willen sporten’ flitst door je hoofd. Binnen een seconde en zonder dat je het doorhebt vervolgt door ‘Daar heb ik geen tijd voor’ ‘Ik kan niet sporten’ ‘Ik ben te dik voor die strakke sportkleding’ ‘Wat moeten de mensen in die sportschool wel niet van mij denken?’. Natuurlijk fiets je snel door.
Dit soort gedachten komen voort uit angst en houden je op de plek waar je bent. Het zijn duidelijke signalen dat je inschrijven bij een sportschool nog buiten je comfortzone is. Want, laten we eerlijk zijn, het is ongelofelijk eng om je alleen in te schrijven in een sportschool terwijl je nog niet kan sporten. Daarnaast kun je waarschijnlijk ook nog commentaar uit je omgeving verwachten omdat je andere keuzes maakt dan vroeger.
Rek je comfortzone als een echte doorzetter
Stap één is je bewust worden van deze gedachten, erkennen dat ze er zijn en vervolgens met jezelf de uitdaging aan te gaan om juist wel actie te ondernemen zodra je merkt dat je deze gedachten hebt.
Je kunt jezelf iedere dag trainen om meer comfortabel te worden buiten je comfortzone met kleine stappen. Spreek met jezelf af om iedere dag iets te doen wat buiten je comfortzone is, maar wel laagdrempelig genoeg. Bijvoorbeeld een praatje maken met een wildvreemde in de trein, een liedje zingen op kantoor of salarisverhoging vragen aan je baas. Je mag het zelf verzinnen en ermee experimenteren. Een hulpmiddel daarbij is een dayjournal waarin je een maand lang ‘s avonds je progressie bijhoudt. Laat je verrassen door de mooie gebeurtenissen die jij in deze maand zelf hebt gecreëerd!
Trek zelf de streep
Mensen die niet in beweging komen, letterlijk en figuurlijk, accepteren de situatie waar ze inzitten als iets wat ze niet kunnen veranderen. Mensen komen vaak pas in beweging als de situatie zo oncomfortabel is, dat ze gedwongen worden om een actie te ondernemen die buiten hun comfortzone ligt. Het punt is, dat alleen jij bepaald wanneer die grens is bereikt. Alleen jij bepaald wanneer je huidige situatie zo onacceptabel is geworden dat je op zoek gaat naar een oplossing.
Mijn lichaam gaf me signaal naar signaal, over vermoeidheid, buikklachten, misselijkheid, acné en nog duurde het ruim een half jaar voordat ik luisterde en op zoek ging naar een oplossing in gezonde voeding, bewustwording en beweging.
Tegenwoordig accepteer ik alleen het allerbeste voor mezelf. Mijn finishlijn voor mijn fysieke en mentale gezondheid verleg ik keer op keer. Ik nodig je uit om hetzelfde te doen aan de hand van je dromen.
Wil je een gezond lichaam, maar heb je last van ziekte of overgewicht? Wil je je eigen bedrijf op starten, maar heb je een vaste inkomstenbron nodig? Wil je meer geld op de bank, maar zit je in de schulden? Wil je die halve marathon lopen, maar ren je nog geen 100 meter?
Zodra je een helder doel stelt en je huidige situatie labelt als ‘onacceptabel’ fop je je hersenen en oude denkpatronen. Je verlegd automatisch jouw persoonlijke finishlijn waardoor je huidige situatie zo onacceptabel wordt dat je wel in beweging moet komen! Hierdoor wordt je meer gemotiveerd om angsten te overwinnen en uit je comfortzone te komen.
Echte doorzetters finishen altijd als laatste omdat zij hun persoonlijke finishlijn blijven verleggen. Het is aan jou hoe ver buiten je comfortzone je nu de acceptabele streep trekt!