De Voordelen Van Omgekeerde Yoga Houding En Vijf Oefeningen

De voordelen van omgekeerde yoga houding en vijf oefeningen

Omgekeerde yoga houdingen – ook wel inversies genoemd – zijn bijzonder goed voor je gezondheid.
Gelukkig hoef je hiervoor niet direct op je hoofd te staan, maar zijn er ook hele eenvoudige oefeningen die je kunt doen met dezelfde gezondheidsvoordelen. Niets om bang voor te zijn dus! Wat alle omgekeerde houdingen over het algemeen met elkaar gemeen hebben is dat het hoofd lager is dan het hart. Lees hieronder eerst wat daar de voordelen van zijn en probeer dan eens één van de oefeningen uit.

 

5 voordelen van omgekeerde yoga houding

 1. Meer zuurstof naar je hersenen
  Bij omgekeerde houdingen wordt het drukverschil in het lichaam omgedraaid. Zuurstofrijk bloed stroomt nu makkelijker naar de hersenen, wat tegelijkertijd ook het hart even rust geeft. Meer zuurstof in je hersenen zorgt voor meer helderheid in je hoofd en meer energie. Het geeft je dus zowel lichamelijk als geestelijk een heerlijke ‘boost’.
 2. Verbetert het lymfestelsel
  Het lymfestelsel zorgt ervoor dat afvalstoffen uit het lichaam worden verwijderd. Daarnaast is het verantwoordelijk voor de juiste vochtbalans in het lichaam en het immuunsysteem. Net als bloed is ook het lymfe afhankelijk van spierbewegingen en zwaartekracht. Door omgekeerde houdingen stimuleer je het lymfestelsel, waardoor het lichaam beter in staat is om afvalstoffen af te voeren en versterk je tevens je immuunsysteem.
 3. Balanceert het hormoonstelsel
  Verschillende yogahoudingen stimuleren verschillende hormoonklieren in het lichaam. Bij inversies zijn dat voornamelijk de hypofyse, pijnappelklier en schildklier. Dit zijn belangrijke klieren, omdat deze ook invloed hebben op de werking van de overige klieren in het lichaam. De hypofyse is als het ware de dirigent van het hormoonstelsel en de schildklier is verantwoordelijk voor de stofwisseling in het lichaam. De theorie gaat dat door omgekeerde houdingen meer zuurstofrijk bloed naar deze klieren stroomt, waardoor ze gezonder blijven en beter kunnen werken.
 4. Kalmeert of stimuleert het zenuwstelsel
  Het zenuwstelsel bestaat uit het parasympatische en sympathische zenuwstelsel. Parasympatisch is kalmerend, sympathisch is actief. Over het algemeen hebben omgekeerde houdingen een kalmerend effect op je zenuwstelsel. Zelfs de hoofdstand heeft een kalmerend effect zodra je stabiel en comfortabel in deze houding kan blijven staan.
 5. Voorkomt of verminderd spataderen in de benen
  Dit geldt vooral bij de oefeningen waarbij je benen omhoog wijzen, zoals de Viparita Karani (benen tegen de muur), Sarvangasana (schouderstand) en Shirsasana (hoofdstand). In deze houdingen zakt opgehoopt bloed uit de benen naar het bovenlichaam. De bloeddruk in aders wordt hierdoor minder, dat eventuele vermoeidheid vermindert en dus ook helpt om spataderen tegen te gaan.

 

Omgekeerde yoga houdingen oefening

Bekende inversies zijn de schouderstand of de hoofd stand, maar voor beginnende yogi’s kunnen deze nog best wel uitdagend zijn. Gelukkig zijn er ook makkelijkere varianten met dezelfde gezondheidsvoordelen.

LET OP! Doe geen inversies bij hoge bloeddruk, hartproblemen, nek blessures, recentelijke beroertes, glaucoma of epilepsie. Praat bij twijfel altijd eerst met een deskundige. Sommige beweren dat je ook bij menstruatie beter geen inversies kan doen, maar hiervoor zou ik zeggen, luister gewoon goed naar je lichaam.

 

Benen tegen de muur: Viparita Karani

Begin met een makkelijke variant, waarbij je tegen de muur gaat liggen met je benen omhoog. Het is een hele simpele houding, maar dat betekent niet dat het geen goede gezondheidsvoordelen heeft. De houding werkt heel ontspannend en is ook erg fijn om te doen vlak voor het slapen. Het zorgt ervoor dat opgehoopt bloed weer gaat stromen, waardoor je benen rustiger worden en kunnen herstellen. Daarbij heeft het ook een kalmerende werking op de geest. Blijf zo’n 5 tot 10 minuten in de houding voor het beste effect.

omgekeerde yoga houding -Viparita Karani-zensitivity
Viparita Karani – yoga houding tegen de muur

 

Staande vooroverbuiging – Uttanasana 

De staande voorover buiging geeft niet alleen een hele fijn stretch voor je hamstrings, maar is ook een goede oefening om de ruggengraat op te rekken en wat vers bloed naar je hoofd te laten stromen. Zorg er wel voor dat je je knieën licht gebogen houdt, zodat je ze over strekt en ‘op slot’ zet. Pak je ellebogen vast, zodat je je schouder en hoofd helemaal kunt laten hangen. Blijf ongeveer 1 tot 5 minuten in deze houding.

omgekeerde yoga houdingenomgekeerde yoga oefening-Uttanasana - zensitivity

Neerwaartse hondhouding – Adho Mukha Svanasana

Om in deze houding te komen begin je op handen en knieën, dan krul je je tenen om en breng je je heupen richting het plafond en je hielen zo veel mogelijk richting de grond. Open je schouders en laat je hoofd lekker hangen. Houd de pose 5 tot 8 ademhalingen vast. Deze houding is ook erg goed om meer kracht te ontwikkelen in de armen en schouders en daarom ook een goede voorbereiding van de hoofdstand of zelfs de handstand.

omgekeerde yoga- Ado Mukha Svanasana-zensitivity

Schouderstand – Sarvangasana


Bij de schouderstand komt het meeste gewicht op de schouders en nek. Deze houding stimuleert de schildklier en heeft daarom een bijzonder positief effect op de hormoonhuishouding. Beginners kunnen de houding 1 minuut vasthouden. Dit kun later uitbouwen tot 3 of 5 minuten.

omgekeerde yoga houdingenomgekeerde yoga houding - Sarvangasana -zensitivitiy

Hoofdstand – Shirsasana


De hoofdstand wordt ook wel de koning der asana’s genoemd, vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen. Lees hier meer over deze voordelen. De hoofdstand kun je van 30 seconde tot wel 5 minuten vasthouden.

omgekeerde yoga houdingenomgekeerde yoga houding - Shirsasana - zensitivity

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *