De Toekomst Met Een Robot Als Huisdier-eenzaamheid oplossen-zensitivity-gezondheid artikel

Hoe kunnen robotdieren de eenzaamheid verzachten.

Een Robot hond of kat? Dit klinkt recht vanuit een sci-fi film. De technologie heeft niet stil gezeten, nadat de Tamagotchi in 1997 op de markt kwam. Vandaag de dag brengen robot huisdier voor veel mensen troost en verlichten.  Zorgt voor minder eenzaamheid.

Ik herinner mij nog, de zomer in 1997, terwijl wij over een onverharde weg stuiterde, werd ik door mijn vriend op de vingers getikt omdat ik mijn huisdier voederde. Hij kon gewoon niet begrijpen waarom ik de kleine mee zou nemen tijdens ons uitje.

Ik zal het uitleggen…

 

Tamagotchi

Het huisdier was mijn Tamagotchi, een klein eivormig apparaat met een grijs scherm en met drie knoppen. Op verschillende tijden van de dag moest ik, als ik een piepje hoorde, de kleine voeden, ermee spelen, hem verschonen en soms ook straffen, totdat hij zich ontwikkelde tot een “volwassene”. Als ik mijn plichten verzuimde, verscheen er een doodshoofd op het scherm om aan te geven dat ik een slechte verzorger was. En als ik de piepjes negeerde, kon hij sterven. Ik had de behoeften van mijn eerste digitale huisdier niet serieus genomen, en het was al na drie dagen aan haar einde gekomen. Ik zwoer dat ik het dit keer beter zou doen. Dat verklaart waarom ik, ook al was ik gezellig op pad met mijn vriendje, naar beneden keek en op de knopjes van Aki Maita’s speelgoedje drukte.

 

Ik was natuurlijk niet de enige die geboeid was door deze digi huisdier. In 1997 werden er tien miljoen Tamagotchi uitgebracht. In deze periode hebben talloze Tamagotchi’s ons afgeleid tot wanhoop van velen ouders, leraren en vriendjes.

 

Op een gegeven moment werd in Zuid-Engeland op een begraafplaats voor huisdieren zelfs een ruimte gereserveerd voor het begraven van deze digi huisdieren. Ofschoon sommigen dat misschien een belachelijk idee vonden, denk ik dat dit de emoties weerspiegelde die gepaard gaan met de zorg voor en het verlies van een ander ”leven”. Een ander voorbeeld is Sony’s hondenrobot. Deze robot kon zich ontwikkelen van puppy tot volwassene, waarbij zijn persoonlijkheid werd gevormd door het contact met zijn baasje en zijn omgeving. Toen Sony het project uiteindelijk stopzette, organiseerde Dr. Toshitada Doi een begrafenis voor voor deze honden robots. Hoe bizar, meer dan 100 werknemers waren hier aanwezig.

 

Op basis van een nieuwe onderzoek ben ik opnieuw gaan nadenken over de robot als huisdier. Het suggereert dat robotdieren de ouderen kunnen helpen die zich eenzaam voelen.

 

Het is bekend dat eenzaamheid kan leiden tot depressie, slaapproblemen, hoge bloeddruk, cognitieve stoornissen, en een verhoogd risico op overlijden. Verschillende onderzoeken hebben bevestigd dat gezelschapsdieren – zoals honden en katten – depressie, angst en eenzaamheid kunnen verminderen. Helaas kunnen veel oudere volwassenen de fysieke of financiële verplichtingen die een pluizige vierpotige haarbal met zich meebrengt niet aan. Sommigen aarzelen om een huisdier te adopteren uit angst voor wat er met het dier zal gebeuren na hun overlijden. De ziekte van Alzheimer en dementie kunnen extra complicaties met zich meebrengen bij het houden van huisdieren. En voor mensen die in een verpleeghuis of een instelling voor begeleid wonen wonen, wordt het vaak verboden om je huisdier mee te nemen of te hebben.

 

Onderzoek

Daarom is zo’n robot huisdier niet zo gek om dit toch meer te gaan stimuleren! Proefpersonen uit een onderzoek kozen tussen een kat of een hond als metgezel. De enige instructie was om de nieuwkomer te behandelen “als een echte huisdier”. Elke deelnemer vulde drie enquêtes in over zijn ervaring. De eerste werd gegeven bij ontvangst van het huisdier, dan nog een keer een maand later, en als laatste na 3 maanden. Uit het onderzoek bleek dat volwassenen die regelmatig contact hadden met hun huisdier, minder eenzaam waren en zich mentaal beter voelden, sterker en bewuster. Interessant is dat sommige deelnemers beschreven hoe ze hun huisdieren in een sociale omgeving gebruikten, wat hen dan ook weer hielp hun sociale interacties met andere mensen te verbeteren.

Gelukkig is deze robothuisdier hond of kat eenvoudig verkrijgbaar. Deze huisdieren zijn in verschillende prijsklassen en vereisen geen bezoekjes aan de dierenarts, dan alleen af en toe een batterij te vervangen. Uiteraard hoeft je niet naar het asiel, want deze honden en katten kunnen gewoon via de post naar je eenzame vriend of familielid worden gestuurd.

Robot huisdier

Met behulp van de ingebouwde sensortechnologie reageren robot dieren direct op aaien en beweging. De robotkatten van de toonaangevende fabrikant Ageless Innovation miauwen en spinnen terwijl hun lichamen trillen. Robo pups blaffen en bewegen. OK, geen van beide zal met je spelen. Maar toch…

Animatronics en AI hebben de laatste tijd een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Humanoïde robots kunnen trappen oplopen, menselijke emoties lezen en zelfs voorwerpen vastgrijpen en verplaatsen. De rollende, programmeerbare, hondachtige MiRo heeft “zes zintuigen, acht bewegingsmogelijkheden en een innovatief, op hersenen geïnspireerd besturingssysteem”. De mogelijkheden lijken eindeloos, en zullen waarschijnlijk alle sci-fi liefhebbende dierenliefhebbers aanspreken.

Ik moet toegeven dat ik elke keer in de lach schiet als de baby Yoda van een kennis zijn hand opsteekt om de Force te gebruiken. En hoewel ik me aansluit bij Elon Musk als het gaat om zijn bezorgdheid dat kunstmatige intelligentie een ernstige bedreiging gaat vormen voor de mensheid, troost ik me met de gedachte dat zelfs als mijn lichaam en hoofd zodanig achteruitgaan dat het onmogelijk wordt om huisdieren te hebben, ik nog steeds omringd kan worden door deze bionische viervoeters. En tegen die tijd, wed ik dat ze kunnen apporteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *