de sleutel tot het behalen van je doelen en uiteindelijk je succes-zensitivity-persoonlijke groei-hoe word je succesvol

Een heleboel mensen hebben doelen gesteld, maar veel mensen zijn niet bereid om die doelen ook echt te stellen op een manier die hen de kans op succes geeft. Alleen maar denken aan doelen levert geen resultaten op. Er is één cruciaal onderdeel om een gewenst doel tot werkelijkheid te brengen: verantwoordelijkheid.

Denk eens aan het volgende situatie: De wekker gaat om 6.30 uur. Je wilt naar de sportschool, maar het regent buiten en je bed is lekker warm.

In welke van de volgende situaties is de kans groter dat je je doel haalt?

  1. Je hebt een sportmaatje die je om 8:00 uur in de sportschool ziet.
  2. Je hebt niemand verteld dat je vanmorgen van plan was te gaan sporten, en niemand anders dan jij weet waarschijnlijk dat je nog drie keer op de snooze-knop hebt gedrukt.

Het is een makkie. Het is duidelijk dat je voor scenario 1 hebt gekozen omdat er iemand is die je verantwoordelijk houdt voor je gedrag.

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je je doelen met anderen deelt, je twee keer zoveel kans hebt ze te bereiken dan wanneer je de doelen voor jezelf houdt. Om die reden kunnen sportmaatjes en personal trainers je helpen om je trainingsdoelen te bereiken. Verantwoordelijkheid bij het stellen van doelen is een van de meest cruciale factoren voor je succes.

Wat is verantwoordelijkheidsgevoel?

Als het gaat om doelen stellen, betekent verantwoording afleggen dat je verantwoordelijk wordt gehouden voor het bereiken van je doelen. Het woord heeft soms een negatieve klank, alsof verantwoording schuld of een oordeel suggereert. Maar wanneer verantwoording wordt gezien als een manier om succes na te streven, kan het een gevoel van eigenaarschap en trots creëren dat vaak leidt tot grote successen, waardoor je beter in staat bent de gewenste resultaten te behalen.

Waarom helpt verantwoording afleggen?
Wanneer je jezelf verantwoordelijk houdt voor je doelen, dan communiceer je naar het universum (en naar jezelf) dat het doel een prioriteit is – het is niet zomaar iets dat misschien wel of misschien niet gedaan zal worden. Als je je doelen niet op de een of andere manier deelt, verplicht je je er niet echt toe. Het is te gemakkelijk om op te geven omdat het lijkt alsof ze nooit echt hebben bestaan.

 

Bedenk, geloof, bereik.

 

Een andere reden waarom verantwoording afleggen werkt, is omdat het je kan motiveren om je te beschermen. Het is menselijk om bezorgd te zijn over je reputatie en om te voldoen aan de verwachtingen die je vrienden van je hebben (Zien ze je als een integer persoon of als iemand die onbetrouwbaar is?). Je voelt je ook gemotiveerd om niet veroordeeld te worden als je het verknalt. In het eerste scenario zal de vriendin die op de parkeerplaats van de sportschool staat te wachten behoorlijk boos worden als je haar laat zitten. Aan de andere kant, als je weet wat voor een vriend(in) je bent, zal hij of zij je aanmoedigen als het moeilijk wordt. Iedereen heeft wel eens een supporter nodig om je te herinneren waar je toe in staat bent.

5 tips om aan je verantwoording te houden

Er zijn veel verschillende manieren van verantwoording, en afhankelijk van het type doel dat je hebt en je persoonlijkheid, zullen sommige beter werken dan andere.

Gebruik de volgende strategieën of probeer ze allemaal uit:

1. Vertel het een vriend

Deel je doelen met iemand die je liefheeft, die je zal vragen naar je doelen, die je zal steunen bij het bereiken van je doelen, en die het met je zal vieren als het je gelukt is. Het kiezen van de juiste persoon is echter essentieel, want iemand die mogelijk over je oordeelt of te competitief wordt over je vooruitgang kan je succes eigenlijk saboteren. De ideale persoon die je aan je verantwoording houdt is iemand die jou en je doelen volledig en volmondig steunt.

2. Wordt lid van een groep

Door lid te worden van een groep met verantwoordelijkheidsgevoel kunt Als je ooit bijvoorbeeld hebt deelgenomen aan een boekenclub, weet je dat het samenkomen met anderen om de nieuwste boek te bespreken de kans veel groter maakt dat je de tijd zult vinden om het te lezen. Als je meer wilt schrijven, sluit je dan bijvoorbeeld aan bij een schrijfgroep die van je verwacht dat je 2000 woorden per week schrijft.

Ben je een amateurkok? Sluit je aan bij een kookgroep en steun elkaar bij het uitproberen van nieuwe recepten. Als sociaal persoon kan je anderen helpen om zowat alles te bereiken en vice versa. Kijk naar je sportvereniging, werk of yogales om te zien of er mensen zijn die samen willen werken, of zoek op sites naar gelijkgestemden die samen willen komen om elkaar te motiveren.

3. Maak gebruik van de technologie

Er zijn tal van apps en websites die speciaal zijn gemaakt om jou te helpen met verantwoording, door herinneringen en tracking-systemen aan te bieden of door je in contact te brengen met andere mensen die ook soortgelijke doelen proberen te bereiken. Apps zoals de Health App (om voeding, beweging en mindfulness bij te houden) zijn geweldige hulpmiddelen om je productiviteit bij te houden. Of Streaks in deze app kan je doelen aangeven en bijhouden. Deze app ziet of je doelen wel of niet bereikt hebt. Forest, dit is de app voor iedereen met een telefoonverslaving! Forest is een leuk vormgegeven app die je helpt om geconcentreerder en productiever te zijn. Hun motto is dan ook: “Stay focused, be present”.

Elke keer wanneer je gefocust wilt werken, plant je een zaadje en binnen 30 minuten groeit deze uit tot een boom. Maar kan je niet van je telefoon afblijven binnen deze tijd? Dan sterft het plantje. Maar lukt het je wel? Dan heb je misschien wel binnen de kortste keren een virtueel bos waarbij elke boom voor een productief half uur staat!

Een andere leuke optie van de app is dat je ook een echte boom kan planten! Wanneer je namelijk 2500 muntjes hebt verzameld (deze verdien je door veel bomen te laten groeien), kun je een echte boom kopen. De organisatie We Forest plant vervolgens dan namens jou een boom. Hiermee pak je dus met deze app zowel jouw eigen problemen aan, maar ook die van de wereld! (bron Sanny zoekt geluk)

 

It’s impossible to fail, as long as you never quit.

 

4. Neem een coach

Coaching is de laatste tijd steeds populairder geworden, en dat is niet voor niets. Coaches worden betaald om jou te helpen je doelen op een rijtje te zetten, om je aan een redelijke tijdslijn te houden, en om te helpen strategieën te ontwikkelen om obstakels te overwinnen die het bereiken van het eindresultaat in de weg staan (bovendien is de kans groter dat je waar voor je geld krijgt als je in iemand hebt geïnvesteerd om je te helpen). Kenmerkend voor coaching is dat het een middel is om actie te meten en je leert over je eigen gedrag. Goede coaches oordelen, veroordelen of beschuldigen nooit; ze helpen je eenvoudigweg het inzicht te verkrijgen wat werkt en wat niet werkt als het gaat om de afspraken die je met jezelf maakt.

5. Schrijf het op

Voor sommige mensen is het opschrijven van hun doelen op papier al genoeg om hun droom werkelijkheid te laten worden. Een belofte aan jezelf kan de kracht versterken die nodig is om een uitdaging aan te gaan. Het ophangen van herinneringen en checklists op een zichtbare plaats (zoals een dagelijkse planner, een kalender aan de muur, of een notitie op het bureaublad van je computer) kan een effectieve motivator zijn om door te zetten.

Dus zoek een steunpunt, houd jezelf verantwoordelijk, en kijk wat er gebeurt. Het kan net datgene zijn wat je nodig hebt om een positieve verandering in je leven teweeg te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *