Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Ghee,  het is een van de bijzonderste superfoods die je kan bedenken: het is een verjongende, krachtige gezondheid verhogende product met een exotische smaak. In India wordt het al duizenden jaren als een geliefd product gezien, wat niet verwonderlijk is. In feite, geloven veel mensen die bezig zijn met Ayurvedische geneeskunde dat Ghee zo’n bijzonder gezondheidsproduct is dat het vaak wordt geadviseerd. Het wordt zelfs in kleine porties als eerste voedsel aan een pasgeborene gegeven, zelfs vóór de borstvoeding.

Verder is Ghee geweldig als je spijsvertering problemen hebt. Wat men ook zegt, dat het lichaam voorziet van levensenergie (of oja’s). De voedingsstoffen zorgen voor de ontwikkeling van gezonde hersenen en gezonde zenuwstelsel. Maar deze ongelooflijke gezondheidsvoordelen zijn niet alleen van toepassing op pasgeboren kinderen – de gezondheid bevorderende stoffen zijn op alle leeftijden van toepassing, waarvan de voordelen van invloed zijn op bijna elk systeem en proces in het lichaam.


Uhhh, Ghee? Als ik dit woord al laat vallen, zie ik menig mensen met vraagtekens staan. Voordat we daar in gaan duiken, laten we eerst even duidelijk maken wat Ghee is: Ghee is een geklaarde boter. Geklaarde boter is in een boter die licht gekookt is in een pannetje, waardoor de eiwitten, het water en andere onzuiverheden zich boven en onder in de pan afscheiden. Deze worden vervolgens gefilterd, waarbij de lactose wordt verwijderd. De sterk gezuiverde, geneeskrachtige olie, de zogenaamde Ghee, die bij kamertemperatuur stolt dan overblijft.


Wat is het verschil tussen Ghee als geklaarde boter vs. gewone boter: Het verschil is het ontbreken van de caseïne en lactose in Ghee, waardoor het ongelooflijke voordelen voor de gezondheid biedt. Het proces van klaring van boter in Ghee verandert het van een heerlijk, voedingsrijke vet in een ongelooflijk smakelijke, zeer geneeskrachtige krachtpatser dankzij de geconcentreerde en zuiverende werking die de boter zuivert. Ghee bevat letterlijk de beste delen van de boter zonder de vervelende allergenen zoals caseïne en lactose.

Het proces van de geklaarde boter en het uitfilteren van de bezinksels en vaste stoffen uit de melk. Verwijdert 99% van de lactose en caseïne, wat betekent dat zelfs degenen die lactose en caseïne-intolerantie/gevoeligheid hebben vaak zonder problemen Ghee kunnen eten. Met dat gezegd hebbende, als je een van deze allergieën hebt, begin dan langzaam met Ghee op te bouwen om te kijken hoe je lichaam er op reageert, alleen maar voor alle zekerheid.


Terwijl de term superfood tegenwoordig lukraak wordt gebruikt, zijn de voordelen van Ghee echt goed voor de ontwikkeling van de hersenen tot aan het spijsverteringskanaal toe. Dit eeuwenoude, voedingsrijke vet verjongt het lichaam echt van binnenuit.


Weinig mensen beseffen dat verzadigd vet is onmisbaar is voor een goede gezondheid van de hersenen. En in Ghee zit een van de beste en gezondste voedingsstoffen voor verzadigd vet die er kan zijn. Om te beginnen, neuronen en zenuwvezels in de hersenen zijn grotendeels bedekt met een laagje in de myelineschede. Die, je raadt het al, bestaat voor een groot deel uit verzadigde vetten, zoals in de Ghee. De myelineschede zorgt voor isolatie en bescherming van de axonen en voorkomt dat signalen van het ene neuron op het andere kunnen overspringen. Wat ze niet kunnen doen als ons dieet geen verzadigde vetten van hoge kwaliteit bevat. Bovendien is verzadigd vet een fundamentele bouwsteen voor hersencellen en het is zeker interessant om rekening te houden. Met het feit dat het een van de rijkste bronnen van verzadigd vet uit de natuur is. Net als moedermelk, die een duidelijk bewijs heeft van haar rol in de ontwikkeling van gezonde hersenen.

Ghee is ook rijk aan cholesterol, een ander belangrijk voedingstof voor je hersenen dat al jaren ten onrechte door de media wordt gemanipuleerd. Volgens Dr. David Perlmutter, arts en auteur van Grain Brain, is cholesterol niet alleen essentieel voor een goede hersenfunctie, maar ook voor het voorkomen van ziekten:

"Cholesterol is van vitaal belang voor een goed functionerend brein. Cholesterol fungeert als een hersenbeschermende antioxidant. Het is de grondstof waaruit ons lichaam vitamine D maakt, een fundamentele speler in het behoud van de hersenfunctie. Daarnaast is cholesterol de voorloper van de geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron die bijdragen aan een gezonde hersenfunctie. Terwijl de hersenen ongeveer 2-3% van ons totale lichaamsgewicht uitmaken, bevindt zich een indrukwekkende 25% van het lichaams cholesterol in de hersenen. Dat de mensen begon te eisen dat consumenten gewaarschuwd moesten worden voor bepaalde cholesterolverlagende medicijnen die verband houden met geheugenverlies en andere cognitieve problemen, was dat niet verwonderlijk. Inderdaad, het is nu aangetoond dat bij ouderen mensen met het hoogste cholesterolgehalte een risicoreductie van 70% voor dementie kunnen hebben".

En als dat nog niet genoeg was, bevat Ghee ook choline en omega-3 vetzuren, beide ongelooflijk belangrijke voedingsstoffen voor je hersenen. Choline fungeert ook als een voorloper van essentiële neurotransmitters zoals acetylcholine, dat een belangrijke rol speelt binnen het geheugen en het leren. Een choline tekort kan leiden tot een slechte concentratie, een slecht geheugen, stemmingswisselingen en andere cognitieve stoornissen, vooral als iemand ouder wordt. Bij gebruik van Omega-3 vetzuren spelen een aantal belangrijke factoren voor je hersenen. Het verhoogt de productie van neurotransmitters, het verminderen van ontstekingen, vertraging van ouder worden en het verbeteren van de cognitieve ontwikkeling en het geheugen, het verbeteren van je stemmingen en het algemene welzijn.


Als het gaat om verbetering van je spijsvertering, zijn er weinig stoffen op de aarde die zo krachtig zijn als Ghee.

Ten eerste is dat Ghee een van de rijkste bronnen is van butyraat (boterzuur), een vetzuur dat ervoor zorgt dat gezonde darmwand cellen zich vermenigvuldigen, wat betekent dat het de groei en het herstel van nieuwe weefsels in het spijsverteringskanaal veroorzaakt. Dit heeft een aantal voordelen, van bescherming tegen darmkanker tot het herstel van onder andere het prikkelbare darmsyndroom, IBS, zweren, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Gifstoffen, gluten, antibiotica en andere allergenen en vervuilende middelen komen ons spijsverteringskanaal binnen via ons voedsel en onze medicijnen. Deze stoffen kunnen het darmslijmvlies na verloop van tijd beschadigen, met littekens en gaten in de darmwand als gevolg. Het boterzuur in de Ghee (bij regelmatige consumptie) werkt om deze schade te herstellen en een gezonde dikke darm te bevorderen. Door het te verzachten en verminderen van ontstekingen in het spijsverteringskanaal en het genezen van wonden in het slijmvlieswand van de maag en darmen.

Boterzuur heeft ook een evenwichtig en versterkend effect op de darmflora (probiotische bacteriën), is gunstig voor het verminderen van Candida. En andere ongewenste ziekteverwekkers en brengt het zoutzuur gehalte van de maag in evenwicht. Wat vaak verstoord is bij mensen met verteringsproblemen. Zelfs als je geen grote darmproblemen hebt, kan Ghee de spijsvertering naar een nieuw niveau brengen, waardoor de opname van voedingsstoffen en de algehele gezondheid wordt verbeterd.


De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat een groot deel van ons zenuwstelsel zich in onze darmen bevindt, ook wel bekend als het “enterische zenuwstelsel” door artsen of, meer in het algemeen, als onze “tweede hersenen”. In feite wordt meer dan 90% van de serotonine van het lichaam geproduceerd in de darm, evenals ongeveer 50% van de dopamine van het lichaam. Bovendien produceren en reguleren je darmen 30 andere neurotransmitters die identiek zijn aan de neurotransmitters in je hersenen en die door je centrale zenuwstelsel worden gebruikt voor het reguleren van stemmingen, stress, slaapgewoonten, geestelijk functioneren en een aantal andere essentiële lichaamsprocessen.

Zoals je je kunt voorstellen, verstoort een onevenwichtig, beschadigd of slecht functionerend spijsverteringssysteem – of dat nu te wijten is aan antibioticagebruik, dieet en levensstijl of gewoonweg overconsumptie van ongezond voedsel. Het functioneringsproces van deze tweede hersenhelft speelt vaak een rol bij depressies (en/of andere stemmingsstoornissen), verstoringen van het immuunsysteem en vele andere veel voorkomende ziekten. In die zin werkt Ghee ook aan het voeden, beschermen en versterken van de hersenen in je buik. Veel mensen merken veel van de bovengenoemde voordelen op door regelmatig Ghee als medicinaal middel te gebruiken.
En als dat nog niet genoeg is, stimuleert en vernieuwt Ghee ook de gal productie in de lever, wat uiterst belangrijk is voor een goede spijsvertering, met name de vertering van vet voedsel.


Ghee is rijk aan essentiële vitaminen en mineralen

Naast al zijn geneeskrachtige werking is de Ghee ook rijk aan een aantal onmisbare voedingsstoffen die lastiger te krijgen zijn:

Vitamine A

In tegenstelling tot de meeste voedingsmiddelen, is de Vitamine A in Ghee in de vorm van retinol, wat betekent dat het in de meest bio-compatibele vorm in het menselijk lichaam aanwezig is. Het grootste deel van de vitamine A in onze voeding is afkomstig van bètacaroteen, dat het lichaam nodig heeft om het om te zetten in retinol voordat het kan worden gebruikt. Niet iedereen kan echter zo efficiënt bètacaroteen omzetten in retinol vorm en sommige mensen lopen het risico op een licht tot matig vitamine A-tekort als er niet genoeg retinolvormig vitamine A in hun voeding aanwezig is. Vitamine A is onder andere belangrijk voor de ogen, huid, haar en het immuunsysteem.


Ghee bevat grote hoeveelheden vitamine E, een van de krachtigste en belangrijkste antioxidanten in het menselijk lichaam.


Vitamine K2

Vitamine K2 is onmisbaar voor gezonde botten. Het is soms moeilijk om aan voldoende vitamine K2 te komen, omdat het in de meeste voedingsmiddelen minder zit, maar gelukkig bevat het wel veel in Ghee. Het juiste hoeveelheid vitamine K2 draagt bij aan de bescherming tegen tandbederf, ondersteunt een goede groei en ontwikkeling van de botten en beschermt tegen verkalking van de slagaders, ook wel aderverkalking genoemd.


Ondanks het feit dat cholesterol de afgelopen decennia door de media is in het slechte daglicht is gezet. Is het onmisbaar voor een goede gezondheid, hormoonstelsel, hersenen, zenuwen, op cellulaire gebied en een aantal andere belangrijke lichaamsfuncties. Waarvan de consumptie geen hart- en vaatziekten en bloedstolsels veroorzaakt, zoals tot nu toe is gedacht en bedacht. Ghee levert hoogwaardige cholesterol aan het lichaam en de hersenen.


Zolang het afkomstig is van graskoeien bevat Ghee omega-3 en omega-9 vetzuren, die een aantal vitale functies vervullen in het menselijk lichaam en die bijzonder belangrijk zijn voor onder andere de gemoedstoestand en hersenen.


Ghee is gemaakt van weidemelk van koeienmelk. De eerste onderzoeken tonen aan dat CLA kan helpen om tumoren te verminderen, cholesterol en hoge bloeddruk te verlagen, ontstekingen te verminderen en zelfs lichaamsvet te verbranden.


Rijk aan Ojas: Verhoogt de levenskracht en verjonging van geest, lichaam en geest

Van alle voordelen van ghee is misschien wel het belangrijkste. Dat het vermogen heeft om de energie in het lichaam te verhogen. Volgens het oude Indiase geneeskunde, bekend als Ayurveda, voorziet Ghee lichaam en geest van Ojas, wat zich losjes vertaalt in “vitaliteit” of “levenskracht”. In de Ayurvedische filosofie, is Ojas een primordiale levensenergie die we allemaal bezitten die ons in leven en gezond houdt, maar die kan worden uitgeput door leeftijd, stress, slechte eet/voeding, seksuele uitspattingen, giftige stoffen en meer. Ayurvedische artsen geloven dat bepaalde voedingsmiddelen en kruiden, zoals Ghee, het lichaam van Ojas kunnen voorzien als het lichaam uitgeput is of “bijvullen” in het geval van mensen die op zoek zijn naar nog meer verbetering van hun reeds goede gezondheid.

Jing-energie, die ook door Ghee wordt geleverd, is in veel opzichten vergelijkbaar met Ojas. Volgens de Taoïstische filosofie is Jing het diepste en meest fundamentele onderdeel van onze energie. Het regelt de geleidelijke processen van ontwikkeling en veroudering. Ghee kan worden geclassificeerd als een Jing versterkend voedingsmiddel in de Taoïstische kruidentraditie, wat betekent dat het op de meest fundamentele niveaus van lichaam, geest en ziel voedt.


In de Ayurvedische geneeskunde wordt gezegd dat Ghee in kleinere doses tri-doshisch is, wat betekent dat het de balans en harmonie herstelt en de neiging heeft om alle lichaamstypen (of constituties) te kalmeren (pacificeren). Voor mensen met een magere (vata) en middelmatige lichaamsbouw (pitta), werkt Ghee in kleine tot grote hoeveelheden over het algemeen kalmerend en ontspannend, zowel lichamelijk, emotioneel als energetisch. Voor mensen met een grotere of zwaardere bouw (kapha), wordt Ghee het beste in kleinere hoeveelheden genomen voor een maximaal voordeel, omdat het een anders trage stofwisseling te veel kan kalmeren. Om deze reden kan Ghee ’s nachts, vlak voor het slapen gaan, worden gebruikt om in een aangenaam diepe slaap te komen. Het is ook geweldig in combinatie met warme en kruidige gerechten zoals pepers van allerlei soorten, gember en knoflook, die het helpt om in balans te komen.


Ghee is een geweldige bakolie voor bijna elk type voedsel, op welke manier dan ook. Het kan tot 450 graden verwarmt worden en geeft een rijke, boterachtige smaak. Als verzadigd vet is Ghee ook stabieler dan andere vetten/oliën, waardoor het minder vatbaar is voor oxidatie en vernietiging van voedingsstoffen tijdens het koken. Het beste van alles, omdat het vrijwel geen vaste melkbestanddelen bevat, blijft de Ghee bijna oneindig goed. Het kan worden bewaard bij kamertemperatuur of in de koelkast – zorg er gewoon voor dat je vocht en water uit de pot houdt.


In de Ayurveda, wordt Ghee van oudsher gebruikt als een ontgiftingsmiddel op het fysieke en emotionele niveau. Volgens Certified Ayurvedic Practitioner en chiropractor Dr John Douillard:

"Ghee heeft een lipofiel effect op andere vetzuren en vet toxines in het lichaam (die lipofiel zijn, wat betekent dat ze aangetrokken worden door andere vetten), wat betekent dat ze als een chelaatvormer opgeslagen vet oplosbare toxines uit het lichaam en weer terug in de darmen trekken om uit het lichaam te transporteren. Emotiemoleculen - die volgens Ayurveda ook lipofiel zijn en waarin de vetcellen zijn opgeslagen - kunnen met deze methode ook uit hun schuilplaatsen worden "getrokken".

Ghee helpt ook om het lichaam en de darmen te smeren, helpt bij verstopping en bevordert regelmatige stoelgang bij gezonde personen. Wat helpt bij de elimineren en ontgifting. Het wordt van oudsher gebruikt in panchakarma-behandelingen (een speciaal Ayurvedisch reinigingsritueel) om diepgewortelde fysieke en mentale toxines te verwijderen. Het wordt beschouwd als een essentiële stap in de voorbereidende fase (purvakarma) van de reiniging, maar ook tijdens de reiniging zelf. Door Ghee in grote doses in te nemen voor de reiniging, “lost” het de diepgewortelde giftige stoffen uit de weefsels, waardoor ze door middel van zuivering kunnen worden geëlimineerd.


De belangrijkste factor de aanschaf van Ghee, is dat het afkomstig is van 100% grasvoedende, weidekoeien. Als het ook biologisch of biologisch-dynamisch is, is dat een extra pluspunt. Zolang de koeien echter op traditionele wijze worden grootgebracht (met gras en weidegras), zal het Ghee product over het algemeen van hoge kwaliteit zijn. Ghee moet altijd worden verpakt in glazen potten voor maximale versheid en werkzaamheid.


  • Eet het direct uit de pot voor een rustgevende en voedende tussendoortje met geneeskrachtige werking.
  • Ghee kan gebruikt worden in plaats van de meeste bak- en braad oliën en is zeer geschikt om te braden.
  • Een klassiek gebruik is op toast of brood als vervanger van boter…
  • In bak recepten als vervanger van boter
  • Als een huidlotion om diep te hydrateren…
  • Geneeskundig zoals voorgeschreven door Ayurveda…

Ghee heeft geen bijwerkingen en is uiterst veilig, maar moet worden vermeden door mensen met extreme zuivel allergieën. Als je onder deze groep valt, neem dan contact op met je arts of natuurgeneeskundige voordat je Ghee consumeert.

Ghee Miljuschka Witzenhausen Zweert Erbij

Laatste vertelde Miljuschka Witzenhausen dol enthousiast bij RTL 4 over waarom we allemaal in de Ghee moeten bakken.


Ghee Koken En Bakken

Ghee Easy Naturel ghee is een 100% biologische en hele zuivere vorm van geklaarde boter met als belangrijke eigenschap een enorm hoge verbrandingstemperatuur (250 graden).

Daardoor is het zeer geschikt om mee te bakken, braden en wokken op hogere temperaturen. 

Bovendien is ghee erg smaakvol. Veel chefs gebruiken ghee in de horeca.

In de Indiase Ayurveda-leer is Ghee, vanwege de heilzame werking, al duizenden jaren hét centrale vet voor in de keuken. Ghee ondersteunt de spijsvertering: goede stoffen worden beter opgenomen, afvalstoffen worden goed afgevoerd.

Ghee Easy Naturel is een 100% natuurlijke en biologische boter van Hollandse bodem.

Ghee aanschaffen? Het is hier verkrijgbaar


Ghee kopen

Niet iedereen is even handig in koken en baken vandaar dat ik tips geef waar je de ghee kunt online of in de winkel kunt kopen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *