Weinig mensen kennen de geneeskrachtige werking van het Knopige helmkruid

Potje zalf gemaakt voor paardje van dochter, haar paard heeft last van de onderste voorknie.
Onderzoek wijst in elk geval op vocht en pijn, een soort gewrichtsontsteking. Hij is nog zo jong en superlief 😢. Zoiets kan acuut ontstaan door een blessure, overbelasting of infectie.

Knopig Helmkruid

Vanuit mijn opleiding kruidengeneeskunde moest ik direct denken aan de geneeskrachtige kruid Knopig Helmkruid (scrophularia nodosa), een onopvallend Nederlands kruid, dat echter een hele vurige kracht in zich draagt. Zowel in het blad als in de knolletjes. Heeft ook een soort brandlucht, als je de blaadjes even wrijft 😄.

geneeskrachtige knopige helmkruid zalf

Het stimuleert bloed en lymfe, is vochtdrijvend, pijn- en jeukstillend en helpt tegen vele huidklachten (eczeem, wondjes, psoriasis). Daarnaast stimuleert het de spijsvertering en het hart (dus niet bij tachycardie ofwel te snelle hartslag, hoewel het eerder het pompvermogen versterkt dan de snelheid).

Ook heeft het een antireumatische werking door de iridoid-glycosiden (oa harpagoside!!), zoals bij Duivelsklauw (harpagofytum procumbens).
En dáár moest ik aan denken! Te meer, daar Helmkruid door de huid heen een werking naar binnen toe heeft. Dus sterk en veilig om van buitenaf toe te dienen.

Kokosolie is prachtig als basis voor een zalf: au-bain-marie smelten, wat tinctuur van Helmkruid erbij en tijdens het afkoelen goed blijven schudden, zodat het goed gemengd blijft. Dit kan mijn dochter straks dagelijks gaan inmasseren icm de geadviseerde wandeling.

Goede hoop dat dit direct verlichting brengt!

Omdat veel mensen bang (gemaakt) zijn voor natuurlijke geneeswijzen, voeg ik wat links toe met achtergrondinfo. Je moet tegenwoordig wel ff stug door blijven zoeken, omdat Goochle (😉) deze zoekresultaten wegdrukt! 😳🤬. Vooral zoeken op Latijnse / Engelse namen, want onderzoeken zijn vooral in het Engels! Gezocht op ‘Figwort horse’: sciencedirect

Natuurlijk wegwijs groot handboek geneeskrachtige planten

Meer weten over geneeskrachtige kruiden: Handboek van Dr. Geert Verhelst als basis, een arts die in vijf jaar tijd alle wetenschappelijke onderzoeken naar natuurlijke geneeskruiden en -voeding heeft verzameld in dit boek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *