Contact verbreken met narcistische moeder,PTSS narcisme,hersenschade door narcisme,herken een narcist,ouder en narcisme,psychische geweld narcisme,narcisme en gezin,narcisme en ouder

Contact verbreken met narcistische moeder – de zondebok loopt weg

Het is nog een taboe, zeker in Nederland. Contact verbreken met narcistische moeder. Het besluit van een kind die met een narcistische ouder opgroeit is geen gemakkelijke. Het zal vooral veroordeeld worden voor het kiezen voor zichzelf. De dynamiek in gezinnen met een narcistische moeder is vaak hetzelfde. Er zijn vaste patronen te herkennen in heel veel verschillende situaties. Over de hele wereld waar een narcistische moeder de scepter zwaait is het gezin noodgedwongen in rollen verdeeld.


Rollen in een gezin met een narcistische moeder

Nu ik in diverse groepen over narcisme op Facebook verkeer, valt me op dat mijn verhaal er een van vele is. Hele scenario’s komen voorbij van inmiddels volwassen mensen die hun jeugd beschrijven. Keer op keer kom ik mijn eigen verhaal tegen. Hoewel sommige verhalen heel schrijnend zijn, meer dan die van mij, kom ik ook dingen tegen waarvan ik niet wist dat het narcistisch misbruik was. De herkenning is groot en daarmee ook gelijk het gevoel van erkenning. Wat een verademing om te zien dat je niet de enige bent. Dat je niet meer het gevoel hoeft te hebben dat er iets niet in orde is met je. Hele groepen komen met dezelfde verhalen, alsof ik mijn eigen boek aan het lezen ben!


Omdat er zoveel rollen zijn worden er in de groepen afkortingen gebruikt, hier de meest voorkomende:

NPDNarcissistic Personality DisorderCluster B persoonlijkheids stoornis: narcisme
ACoNsAdult Children of Narcissistsvolwassen kinderen van narcisten
DONFDaughter of a Narcissistic Fatherdochter van narcistische vader
DONMDaugher of a Narcistic Motherdochter van narcistische moeder
NBNarcissist Brothernarcistische broer
NSNarcissist Sisternarcitsiche zus
NMILNarcissist Mother-in-lawnarcistische schoonmoeder
NBILNarcissist Brother-in-lawnarcistische zwager
NSILNarcissist Sister-in-lawnarcistische schoonzus
NFILNarcissist Father-in-lawnarcistische schoonvader
SCScape Goatde zondebok, het kind dat niets goed kan doen
GCGolden Childhet gouden kind, dat niets fout kan doen, de lieveling
NGCNarcissistic Golden Childnarcistische gouden kind
LCLost Childhet verloren kind, trekt geen aandacht om onder de radar te blijven
FMFlying Monkeyhelpers van narcisten die informatie doorspelen naar de narcist
Enablers instaatsteller, vaak echtgenoot of echtgenote van narcist
EFEnabling Fathervader die narcistische moeder ondersteunt
EMEnabling Mothermoeder die narcistische vader ondersteunt
ESEnabling Sisterzus die narcistische ouder ondersteunt, meestal Golden Child
EBEnabling Brotherbroer die narcistische ouder ondersteunt, meestal Golden Child
Gray RockGoing Gray Rockje heel neutraal opstellen voor zelfbehoud
NCNo Contactcontact verbreken met narcist uit zelfbehoud
LCLow Contactbeperkt contact, alleen hoogstnoodzakelijk
NSNarcissistic Supplyvoeding voor narcisten in de vorm van aandacht, respect
Smear Campaign laster campagne van narcist als de zondebok wegloopt
Hoovering helicopteren van de narcist of flying monkey, uitproberen, testen
Parentification een kind wordt tot ouder gemaakt, verzorgende taak van ouder
D & CDivide and Conquerverdeel en heers, een narcistische taktiek
Triangulation lijkt op verdeel en heers, via een derde persoon communiceren
Ostracism uitbanning van een familielid (de Scape Goat)
CDCognitive Dissonancecongnitieve dissonantie, in je hoofd vluchten als reactie op narcistisch misbruik
C-PTSDComplex PostTraumatic Stress DisorderComplex trauma als gevol van narcisme
Gas-lighting uitlokken van reactie
SPATHsociopathsociopaat
Narcopath iemand die zowel narcists als sociopaat is

De rollen zijn inwisselbaar. Zo kan het dat een Golden Child, het kind dat altijd voorgetrokken wordt, opeens de Scape Goat wordt. Meestal gebeurt dit als het kind doorheeft dat er iets niet klopt en dit gaat benoemen. De narcist ziet dit als een bedreiging en zal vervolgens alles in het werk zetten om buiten schot te blijven. De rol van de Scape Goat is de meest pijnlijke. De Scape Goat kan uiteindelijk niets anders dan breken met narcistische moeder of vader.


Contact verbreken met narcistische moeder – wat er gebeurt als de zondebok wegloopt

Wat gebeurt er als er niets anders opzit voor de zondebok om te breken met narcistische moeder of vader. Het is opvallend hoe voorspelbaar de dynamiek is, hoe vaak het voorkomt en hoeveel impact het heeft of een gezin. Het scenario loopt ongeveer als volgt:

 1. De Golden Child begint te merken dat zijn realiteit er niet toe doet. Dat het eigenlijk leeft voor de narcistische ouder. Hij raakt in een burn-out of depressie en komt er dan achter waar hij of zij in zit. De Scape Goat gaat grenzen stellen en confronteert de ouder met de waarheid en dan begint de ellende echt. De rol van Golden Child wordt door de narcist verdraait naar die van Scape Goat, de zondebok. De narcist zal er vanaf dit moment alles aan doen om niet ontmaskerd te worden.
 2. De De narcistische ouder zal een lastercampagne beginnen tegen de Scape Goat. Het valse beeld van de ouders is belangrijker dan wat dan ook en de waarheid zal telkens weer verdraaid worden. Niet zij maar het kind is schuldig. Het gevecht om onschuld is begonnen.
 3. De flying monkey’s worden ingezet. Als de Scape Goat contact verbreekt zullen vrienden van de narcist gaan informeren (hoovering) en informatie doorspelen naar de narcist. Dit zijn vaak broers, zussen, tantes en ooms of vrienden van de familie.
 4. Er breekt paniek uit. De narcist is de voeding kwijt. Waar de Golden Child altijd de bron van energie was, wordt nu een nieuwe bron gezocht. De Golden Child loopt nu het risico om de volgende zondebok te worden. De in staat stellende (enabling) wederhelft zal mogelijk ook de volle lading krijgen van de boosheid van de narcist.
 5. De enabling wederhelft van de narcistische ouder wordt met zichzelf geconfronteerd. Zo ook de eventuele enabling zussen of broers. De poging om de zondebok terug te halen, zodat het zieke familiesysteem in stand gehouden kan worden is mislukt.
 6. De Scape Goat kan een nieuw leven van herstel beginnen. Hij of zij heeft nog een lange weg te gaan maar door geen gif meer te nemen kan het sneller herstellen. Zichzelf ontrekken uit het machtsspel is een hele moeilijke stap geweest maar onontkoombaar. De achtergebleven familie zal denken dat de Scape Goat zich nu heel slecht voelt. Maar het tegenovergestelde is eerder aan de orde. De Scape Goat gaat zich eindelijk goed voelen. De achterblijvers krijgen nu een glimps van hoe het geweest moet zijn om door de narcist misbruikt te worden tot het breekpunt.

De zondebok is ontsnapt

Als contact verbreken met narcistische moeder de enige oplossing is, lijkt tet is alsof je uit een slechte B film bent ontsnapt. Door de patronen en rollen te herkennen kun je gaan herstellen. Genezing van narcistisch misbruik is niet eenvoudig maar ook niet onontkoombaar. Inzicht is cruciaal. Gaan herkennen wat van jou is en wat van de ander was creëert een nieuw gevoel van veiligheid. Grenzen die klakkeloos door een narcistische ouder zijn overschreden worden stukje bij beetje herwonnen. In de plaats van schaamte, angst, dissociatie en onzekerheid komt kracht in de vorm van liefde.

Lees ook onze andere artikelen over narcisme

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

5 reacties op “Contact verbreken met narcistische moeder

 1. Jeroen leijse zegt:

  Een herkenbaar verhaal
  In 1986 gebrouilleerd met mijn familie als zondebok
  Alleen was er toen geen literatuur over maar gewoon op gevoel
  En de juiste vrienden om je heen
  Een vrouw die het spel doorhad
  En een vriend die kinder pycholoog was
  Flying monkey grey rock ik heb het allemaal meegemaakt
  Alleen de naamgeving was er toen niet
  Een narcistische vader die ook nog eens 99 wordt
  En een erfenis waar al 5 jaar over gesteggeld wordt
  U kunt wel invullen als het gouden kind de erfenis moet
  Verdelen

 2. Elza van Swieten zegt:

  Hallo Patricia, bedankt voor je bericht. Een Flying Monkey overtuigen heeft niet veel zin. Ze zitten zelf verwikkeld in mogelijke symbiose of loyaliteit. Zij hebben er zelf belang bij om een systeem in stand te houden en jou terug te fluiten. Met overtuigen kwets je alleen maar jezelf. Als iemand zelf blind is of besluit blind te blijven voor een toxische dynamiek gaat geen enkel ‘wetenschappelijke’ uitleg ook helpen. Het zijn vastgeroeste patronen. Wat je wel kunt doen is voor jezelf kiezen, er achter komen wat jou gelukkig maakt en daar voor gaan. En het geluk dat je dan uitstraalt is mogelijk ‘bewijs’ genoeg. Of niet.

  Je kunt het ook zo bekijken: zolang je nog probeert iemand te overtuigen, zit je nog in verzet tegen… Zolang je nog in verzet tegen zit, of medestanders probeert te winnen (door ze te overtuigen), hou je zelf ook vast aan een systeem. Je ergens tegen verzetten is gelijk aan iets in stand houden. Het is een grote stap om alleen maar met je eigen verwerking aan de slag te gaan ook al verlies je daar mensen mee. Maar als je daar eenmaal doorheen bent gaat er een wereld voor je open.

 3. Patricia de Ruijter zegt:

  Dag Elza,

  Dankjewel voor je blog. Ik heb hier heel veel aan. Ik ben alle wetenschappelijke informatie hierover aan het verzamelen om mijn Flying Monkeys te laten inzien wat mijn verleden en hun handelen met mij doet. Omdat ik nu al weet dat ze me niet zullen geloven en een blog zullen afdoen als kletspraat ben ik erg benieuwd naar jouw (wetenschappelijke) bronnen van bovenstaande informatie. Zou je me hiermee kunnen helpen?

  Warme groet, patricia

 4. I zegt:

  Beste Elza,
  Uw stuk lijkt wel over mijn leven te gaan. U kunt het zo goed verwoorden. Kunt u mij in contact brengen met mensen die zich hier ook in herkennen?
  Ik kan wel wat hulp gebruiken
  Groet. I

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *