Broccoli spruit extract kan helpen bij het behandelen van diabetes type 2
Uit onderzoek is gebleken, dat sulforafaan, dat aanwezig is in broccolispruiten en ook bij andere kruisachtige groenten, kan helpen bij het behandelen van diabetes type 2. ‘Hoe mooi is het om op een natuurlijke wijze iets te gebruiken en ook vaak de koelkast ligt’.
Onderzoek broccoli spruit
Onderzoekers constateren dat er een antioxidant, genaamd sulforafaan, in broccoli spruiten is gevonden, dat leidde tot een significante verbetering om de bloedsuikerspiegel bij zwaarlijvige volwassenen met type 2 diabetes gelijkmatig te houden. Sulforafaan verminderde bovendien de hoeveelheid glucose, die door gekweekte levercellen werd geproduceerd. Daarnaast bleek ook dat de abnormale genexpressie in de lever van ratten werd omgekeerd. Dit onderzoek, dat is uitgevoerd door Annika Axelsson, werd recentelijk gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine.
Tegenwoordig is diabetes type 2 de meest voorkomende vorm van diabetes, goed voor ongeveer 90 tot 95 procent van de mensen die de diagnose diabetes kregen. Deze aandoening komt voor, wanneer het lichaam de insuline niet goed kan reguleren, waardoor de bloedsuiker te hoog wordt. Diabetes type 2 kan een aantal ernstige complicaties veroorzaken, zoals hartfalen, herseninfarct, zenuwschade, oogschade en nierfalen.
Er zijn verschillende medicijnen, zoals metformine, die de bloedsuikerspiegel beter regelen. Axelsson en haar team concludeerden dat sommige patiënten dit middel niet konden gebruiken vanwege hun ernstige bijwerkingen, waaronder nierbeschadigingen. Daarom is er behoefte aan een veiliger alternatief. Zou eventueel sulforafaan aan deze behoefte kunnen voldoen?
Waarom is sulforafaan in de broccoli spruit zo goed
Om deze vraag precies te beantwoorden, deden Axelsson en haar team een genetisch onderzoek naar diabetes type 2, gebaseerd op 50 genen. De onderzoekers hebben deze gegevens vervolgens toegepast op algemene gegevens. Hierdoor werd het mogelijk om de effecten van meer dan 3.800 verbindingen op de uitvoering van veranderingen in de levercellen die bij diabetes type 2 geassocieerd zijn, te beoordelen.
Het team constateerde, dat sulforafaan een chemische verbinding is, die in kruisvruchten, waaronder broccolispruiten, Brusselse spruiten, kool en waterkers aanwezig zijn, de sterkste effecten aantoonde.
Bij de toepassing op gekweekte levercellen verminderde de sulforafaan de productie van glucose. Toen men de verbinding toediende aan ratten met diabetes type 2, leidde de chemische verbinding tot verbeteringen in het levergen, waardoor deze naar een gezondere positie werd verplaatst.
Vervolgens testten de onderzoekers gedurende 12 weken het broccolispruitextract op 97 zwaarlijvige volwassenen. De ene groep kreeg een placebo en de andere het extract. Alle volwassenen hadden diabetes type 2 en bij deze personen was hun bloedsuikerspiegel moeilijk onder controle te houden, vanwege teveel schommelingen.
In vergelijking met volwassenen, die het broccoli spruitextract niet hebben gebruikt, werd bij de personen, die het extract wel gebruikten, een significante vermindering van schommelingen in de bloedsuikerspiegel aangetoond.
Terwijl verder onderzoek noodzakelijk is om te bevestigen of sulforaphane op patiënten met diabetes type 2 effect kan hebben, lijkt deze studie veel belovend. Axelsson en collega’s concluderen dat het onderzoeken van genetisch materiaal om publieke gegevens te analyseren, een effectieve manier kan zijn om verbindingen te identificeren die kunnen helpen bij het behandelen van diabetes en andere ziekten.