Heb je onze andere artikelen ook al gelezen?

Bewustzijn Psychologie

Bewustzijn verwijst naar je individuele bewustzijn van je unieke gedachten, herinneringen, gevoelens, gewaarwordingen, en omgevingen. … Dit bewustzijn is subjectief en uniek voor jou. Als je iets wat je ervaart in woorden kunt beschrijven, dan maakt het deel uit van je bewustzijn.

Bewustzijn verwijst naar je individuele bewustzijn van je unieke gedachten, herinneringen, gevoelens, gewaarwordingen en omgevingen. In wezen is je bewustzijn je bewustzijn van jezelf en de wereld om je heen. Dit bewustzijn is subjectief en uniek voor jou. Als je iets dat je ervaart in woorden kunt beschrijven, dan maakt het deel uit van je bewustzijn.

Je bewuste ervaringen zijn voortdurend aan het verschuiven en veranderen. Het ene moment ben je bijvoorbeeld gefocust op het lezen van dit artikel. Dan kan je bewustzijn verschuiven naar de herinnering aan een gesprek dat je eerder had met een collega. Vervolgens merk je misschien hoe ongemakkelijk je stoel zit, of misschien ben je in gedachten een etentje aan het plannen.

Er zijn een aantal oorzaken voor bewustzijnsveranderingen. Sommige daarvan ontstaan op natuurlijke wijze, terwijl andere het gevolg zijn van bijvoorbeeld drugs of schade aan de hersenen. Veranderingen in het bewustzijn kunnen ook resulteren in veranderingen in de waarneming, het denken, het begrip en de interpretatie van de wereld.

Er zijn twee normale bewustzijnstoestanden: bewustzijn en bewusteloosheid. Er kunnen ook bewustzijnsveranderingen optreden, die veroorzaakt kunnen worden door medische of mentale aandoeningen die het bewustzijn aantasten of veranderen.

Het onderzoek naar het menselijk bewustzijn was al duizenden jaren voornamelijk het werk van filosofen. De Franse filosoof Rene Descartes introduceerde het begrip van het geest-lichaam dualisme of het idee dat geest en lichaam weliswaar gescheiden zijn, maar toch met elkaar in verbinding staan.

Toen de psychologie eenmaal was ontstaan als een discipline die los stond van de filosofie en de biologie, werd het onderzoek naar het bewustzijn een van de eerste onderwerpen die door de beginnende psychologen werden onderzocht.