Herken jij jezelf in de kenmerken over introverte of extroverte personen?
Veel mensen herkennen zichzelf als een introvert of een extravert persoon, maar ook als beide, maar hoe zit het als je hier tussen valt?
Herken je ook dat als je bij iemand op een feestje of verjaardag bent, terwijl je gevoel het hebt dat je het liefste thuis op de bank wil zitten met een dekentje en ondertussen naar je favoriete serie wil kijken? En aan de andere kant als je het leuk is, zou jet het ook leuk vindt om te blijven? Dan ben jij waarschijnlijk zowel introvert als een extravert persoon. Ik geef een paar voorbeelden van mensen die zowel introvert als extravert zijn.
Je vindt het niet lastig om met personen te praten die je niet kent, maar stel dat het alleen over koetjes en kalfjes gaat, dan ben je liever alleen.
Je bent goed in om een gesprek op gang te houden, maar als je bijvoorbeeld op een verjaardagen mensen over koetjes en kalfjes hoort praten, dan vind je dat lastig. Deze gesprekken zijn luchtig en op zich prima, maar als introverte extravert gaat je voorkeur naar echte gesprekken die voor jou ergens over gaan. Op die manier vindt jij het juist leuk om je gesprekspartner te leren kennen.
Je blijft het liefst op de achtergrond wanneer jij je niet fijn voelt in een groep
Over het algemeen vind je het leuk om in gezelschap te zijn met mensen, maar dan wel met alleen mensen bij wie jij je fijn voelt. Als je in een groep met mensen vertoeft die je eigenlijk niet goed of helemaal niet kent dan voel jij je snel ongemakkelijk.
Je hebt van die dagen dat je zin hebt om te kletsen en van die dagen dat je het liefst alleen wilt zijn
Op sommige dagen bellen je vrienden je op om van alles in te plannen om iets leuk te gaan doen, terwijl je ook weer op andere dagen alle uitnodigingen weer afslaat. Voor jou hangt het per dag af hoe jij je voelt. Waarom dat gebeurt is niet echt uit te leggen, behalve de manier op waar jij je oplaad of energie krijgt is per keer anders. Je hebt momenten dat je te veel tijd met andere mensen doorbrengt, dan komt er een moment dat je niet kan wachten om je weer terug te trekken in je comfortzone en naar de rust van je eigen huis. Het tegenstrijdige ervan is, wanneer je dan een tijd alleen thuis bent, dan begint het te kriebelen en heb je weer zin om andere mensen te spreken.
Je vindt het leuk als de gesprekken inhoudelijk over iets gaat
Wat ik net al zei: over koetjes en kalfjes praten is niet je ding en gaat vervelen. Jij wil met iemand praten, omdat je iemand beter wilt leren kennen. Je wilt ergens over praten wat betekenisvol is of waar je weer van leert. Dus echte gesprekken, dat is eigenlijk waar het bij jou om draait.
Je bent vaak in gedachte
Je bent vaak in gedachte verzonken. Je hersenen zijn continue bezig en je hebt duizend en een gedachtes over de hele dag. Of je nu aan het nadenken bent over iets wat pas volgende week gaat gebeuren, iets wat je nog steeds aan iemand moet vragen, je hebt vaak wel iets aan je hoofd. Daarnaast ben je ondertussen je mental coach die jezelf een peptalk te geeft wanneer je ergens vast loopt en een duwtje in de rug nodig hebt.
En om je huis uit te krijgen is er is behoorlijk wat overredingskracht nodig om je mee te krijgen
Want wie weet dat het niet leuk is of dat het het niet waard is? Straks krijg je spijt en had je het liefst thuis lekker alleen in je boek willen blijven lezen. Stel dat het heel gezellig is? Herken je dat…de dialogen die je geregeld met jezelf hebt voordat je weg gaat om op pad te gaan.
Je kan goed alleen zijn en je vindt dat soms ook fijn, het is niet zo dat je het leuk vindt om eenzaam te zijn
Let op er is een groot verschil tussen deze twee. Als je dat moment alleen bent, is dat omdat je even voor kiest en nodig vindt om alleen te zijn. Tuurlijk, is het niet leuk om alleen te zijn op het moment dat mensen druk zijn met hun bezigheden en jij graag zou willen afspreken. Het punt is: alleen zijn en doen wat jij op dat fijn vindt maakt je gelukkig, maar met andere mensen zijn geeft je ook weer voldoening.
Je bent goed in naar het luisteren naar andere en vind dat ook leuk
Het geeft je voldoening als mensen naar je luisteren omdat je weet dat jij dat zelf ook erg fijn vindt als er iemand naar jou luistert. Het is fijn als iemand naar je wilt luisteren omdat hij/zij aangeeft dat iemand bij je betrokken is en daarom weet je ook dat een ander dat ook erg fijn vindt.
Je voelt niet met iedereen een klik
Net als iedereen vindt je het leuk om sociale interactie te krijgen, maar voor jouw geldt dat je niet met iedereen sociaal kan zijn. Je bent namelijk geen allemans- vriend en vindt dit op zich prima. Je hebt mensen die met iedereen kan vinden en bij elk feestje, verjaardag of ontmoeting zich goed vermaken, maar jij hebt hier wat meer moeite mee.
Vrienden maken is niet zo moeilijk, maar vriendschappen onderhouden vind je wel lastig
Nieuwe vrienden maken is niet zo heel moeilijk voor je. Als je uit bent dan vind je het gezellig en ben je blij. Als de avond eenmaal voorbij is en de volgende ochtend word je wakker, dan is ineens die nieuwe vriendschap een stuk minder belangrijk geworden. Waar dat nou van komt? Is het.. omdat je geen zin of energie hebt om te terug te bellen of omdat jij liever thuis blijft: is het misschien de onderhoud van een nieuwe vriendschap waar je eigenlijk niet zo veel zin in hebt of om welke reden dan ook.
Persoonlijkheden zijn er in alle soorten en maten. Sommige mensen zijn uitgesproken, open en zelfverzekerd in sociale situaties, terwijl anderen stiller, verlegen en onafhankelijker zijn. Het is makkelijk om aan te nemen dat de stille types introvert zijn en de uitgesproken types extrovert, maar deze aanname ondermijnt het concept van een persoonlijkheid en het idee dat we allemaal binnen een bepaald spectrum vallen.
Een beroemde uitspraak van Carl Jung is “Een puur introvert of extrovert mens bestaat niet. Zo iemand zou in een gekkenhuis zitten.” Er zit dus in ons allemaal een stukje introvert en een stukje extrovert. Sommige mensen gebruiken bepaalde aspecten meer dan andere. En de één is niet beter dan de ander.
Maar wat is algemeen gesproken introvert en wat is een extrovert zijn?
Het Oxford Dictionary omschrijft iemand met een introvert gedrag als persoon als “iemand die houdt zich vooral bezig met zijn eigen gedachten en gevoelens in plaats van externe zaken”. Iemand die extrovert is, is daarentegen een persoon die zich bezighoudt met “externe zaken of objectieve overwegingen.”
De vraag of je een verlegen, terughoudend persoon bent of juist een sociaal en zelfverzekerd persoon kan niet genoeg uitleg worden om deze persoonlijkheidstypes tot zijn recht te laten gelden. Er zit meer achter. De essentie ligt in de vraag: hoe laadt je batterij op een gunstige manier op. Krijg je energie van alleen zijn of juist door tijd met andere mensen door te brengen? Maar wat kunnen we van deze types leren? Eigenlijk…best veel.
Wat leren we van extrovert en introvert
Ze zijn beiden complex. Een mens kan introvert zijn maar ook weer niet verlegen, zoals Bill Gates, één van de rijkste mannen ter wereld. Daarentegen kan iemand ook extrovert maar juist wel erg verlegen zijn, zoals zangeres Barbara Streisand. Susan Cain geeft in haar boek ‘Stil: De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen’ het verschil tussen verlegenheid en introversie aan. Er zit hier echter wel een overlap in. Maar in ons leven hebben we beide nodig. De onbegrensde energie van extroverte mensen en de zelfbeschouwing van introverte mensen.
Veel introverte mensen krijgen vaak energie van alleen zijn. Daarom werken zij vaak liever in een afgesloten ruimte – op deze manier voelen ze zich op hun best. Als je hen de rust geeft, komen ze vanzelf naar je toe met hun eigen gedachten en bevindingen. Cain zegt in haar boek ook dat de wereld over het algemeen de voorkeur geeft aan extroverte mensen. Dit kan echter schadelijk zijn binnen een zakelijke context, maar ook wereldwijd.
Twintig jaar geleden werkten kinderen relatief autonoom aan hun bureau. Datzelfde geldt bij kantoren. Maar deze trend is door de tijd heen veranderd. De voorkeur voor extroverte types heeft ervoor gezorgd dat kinderen nu op elkaars lip in groepjes werken en dat kantoren open ruimtes zijn geworden met een constante verloop van mensen op de werkvloer. Bedrijven als Google waren de pioniers van open kantoorinrichting. Hun flexibele werkbeleid was echter bedoeld om alle types werknemer te helpen. Een werkcultuur die zich richt op het welzijn van de werknemer en waar ze begrijpen hoe mensen op hun best zijn, zal daar vaak de vruchten van plukken. De constante behoefte aan brainstormen en collectief nadenken kan een enorme hindernis vormen voor introverte mensen en op de lange termijn een negatief effect hebben op het bedrijf. Hoewel het soms nuttig kan zijn, kunnen introverte mensen op deze manier niet goed tot hun recht komen.
Extroverte mensen zijn echter op hun best in gedeelde ruimtes met dagelijkse vergaderingen en een opendeurbeleid. Zij lijken wel voor het open kantoorlandschap geboren te zijn. Dit is mooi, want over het algemeen willen extroverte mensen graag een bijdragen leveren en gehoord worden. Denk maar aan teambuildingsactiviteiten, personeelsfeestjes en brainstorms in groepen. Deze activiteiten geven de extroverte persoon energie en creëren betrokkenheid. Introverte mensen geven daarentegen de voorkeur aan kleinere groepjes, één-op-één gesprekken en een flexibel werkbeleid (soms hebben ze behoefte om een dag onafhankelijk te werken).
3 Laat een reactie achter
In dit artikel herken ik zoveel van mijzelf. Ben kennelijk een introverte extrovert. Vooral dat van die vriendschappen onderhouden. Ben daar niet zo’n ster in. Ook niet met relaties. Heb al diverse keren gedacht dat ik een echte vriend(in) gevonden had. En dan ineens….floep, verdwenen. Zonder enig bericht of zo. Sorry, maar dat maakt mij voorzichtig.
Goededag. Dankje dat je mij nu volgt. Hopende dat de onderwerpen jou mogen aanspreken. Misschien ken je ook anderen die hulp nodig hebben. Zijn allemaal feitelijke getuigenissen. Ik wens je een voorspoedig jaarwisseling en gezegend nieuwjaar, gezondheid, liefde vrede genade toe. Vriendelijke groet Patricia
Dank je wel en jij ook nog de beste wensen.