Appel Spinaziestamppot Recept,zensitivity.nl

Appel-spinaziestamppot 

Het kent het wel het is midwinter: tijd voor Hollandse stamppot met spinazie en overheerlijke frisse stukjes appel erin. Net even een tikkeltje anders, maar je serveert hem wel met Gelderse rookworst. Die wordt tegenwoordig overigens steeds minder gegeten, want men geeft vaak aan dat deze te vet wordt bevonden. Zo zonde, want juist het vet in combinatie met de rook geeft deze stevige worst zijn karakteristieke smaak.

Maak dit recept in 6 stappen

Appel-spinaziestamppot 

1. Aardappels koken

Schil de aardappels en pastinaken, snijd de groenten in 2-3 cm grote stukken en doe ze in een middelgrote kookpan. Overgiet de groenten met water tot ze onderstaan, breng aan de kook en kook de groenten in 12-15 minuten gaar.


Appel-spinaziestamppot 

2. Spinazie bereiden

Hak intussen de spinazie grof en doe in een vergiet. Schep 100ml kookwater uit de kookpan en houd apart tot stap 5. Gebruik de rest van het kookwater om over de spinazie te gieten, zodat het kan slinken. Doe de aardappelen en pastinaken met de spinazie terug in de kookpan.


Appel-spinaziestamppot 

3. Appel karameliseren

Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en steeltje en snijd de vrucht in 2 cm grote blokjes. Verhit 1 el olie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur en bak de appel al af en toe roerend 3-4min. Voeg dan een flinke snuf suiker toe, roer door en bak nog 1 minuut totdat de appel gekarameliseerd is. Neem de appel uit de pan en zet opzij.


Appel-spinaziestamppot 

4. Rookworst bakken

Verhit de appel pan opnieuw, op middellaag-middelhoog vuur (je hoeft de pan niet schoon te vegen), voeg de rookworsten met 3-4 el water toe en bak 5-7 minuten totdat het vlees goed warm is en het water verdampt is. Keer de worsten halverwege om en voeg indien nodig meer water toe.


Appel-spinaziestamppot 

5. Stamppot maken

Voeg de helft van de mosterd, 1el boter of plantaardige margarine en 50ml kookwater aan de gekookte groenten toe en stamp met een aardappelstamper tot een grove puree. Roer door om de spinazie te verdelen en voeg indien nodig meer kookwater toe. Breng de stamppot op smaak met peper en zout.


Appel-spinaziestamppot 

6. Appel toevoegen

Roer de appel door de stamppot en stamp nog wat extra aan, maar zorg ervoor dat de appelblokjes niet kapot gaan. Snijd de rookworst schuin in dikke plakken en serveer deze bovenop de stamppot. Geef de rest van de mosterd erbij.


Wat heb je nog nodig

  • boter
  • plantaardige olie
  • peper en zout
  • suiker

Kookgerei
  • vergiet
  • maatbeker
  • middelgrote koekenpan
  • middelgrote kookpan
  • aardappelstamper
  • dunschiller

Bereidingstijd

  • 20 tot 30 minuten

Niveau

  • eenvoudig

Voedingswaarde per portie

  • Calorieën 735 kcal
  • Vet 33.9 gram
  • Eiwit 26.6 gram
  • Koolhydraten 73.1 gram

Allergenen

  • Mosterd en Melk. Kan sporen van andere allergenen bevatten.

Appel-spinaziestamppot 

Gecreëerd door:  Chef-kok Mirte van Marley Spoon

Boodschappen zo in de keuken bezorgt, alle ingrediënten worden per gerecht verpakt en gekoeld thuisbezorgd. Het leven is te kort om slecht te eten; simpele, verse ingrediënten – en een beetje zorg – is alles wat nodig is om iedere dag een goed gerecht op tafel te zetten. Bestel nu snel en makkelijk al deze producten voor dit recept.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *