brandend maagzuur - zensitivity.nl - gezondheid -

Wat doe je als je last heb van brandend maagzuur

Brandend maagzuur, daar hebben wij allemaal wel eens last van. Maar wat als het vaker optreedt? Kan dit kwaad? En wat kan je er tegen doen?  En hoe voorkom je het? Ik ga je uitleggen wat je over brandend maagzuur moet weten, vanuit het perspectief van een arts.

Nergens in ons lichaam wordt zoveel zuur aangemaakt als in onze maag. De pepsine (eiwit-afbrekende enzymen) in de maagzuur kunnen onze eigen cellen beschadigen. Als het maagslijmvlies gezond is beschermt deze ons tegen beschadigingen. Dat doet hij door de productie van een beschermend slijmlaagje met een hoge PH waarde.

Ook delen de maagzuurcellen zich veel sneller als andere lichaamscellen om de ‘zelf-beschadiging’ bij te houden. Maagzuur is ontzettend belangrijk voor het afbreken van eiwit en het doden van bacteriën.

Iedereen heeft weleens last van brandend maagzuur. In de geneeskunde wordt dit omschreven als de gastro-oesofageale reflux.

De symptomen zijn: een drukkend, brandend gevoel achter het borstbeen, met uitstraling tot achter de schouderbladen is mogelijk. Hoesten en het gevoel van ‘een brok in de keel hebben’ zijn ook een van de klachten die bij brandend maagzuur horen. Meestal treedt brandend maagzuur op na teveel vettige en eiwitrijke maaltijd. Voor de vertering van eiwitten is namelijk maagzuur voor nodig.

Hoe meer eiwit in de maag, hoe meer maagzuur er geproduceerd moet worden. Vettige maaltijden blijven bovendien lang in de maag liggen, waardoor de zuurproductie op gang blijft. Zwangere en mensen met overgewicht of diabetes zijn veelal risicogroepen om last te krijgen van brandend maagzuur. Hoe vaker je last krijgt van zure oprispingen, hoe pijnlijker het wordt. Dit komt doordat het slijmvlies in de slokdarm niet gewend is aan het zuur.

Is brandend maagzuur gevaarlijk?

Eens in de zoveel tijd last hebben van brandend maagzuur is heel normaal. Het wordt wat anders wanneer het bijna iedere dag voorkomt. Want dan kan het maagzuur de slijmhuid van de slokdarm gaan aantasten en lokaal ontstekingen veroorzaken.

Dit wordt dan een reflux-oesofagitis genoemd. Wat via een endoscopie kan worden aangetoond. Het eerste wat een arts als behandeling adviseert, is het aanpassen van je voeding en het voorschrijven van maagzuurremmers. Maagzuurremmer vallen onder de cimetidine en ranitidine . De zuurbelasting voor de slokdarm moet radicaal worden onderdrukt.

Herhaaldelijke blootstelling aan zuur in de slijmvlies in de slokdarm, beschadigd het maagslijmvlies. Dit noemt men metaplasie. Het lichaam heeft daarbij goede bedoelingen, omdat het maagepitheel beter bestand is het tegen het zuur dan het slijmvlies van de slokdarm. Alleen deze verandering van weefseltype, die ook wel Barret’s slokdarm wordt genoemd. Geeft een verhoogd risico op slokdarmkanker. Slokdarmkanker is een akelige vorm van kanker waarvoor alsnog een goede behandeling ontbreekt en de prognose laag is.

Kortom, brandend maagzuur moet niet worden onderschat. Bij herhaaldelijke klachten dient de huisarts te worden geraadpleegd.

Hoewel het langdurig onderdrukken van maagzuursecretie met omeprazol bij patiënten met reflux-ziekte goede resultaten toont. Is het gebruik van protonremmers geen ideale behandeling en al helemaal op lange termijn.

Een onderdrukking van maagzuurproductie zorgt voor een verminderde productie van het enzym pepsine wat het eiwit afbreekt. Met als gevolg problemen met de vertering die zich gaat uiten als buikpijn, opgeblazen gevoel, misselijk, obstipatie of diarree.

Daarnaast moet men erop bedacht zijn dat door de verminderde maagproductie. Men minder in staat is om potentiële ziekmakende micro-organismen te doden.

Daarom heb ik voor jou mijn beste tips bij brandend maagzuur op een rijtje gezet: 

  • Koolzuurhoudende dranken vermijden (vooral bij het eten!)
  • Tenminste 3 uur voor het slapen gaan niets meer eten
  • Verminder consumptie van eiwit en vetrijke voedingsmiddelen, zoals vlees(waren)
  • Verhogen het hoofdeinde van het bed om nachtelijke reflux tegen te gaan
  • Vermijd werkzaamheden in gebukte houding
  • Al een paar kilo gewichtsvermindering bij overgewicht gerelateerde reflux-klachten werkt positief
  • Eet kleinere maaltijden
  • Vermijd vet, koffie, pepermunt, chocolade en alcohol, want deze verminderen de functie van de onderste slokdarmsfincter (bovenste afsluiting van de maag)
  • Vermijd bij al een aangetoonde oesofagitis-reflux ziekte citrusfruit, tomaten en alcohol, want deze kunnen extra irritatie van slokdarm opwekken
  • In acuut geval: natriumbicarbonaat (heel goedkoop oud middeltje, verkrijgbaar in biowinkels) oplossen in water en opdrinken.  Verwacht dat je er na moet boeren, dat is normaal.

*raadpleeg altijd je arts bij klachten alvorens zelf te dokteren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *