Heb je allergie voor berkenbomen?
We hebben nu zachte lenteweer in Nederland! Maar mensen met allergie voor berken pollen kunnen de komende tijd wel veel hooikoortsklachten ervaren. Door de droogte en de stijgende temperaturen zullen komende weken steeds meer berken gaan bloeien. De berk verspreidt sterk allergeen pollen, die in het boompollenseizoen de meeste klachten bij de mensen veroorzaken.
In principe gaat het om enkele berken die pollen verspreiden, maar dit kan nu al klachten veroorzaken. Verschillende andere boomsoorten produceren al enige tijd licht tot matig allergeen pollen. De eerste elzen en hazelaars bloeiden bijvoorbeeld al extreem vroeg in december en pas deze week zijn deze soorten grotendeels uitgebloeid. De lage temperaturen in februari en maart hebben de bloei vertraagd, waardoor het boompollenseizoen langer duurt dan normaal.
De berkenboom
In Nederland zijn er vier soorten berken: de ruwe berk, de zachte berk en een kruising van deze twee en ook nog de zilverberk. De berkenboom kan je herkennen aan de afgebladerde bast die horizontaal op krult op de stam. De berkenboom heeft gele, hangende rupsvormige katjes die ook in de winter aanwezig zijn. Wanneer de boom gaat bloeien komt het stuifmeel los. De berk begint te bloeien rond februari of maart.
Wanneer de berkenboom in het voorjaar weer begint te bloeien krijgen veel mensen last van hooikoorts. Hij kan bijvoorbeeld zorgen voor jeukende, rode ogen en een loopneus, helaas houdt het voor sommige mensen hier niet op. Zij krijgen hierdoor namelijk, door de berkenpollenallergie, ook klachten door het eten van diverse vruchten en noten. Zo’n reactie wordt een kruisreactie genoemd en deze specifieke reactie tussen berkenpollen en voeding wordt het para berksyndroom genoemd.
Kruisreactie
Bepaalde voedingsmiddelen lijken, voor ons lichaam, qua samenstelling heel erg veel op elkaar. Als je allergisch bent voor berkenpollen reageert je op een eiwit van de berk, je lichaam gaat door deze eiwit alarm slaan. De eiwit kun je vergelijken met een barcode die door je lichaam gescand wordt. Wanneer je lichaam de barcode niet herkent, gaat je lichaam reageren door je een loopneus, benauwdheid of jeuk te bezorgen. Nu komt het weleens voor dat de barcodes van verschillende stoffen zo erg op elkaar lijken dat je lichaam ze niet kan onderscheiden. Dit komt vaak voor bij een berkenpollenallergie. Bij tenminste 50% en mogelijk wel 90% van de gevallen reageert een persoon met berkenpollenallergie op verschillende vruchten en noten.
Als je een berkenpollenallergie hebt, kun je ook een allergische trigger krijgen nadat je iets hebt gegeten. Wat bekend staat voor deze trigger is vooral bij de appel, peer en hazelnoot die klachten veroorzaken. Waar je ook op kan reageren:
Vruchten: aardbei, abrikoos, appel, kers, kiwi, mango, nectarine, peer, perzik, pruim en sinaasappel.
Noten: amandel, hazelnoot en walnoot.
Groenten: aardappel, selderij, tomaat en wortel.
Veelal reageer je maar op enkele van de bovengenoemde voedingsmiddelen. Wel kan het voorkomen dat de allergie in de loop der tijd veranderd en dat je andere vruchten ook niet meer kan verdragen
Bij sommige vruchten en groenten kan je nadat je ze verhit hebt, gebakken of gekookt gewoon weer eten. Dit komt doordat het eiwit dat de reactie veroorzaakt niet tegen de verhitting kan en op dat moment dus wordt vernietigd. Zo kan een appel gebakken in een appeltaart en een kers die tot jam verwerkt is bijvoorbeeld wel gegeten worden.
Let op! Deze wijze van bereiding werkt niet voor iedere vrucht en groente of ieder persoon. Let dus nog wel op of de reactie uitblijft na het gebruik van het verhitte voedingsmiddel.
Aanvoer van pollen uit buurlanden door de droogte
Voor mensen die gevoelig zijn voor de berkenpollen is het verstandig om hun medicatie op tijd in te nemen. Voor die mensen die niet zeker zijn of hun klachten in deze periode worden veroorzaakt door een allergie, kan het raadzaam zijn een bezoek aan de huisarts te brengen.
Mensen die alleen allergisch zijn voor graspollen konden in de eerste tijd nog ongestoord genieten van het fraaie lenteweer, ook zij gaan nu langzaam last krijgen van de grassen
De start van het graspollenseizoen is afhankelijk van het temperatuurverloop in april, daarnaast speelt de hoeveelheid neerslag een grote rol, de piek van het graspollenseizoen valt gemiddeld genomen eind mei en in juni, in deze periode ervaren een paar miljoen Nederlanders veel klachten.
Via deze link kan je de pollen beweging in het land bij houden en tijdig je medicatie innemen.
Of download de App voor Android of iPhone