Bekijk de allergie radar en of de pollen checker of je medicatie moet gebruiken
Deze allergie radar en pollenplanner is ontzettend handig. Het geeft een actueel en landelijk overzicht voor iedereen, die klachten heeft aan zijn neus, ogen en longen door verschillende allergieën. Met deze informatie kan je zelf bepalen wat je die dag aan activiteiten kan ondernemen, zonder ernstige problemen te krijgen of hierdoor overvallen wordt.
Pollenplanner hoe handig
De pollenplanner geeft elke dag een nieuwe verwachting van hoever het pollenseizoen van hooikoortsplanten gevorderd is. Indien de kaart oranje kleurt is 1 procent van het totaal aantal pollen dat jaar in de lucht geweest. De kleur wordt rood zodra 25 procent voorbij is en kleurt weer oranje zodra 75 procent van de pollen voorbij is. Zodra de 95 procent grens voorbij is, verdwijnt de kleur weer en is het pollenseizoen voor die soort naar verwachting voorbij. De pollenplanner geeft nadrukkelijk geen verwachting of er op een bepaalde dag een hoge of lage pollenconcentratie verwacht wordt.
De pollenplanner geeft nadrukkelijk geen verwachting of er op een bepaalde dag een hoge of lage pollenconcentratie verwacht wordt. Het voordeel van deze verwachting is dat al weken voor de start van het pollenseizoen van de diverse hooikoortsplanten te zien is wanneer we verwachten dat het pollenseizoen start en hoe lang het seizoen zal gaan duren.
Waarom is deze pollenplanner zo handig?
De pollenplanner kan nuttig zijn voor zowel hooikoorts patiënten als artsen. Patiënten weten door de verwachting langer van te voren wanneer het hooikoortsseizoen begint en eindigt. De pollenplanner kan helpen met de lange termijn planning van diverse (buiten)activiteiten of de vakantie om beter rekening te houden met het optreden van mogelijke hooikoortsklachten. Ook in de behandeling van hooikoorts kan de pollenplanner helpen. Diverse medicijnen werken beter als ze al enige tijd voor de start van het pollenseizoen ingenomen worden. Het klachtenniveau komt daarmee lager te liggen (vraag aan uw huisarts of dat ook geldt voor de medicijnen die je gebruikt).
Een ander probleem bij de behandeling van hooikoorts door middel van medicijngebruik is dat veel patiënten niet therapietrouw zijn. Men stopt bijvoorbeeld midden in het pollenseizoen met het gebruik van medicijnen, omdat men minder klachten heeft of omdat men denkt dat het pollenseizoen voorbij is. Met behulp van de pollenplanner kan men nu zien tot wanneer er pollen in de lucht verwacht worden. In overleg met de huisarts kan vervolgens beter bepaald worden tot wanneer medicijngebruik nodig is.
Om de pollenplanner goed te gebruiken is het belangrijk dat de patiënt weet welke pollen de hooikoortsklachten veroorzaken. Door middel van allergietesten (ga hiervoor naar je huisarts) is precies vast te stellen voor welke planten je gevoelig bent.
Berekening van de pollenplanner
Het moment waarop planten in bloei komen en de duur van de bloei wordt in belangrijke mate bepaald door de temperatuur in de voorgaande weken en maanden. Planten hebben een bepaalde hoeveelheid warmte nodig om zich te ontwikkelen. De hoeveelheid warmte die nodig is om bijvoorbeeld tot bloei te komen wordt in de biologie weergegeven als de temperatuursom. Om de temperatuursom te berekenen wordt elke dag, op basis van de temperatuur, bepaald hoeveel de temperatuursom die dag moet stijgen. Zodra de temperatuursom een bepaalde waarde bereikt staat de plant in bloei. Het is bij het berekenen van de temperatuursom belangrijk om te weten vanaf welk moment in het jaar je de berekening van de temperatuursom moet starten, wat de drempelwaarde is waarboven je de temperatuur mee moet gaan tellen en wat de hoogte van de temperatuursom is waarbij de plant de in bloei begint te komen en wanneer de plant weer uitgebloeid is.
Onzekerheden in de pollenplanner
De pollenplanner is ook niet meer dan een verwachting. Er zijn tal van factoren die ervoor kunnen zorgen dat de verwachting niet overeen komt met de werkelijkheid. Hieronder worden de belangrijkste factoren genoemd die er voor zorgen dat de verwachting afwijkt van de werkelijkheid:
- Er doen zich weers extremen voor die zich nog niet eerder hebben voorgedaan in ons land.
Recente voorbeelden hiervan zijn de extreem warme winter 2006/2007, het extreem warme voorjaar van 2007 en de extreem warme januari 2008. Het is nog niet bekend hoe planten onder deze extreme weersomstandigheden reageren. - Onzekerheid van de weersverwachting.
Iedereen weet dat de lange termijn weersverwachtingen niet altijd kloppen. Aangezien de pollenplanner mede gebaseerd is op deze weersverwachtingen ontstaat er ook onzekerheid in de pollenplanner. - Lokale variatie in meteorologische en biologische factoren kunnen voor lokale afwijkingen zorgen.
- Invloed van lange afstandstransport van pollen.
- Pollen kunnen honderden kilometers afleggen. Zo kan het gebeuren dat er in Nederland al berkenpollen aangetroffen worden terwijl de berken in ons land nog niet in bloei staan. Het verwachtingsmodel houdt hier nog geen rekening mee.
- De hoeveelheid pollen die geproduceerd wordt.
- Het aantal pollen dat in een jaar geproduceerd wordt kan sterk variëren.
Bloeiperiode planten en bomen
plant | bloeiperiode |
hazelaar | eind december- februari |
els | januari – maart |
berk | maart -mei |
beuk | april – mei |
eik | april – mei |
grassen | april – september |
bijvoet | augustus |
ambrosia | september – oktober |
Klimaatsverandering
De opwarming van de aarde heeft grote gevolgen voor veel hooikoorts patiënten. Door de opwarming bloeien bepaalde planten steeds eerder, zoals de hazelaar, de els en de berk. Een ander gevolg van de klimaatverandering is dat er nieuwe plantensoorten bijkomen, zoals de ambrosia. Deze plant, die veel voorkomt in de Verenigde Staten, heeft zich nu ook in Europa gevestigd.
Pollenchecker app
Ik heb op mijn mobiel een app waar ik geregeld even check hoe het met de pollen staat en of ik meer medicatie moet in nemen.
Let op: Gezien alle onzekerheden kan het dus voorkomen dat de verwachte start van bijvoorbeeld het berkenpollenseizoen een week eerder of juist later is dan wat het in werkelijkheid wordt. Het is daarom verstandig om de pollenplanner vooral als een indicatie te gebruiken en regelmatig te kijken of de voorspelling aangepast wordt als het seizoen vordert. Weeronline werkt continu aan verbetering van haar instrument.
2 Laat een reactie achter
Hai Willy, Ik deel alleen de allergie radar wij zijn niet de makers of sitehouder. Dan moet je echt bij allergieradar.nl zijn. Helaas kan ik je hierbij niet helpen.
Beste mensen van Allergieradar.nl,
ik heb meerdere malen e-mails aan jullie gestuurd en ook een contactformulier op jullie website ingevuld, maar ik heb geen enkele keer een reactie gekregen. Nu probeer ik het maar langs deze weg in de hoop dat jullie ditmaal wel op mijn bericht reageren. Ik wil de dagelijkse alert van jullie niet meer ontvangen. Het is niet mogelijk om in het alert zelf af te melden.