9 gezonde voordelen van granaatappel.
Wellicht denk je niet altijd aan granaatappel als je fruit inslaat tijdens het boodschappen doen. Toch is het een goed idee om deze fruitsoort vaker in huis te halen. De vrucht zit namelijk boordevol gezonde stoffen.
We zetten negen gezonde voordelen van granaatappel op een rij
1. Granaatappel voor een gezonde mond
Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het Quintessence International blijkt dat granaatappels de vorming van tandplak helpen tegengaan. Op deze manier dragen de vruchten bij aan gezonde tanden en gezond tandvlees.
2. Granaatappel is een gezonde bron van energie
Granaatappels bevatten gezonde koolhydraten die ons lichaam van energie voorzien. Bovendien krijg je naast koolhydraten ook veel vitamines binnen. Denk aan vitamine C, E en K. Ook levert de vrucht belangrijke mineralen, zoals kalium, calcium en magnesium. Dat maakt zowel de hele granaatappel als granaatappelsap een gezonde bron van energie.
3. Goed voor maag en darmen
Onderzoekers van de universiteit van Milaan vonden dat granaatappels een ontstekingsremmende invloed hebben op de darmen. Vooral het ellaginezuur in granaatappels lijkt verantwoordelijk te zijn voor dit heilzame effect.
Door zijn antioxiderende eigenschappen kan de vrucht eveneens bijdragen aan een gezonde maag. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology. Ook de vezels in granaatappel helpen mee om de spijsverteringsorganen in optimale conditie te houden.
4. Voor een gezonde bloedsuikerspiegel
Uit onderzoek dat in het tijdschrift Nutrition Research is gepubliceerd, blijkt dat een extract van de schil en het zaad van granaatappels helpt om de suikerspiegel te verlagen. Dat is gunstig voor onze gezondheid, want een voortdurend hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot diabetes type 2.
Granaatappels schijnen zelfs beschermend te werken als het gaat om diabetes type 2. Als de ziekte al aanwezig is, kunnen de vruchten helpen om de aandoening onder controle te houden.
5. Gunstig voor botten en kraakbeen
Dat granaatappel de gezondheid van ons beendergestel ondersteunt, blijkt uit diverse onderzoeken. Zo zouden granaatappels kunnen helpen voorkomen dat er in ons lichaam enzymen ontstaan die de afbraak van bindweefsel bevorderen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is verschenen in Current Drug Targets.
Bij artrose zouden de vruchten de afbraak van kraakbeen kunnen helpen vertragen volgens onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Nutrition.
6. Ondersteunt het hart
Volgens onderzoek dat is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition kunnen granaatappels de oxidatie van slechte LDL-cholesterol helpen voorkomen. Ook zouden ze vruchten het slechte cholesterol kunnen helpen verlagen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat ze een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Vanwege deze eigenschappen is granaatappel gunstig voor het hart als onderdeel van een gezond dieet.
7. Beschermt de cellen
De antioxidanten in granaatappels gaan schadelijke vrije radicalen tegen. Eén van deze antioxidanten is de stof punicinezuur, die tot de omega 5-vetzuren behoort. Het antioxiderend vermogen van granaatappel maakt dat deze vruchten kunnen bijdragen aan gezonde lichaamscellen. De American Cancer Society deed er onderzoek naar en ontdekte dat granaatappels zelfs helpen om cellen tegen te gaan die zich anders gedragen dan de bedoeling is.
8. Goed voor het brein
Er zijn aanwijzingen dat granaatappels het geheugen kunnen helpen verbeteren bij mensen met milde geheugenklachten. Onderzoekers van de universiteit van Californië vonden hier bewijs voor.
9. Voor een gezonde huid
Granaatappels hebben een gezond makende invloed op onze huid. Zo helpen de vruchten om acne en verouderingssymptomen, zoals rimpels, onder controle te houden. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Californië en Napels toen ze de effecten van granaatappel op de huid bestudeerden.
Voor de vitaliserende werking op de huid zijn vooral de flavonoïden, polyfenolen en fytosterolen in de vrucht verantwoordelijk. Ook zouden deze stoffen helpen om de huid te verstevigen.
Lees ook hoe gezond zijn frambozen
Door : Annemiek van der Krogt van Nutribites.nl