Cranberry’s staan bekend om hun heilzame invloed op de blaas. Rond Kerstmis vind je ze volop in de winkel, maar eigenlijk zouden ze het hele jaar door vers verkrijgbaar moeten zijn. Ze hebben namelijk belangrijke voordelen voor onze gezondheid.
We zetten er vijf voor je op een rij:
Ze zijn goed voor de darmen
Uit onderzoek blijkt dat je met het eten van cranberry’s de gunstige bacteriën in je darmen ondersteunt. Op hun beurt hebben deze bacteriën een positieve invloed op ons humeur, onze weerstand en de gezondheid van onze darmen.
Ook de vele vezels in cranberry’s dragen bij aan gezonde darmen. Bovendien kunnen ze helpen om obstipatie te voorkomen. Bij een harde, opgezette buik kan een handje cranberry’s dus verlichting geven.
Ze dragen bij aan een goede bloeddoorstroming
Een goede bloeddoorstroming in niet alleen belangrijk voor een gezond hart. Als je cellen meer zuurstof krijgen, draagt dat ook bij aan meer energie en een betere werking van je brein.
Cranberry’s helpen mee om de bloedvaten soepel te houden, waardoor het bloed goed kan stromen. Dit neemt de druk weg op het hart en draagt eveneens bij aan een gezonde bloeddruk.
Ze versterken onze weerstand
Cranberry’s zijn rijk aan vitamine C en daarmee zijn de besjes een goede keuze als je je weerstand wilt versterken. Ze zijn vooral populair om blaasontsteking te verhelpen. Dat komt doordat de besjes stoffen bevatten die helpen voorkomen dat ziekmakende bacteriën zich aan de wanden van de urinewegen hechten.
Hetzelfde effect hebben deze stofjes in de maag en zelfs in onze mond. Op deze manier blijven deze lichaamsdelen vrij van ziekteverwekkers en kunnen we genieten van een gezonde maag en mondholte.
Ze kunnen antibiotica resistentie helpen voorkomen
Uit onderzoek blijkt dat cranberry’s antibiotica resistentie kunnen helpen voorkomen. Hiervoor selecteerde onderzoekers de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor blaasontsteking, longontsteking en buikgriep. Deze bacteriën worden op de duur resistent tegen antibiotica als ze daarmee worden behandeld.
Als er echter cranberry-extract wordt toegevoegd, vindt deze resistentie minder snel plaats. Het cranberryextract maakt de celwand van de bacteriën beter doorlaatbaar, waardoor het antibioticum er gemakkelijker toegang toe krijgt. Ook zagen de onderzoekers dat de bacteriën meer moeite hadden om zich van het antibioticum te ontdoen als er cranberry-extract was toegevoegd.
Het kan dus een goed idee zijn om cranberrysap te nemen als je een antibioticakuur nodig hebt. Daarnaast kun je het beste ook probiotica slikken, zodat de vernietigende werking van antibiotica op gunstige bacteriën wordt tegengegaan.
Ze beschermen de cellen
Cranberry’s zijn bijzonder rijk aan antioxidanten, die onze cellen tegen schadelijke vrije radicalen beschermen. Als je cranberry’s toevoegt aan je eetpatroon, draagt je hiermee dus bij aan gezonde weefsels en organen.
Omdat cranberry’s van nature zuur zijn, wordt vaak suiker of een andere zoetstof toegevoegd. Om het meeste te profiteren van de gezondheidsvoordelen van deze vruchtjes kies je het beste voor ongezoete varianten. Kijk dus uit naar ongezoet cranberry sap en ga voor verse of bevroren cranberry’s in plaats van de gedroogde soorten. Deze laatsten bevatten vaak veel suiker.
Je kunt zure smaak van cranberry’s maskeren door natuurlijke zoete smaken van andere bessen of fruitsoorten als appels en bananen toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een smoothie met deze fruitsoorten, waaraan je ook een handje cranberry’s toevoegt. Wat ook kan, is een fruitsalade maken van verschillende zoete fruitsoorten en een friszure topping van een handje cranberry’s. Laat je fantasie de vrije loop en gebruik de besjes waar je kan.
Maisuria, V.B. et al (2019). Proanthocyanidin Interferes with Intrinsic Antibiotic Resistance Mechanisms of Gram‐Negative Bacteria. Advanced Science, Volume 6, Issue1 5, August 7.
Bekiares, N. (2018). Effect of Sweetened Dried Cranberry Consumption on Urinary Proteome and Fecal Microbiome in Healthy Human Subjects. OMICS Feb;22(2):145-153.