De prikkelverwerking van jongeren met een 6e zintuig

De prikkelverwerking van jongeren met een 6e zintuig

Picture this: Als 9 jarige meisje lag ik huilend en schreeuwend op de grond in een overvolle supermarkt. Mijn handen op mijn oren zodat de geluiden die ik hoorde niet meer binnenkwamen, in de hoop dat mijn hoofd niet voller werd dan het al was. Ik kon de geuren en kleuren die ik binnenkreeg niet meer aan. Te veel mensen en te veel keuzes. Zonder me er bewust van te zijn waarom ik me zo gedroeg, wilde ik maar een ding en dat was… weg uit deze overvolle supermarkt!

Filterwerking

Wij mensen hebben een filter en filteren de hele dag door wat wij zien, horen en voelen. Een hoog gevoelig persoon voelt nog meer dan een ‘’gemiddeld’’ mens. Ik zeg nu even ‘gemiddeld’ om het verschil aan te duiden, want oorspronkelijk bestaat er geen ‘gemiddeld’ mens is en is iedereen natuurlijk goed zoals hij of zij is. Een hoog gevoelig persoon neemt dus meer prikkels op, waardoor het filter in het hoofd sneller vol is.

Een veelheid aan prikkels

Steeds meer kinderen en jongeren worden geboren met de gevoeligheid die deze wereld intreedt. Dit vraagt meer van de informatieverwerking in hun hersenen. Daarbij komt dat we leven in een wereld waarin er veel van kinderen en jongeren gevraagd wordt. Ze moeten veel en het gaat de hele dag door. Wat dacht je alleen al van de druk die social media en mobiele telefoons met zich meebrengt? Allemaal bronnen met een veelheid aan prikkels en informatieverwerking.

6e zintuig

Naast de prikkelverwerking van de 5 zintuigen in deze wereld, staat een toenemend aantal jongeren steeds beter in contact met hun 6e zintuig. Hieronder versta ik dat iemand waarnemingen heeft, kan dingen zien/voelen die niet controleerbaar zijn. Dit vormt nog een extra trigger om overprikkeld te raken.

Uitdaging

Het is een hele uitdaging voor de jongeren van nu om hiermee om te gaan. De groepsdruk die daarbij komt kijken is groot. Door de druk van het ‘moeten’ en de verwachtingen die de jeugd onder elkaar heeft, raken ze sneller overbelast. Door het gebruik van social media schermen jongeren zichzelf meer en meer af en raken zo in een isolement. Jongeren die meer voelen en zien dan de gemiddelde mens weten hier vaak niet mee om te gaan en durven hier niet over te praten uit angst voor gek te worden verklaard.

Positieve kracht

En hoe jammer is dat! Want juist deze gevoeligheid kan als een kwaliteit worden gezien. Waarom gaan we dus deze gave niet meer als een positieve eigenschap  ervaren, zodat we dit als kracht kunnen inzetten in het mooier maken van de wereld!

Veel liefs Veerle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *