De 25 mooie kanten van een HSP‘er: HSP staat voor highly sensitive person, ofwel een overgevoelig persoon. Deze mensen nemen veel meer waar dan andere mensen. Ze worden door hun omgeving vaak ‘overprikkeld’. Het is niet mogelijk om zich af te sluiten voor deze signalen. Die overprikkeling is zeer vermoeiend en uitputtend. Dit wordt al ervaren als ze baby zijn. Geschat wordt dat 1 op de 15 mensen in Nederland een vorm van overgevoeligheid heeft.

Het is vaak lastig om in een wereld te leven, waar mensen zijn die het HSP-aspect nog niet helemaal begrijpen en dat snel veroordelen. We worden vaak belachelijk gemaakt en gepest om het HSP zijn, wat als zwakheid en gebrek aan vertrouwen wordt gezien in de wereld van ‘niet-gevoelige’ mensen.
Voeg hierbij de aanpassingsproblemen toe, waarmee we als mens dagelijks worden geconfronteerd, zowel sociaal als economisch, waardoor het er niet eenvoudiger op wordt om je steeds weer aan te passen aan deze overweldigende intense levensstijl die velen najagen.

Is het wel zo leuk om HSP te zijn

Zeker, er zijn bepaalde aspecten in het leven, waar we vaak mee worstelen, zoals sociale gesprekken, zich onder de mensen begeven vol drukte en alle indrukken onder controle houden. Maar dat betekent niet dat we deze dingen niet kunnen doen. We moeten er gewoon hard aan werken. Echter, als je dit punt bekijkt, hebben mensen vaak een doel en zijn hun gevoeligheden niet voor niets toevallig door de natuur uitgezocht om deze kenmerk te dragen.

Als HSP’er zijn we er vrij zeker van, dat degenen onder ons die dit kennen en het ook begrijpen, zich hiervan bewust zijn.  Dr. Elaine N. Aron, ook HSP’er en psychotherapeut, heeft door vele boeken hierover te schrijven ons in staat gesteld om eindelijk te begrijpen waarom we nu zo verschillend zijn.  Begrijpelijk, als psycholoog ( een perfecte carrière voor een HSP’er) was ze nieuwsgierig naar haar buitengewone gevoeligheid voor haar omgeving en begon zo haar reis opzoek naar antwoorden.

“De dag dat ik opzoek ging naar zelfhulpboeken over hooggevoelige personen, kwam ik veel boeken tegen van dr. Aron. Toen ik deze ging lezen vielen de puzzelstukjes op zijn plek. Ik was een HSP’er. Ik hoorde bij de 15-20% die HSP hebben, een groep die in diverse beroepsgroepen tot zijn recht komt!”

Onder welke beroep vind je vaak HSP’ers

 • Coaches
 • Adviseurs
 • Leerkrachten
 • Artiesten
 • Arts
 • Psychologen
 • En zoveel meer…

Wat onderscheidt een HSP’er, in positieve zin, van een niet-HSP’er

 1. HSP’ers kunnen emotie’s van anderen goed voelen
  Dit vermogen is soms erg handig, omdat degenen op emotioneel gebied dit aanvoelen, weer kunnen helpen, ook als ze proberen hun echte gevoelens te verbergen. Bij geregelde ontmoetingen vraag ik wel eens ‘Gaat het wel goed met je? Is er iets aan de hand?’ En zij zijn dan  verbaasd: ‘Nou … ja. Hoe weet je dat?’ Dit betekent dat zeer gevoelige mensen begaafde psychologen, coaches, advocaat, arts, adviseurs en leraren kunnen zijn, hoewel het in eerste instantie overweldigend kan zijn de storm van emoties te doorstaan. Doorzettingsvermogen is een andere HSP-eigenschap, gelukkig!
 2. Goede ouders
  Als gevolg van onze sensoren, die gevoel en emotie snel kunnen oppikken, kunnen we op dieper niveau met de gevoelens van anderen afstemmen. Dit maakt dat je als ouders de behoeften van je kinderen sneller kunt voelen en bij baby’s begrijp je wanneer ze zich niet fijn voelen.
  Baby’s kunnen dit goed aanvoelen, voelen zich fijn bij gevoelige mensen en zijn daarom zijn ze ook sneller op hun gemak, ook gedeeltelijk door onze zachte, liefdevolle karakter.
 3. HSP’er ervaren de liefde intens
  Bij verliefd zijn, bestaat er geen persoon die niet meteen wordt belast met vitale energie die hen met kracht en enthousiasme vermaakt. Maar als het gaat om zeer gevoelige mensen, is liefde ongelooflijk, zelfs sterker. We ervaren deze plotselinge stroom energie, ja, maar de kracht van het gevoel dat betrokken is en al die prachtige kleine reacties die het lichaam doorgaat, worden vertienvoudig! De ontvanger van deze liefde zal overvloedig zijn op de sterke kracht waarmee zij worden geliefd en de zeer gevoelige geliefde zal in de hemel zijn.
 4. HSP’ers zijn vaak erg creatief
  HSP’ers zijn erg creatief en soms worden de ideeën die uit hen voortkomt, met verbazing door andere bekeken, omdat ze zo uniek en onorthodox zijn. Daarom worden veel van ons kunstenaars, leerkrachten en schrijvers. Hun creativiteit kent geen grenzen!
 5. Sterke intuïtie
  Een zeer gevoelig persoon met een buitengewoon sterke intuïtie betekent dat we letterlijk zes zintuigen hebben, in plaats van de gebruikelijke vijf. Er zijn diverse momenten geweest dat mijn intuïtie mij heeft gered van het nemen van een verkeerde beslissing. Het lijkt alsof we onze weg door het leven banen, door te “voelen”, luisteren naar de signalen van ons  “onderbuikgevoel”, dat ons geregeld “adviezen” geeft. Als men dit koestert en gebruikt (dat wil zeggen dat we daar goed naar luisteren en de signalen niet negeren), kan het een mooie raadgever  worden.
  ** Is het niet interessant dat “goed instinct” betrekking heeft op het gebied van de maag, dat buiten het centrale zenuwstelsel ligt, gezien kan worden als ‘hersenen die kunnen voelen’! **
 6. Een groot gevoel van plezier hebben
  We ervaren ook intens genot als we het naar onze zin hebben, waardoor er gedurende het leven fantastische ervaringen ontstaan. Sommige HSP’ers zijn ’trill seekers’ en gaan actief op zoek naar diverse activiteiten om dat moment waar die gevoelens hevig opkomen, vast te houden.
 7. Fijn besneden zintuigen
  HSP’ers hebben ook extreem gevoelige zintuigen, die soms overweldigend kunnen zijn, maar ook zijn voordeel kan hebben bij bepaalde beroepen en posities daarin, zoals bij het onderwijs, gezondheidszorg e.d. en beroepen  waarbij veel creativiteit nodig is.
 8. Mededogen
  Mededogen en vriendelijkheid zijn twee woorden die synoniem zijn bij HSP’ers, uiteraard door ons vermogen om goed in te voelen en te voelen wat anderen hun behoeftes zijn. Dat maakt dat we goede adviseurs kunnen zijn, doordat we in staat zijn goed te luisteren naar anderen, als ze daar behoefte aan hebben en mensen kunnen praten over hun problemen.
  ** We moeten natuurlijk wel vaker opladen dan anderen, vanwege de intensiteit van het luisteren naar andere. **
 9. Harde werkers
  HSP’s staan ook bekend omdat ze hard werken en toegewijd aan hun  banen, bijna tot het enge af, vanwege hun perfectionisme,  wat een goede aanvulling is bij secuur werk.
 10. Verbeelding
  De gedachten en dromen van HSP’ers zijn ongelooflijk fantasierijk en kunnen zeer levendige, kleurrijke belevingen geven. Dit komt doordat we de informatie grondiger kunnen verwerken, evenals de diepe en zinvolle gevoelens die hierbij nodig zijn om elke afbeelding te kleuren met een vleugje realiteit.
 11. Alert op verandering in hun omgeving
  We kunnen een kamer binnenlopen en onmiddellijk weten wat de stemming in die ruimte is, verandering in de verlichting, geuren, foutjes op het schilderij aan de muur etc. Ja, natuurlijk zien andere mensen ook deze dingen, maar omdat we bijna altijd in vecht- of vluchtmodus zijn, zijn onze zintuigen altijd alert en scannen continu de omgeving.
 12. HSP’ers hebben een vooruitziende blik
  HSP’ers hebben ook het talent om een vooruit ziende blik te hebben over bepaalde zaken. Dat is voor een bedrijf best handig, vooral als het om mensen gaat. Door de fijne details in mensenlijk gedrag te zien, voelen ze aan of bepaalde personen wel of niet geschikt is voor bepaalde functie’s.
 13. Zien snel of iemand niet eerlijk is
  Als we niet zo gemakkelijk overweldigend raken, zouden we uitstekende detectives zijn, niet alleen omdat we ons zeer bewust zijn van onze omgeving, maar ook omdat we snel iemand op leugens kunnen betrappen. HSP’ers leven zo intens hun leven, dat ze de minste verandering in de omgeving waarnemen en daarom ook vreemd of verdacht gedrag bij mensen zien. Liegen tegen een HSP’er is op eigen risico! 🙂
 14. Consciëntieus
  Een HSP personen zou je bijna niet kunnen betrappen op pestgedrag of mensen te mislijden. Dit komt omdat dit tegen onze natuur is. Ze houden niet om mensen te kwellen. Ze bedenken wat de gevolgen kunnen zijn van hun gedrag. Als ze toch iets doen raakt het hun harder omdat het tegen natuurlijk is. Bedenken ze tien keer om iets verkeerd te doen. Ook met grappen, zoals mensen in de maling nemen via een verborgen camera, hebben ze al moeite om naar te kijken.
 15. Snelle reflexen
  HSP’ers bezitten ook ongelooflijke snelle reflexen, die een alomvattende combinatie van vaardigheden complimenteren, waardoor we snel kunnen starten wanneer het gaat om hardlopen, lopen of iets anders dat een snelle start vereist.
 16. Informatie verwerking
  Volgens diverse onderzoeken wat Dr. Aron heeft uitgevoerd bij HSP’ers, verwerken onze hersenen de informatie die binnenkomt grondiger. Waarschijnlijk kunnen we vragen beantwoorden, voordat deze gesteld worden. Een prachtig vermogen!
 17. Heb vermogen om dieren te begrijpen
  Dieren reageren op ons anders dan op niet-gevoelige mensen, omdat ze misschien onze sterkere gevoeligheid aanvoelen. Katten en honden zijn bijzonder gevoelig voor onze signalen en gedragen zich anders tegenover ons.
 18. Kan weersverandering voelen
  Een ander handig vermogen is weersverandering. Het is welliswaar korte termijn voorspelling, maar toch. De atmosfeer verandert lichtjes, net voordat een weerpatroon verandert en we pikken dit op zolang we niet in een staat van vermoeidheid of stress zijn.
 19. In staat om te interpreteren wat er gebeurt met het ‘stille leven’, zoals planten
  Een HSP kan ook niet-sprekende entiteiten, zoals dieren en zelfs planten, begrijpen. Daarom vertoeven veel van ons buiten in natuurgebieden met weinig mensen. In de nabijheid van de natuur zijn we in de nabijheid van planten, bomen, dieren en kunnen we de ‘eb en de vloei van het leven’ voelen. Het kan een zeer aangename ervaring zijn om bijvoorbeeld gewoon in een bloeiende weide in de zon te zitten en om het leven rond te kijken. Zelfs de bladeren van gras zwaaien in de wind. Geluk!
 20. Rich Inner Lives
  We keren vaak terug in onszelf in die tijden wanneer we ons overweldigd voelen door overstimulatie. Dit geeft ons de kans om geestelijk en bij onszelf te zijn. Daarbij kunnen we onszelf op een veel dieper en zinvol niveau kennen. Activiteiten zoals het kijken naar de televisie, uitgaan, feesten en naar concerten gaan, zijn doorgaans niet aan ons besteed, waardoor veel tijd voor meditatie en beschouwing komt die van nature tot HSP’ers komt.
 21. beschikken over een verbeterde mogelijkheid om dromen te herinneren
  Vaak kunnen zeer gevoelige mensen dromen herinneren. Dit komt door het vermogen van onze hersenen om informatie grondiger te verwerken.
 22. Zeer levendige en emotionele dromen
  Om een andere reden vinden we het makkelijk om hun dromen te herinneren, omdat onze dromen vaak erg levend en gedetailleerd zijn en dus makkelijker te onthouden zijn vanwege hun pure complexiteit.
 23. In staat om gebeurtenissen en herinneringen in levendig detail te herinneren
  Wanneer we recente gebeurtenissen herinneren, kunnen we identiek de exacte gemoedstoestand identificeren, evenals de hoofdzinnen die gestimuleerd worden op de werkelijke tijd van het geheugen.
 24. Liefde dicht bij water, zoals de zee, rivieren en watervallen
  Als we dichtbij de zee of een andere natuurlijke vorm van water zijn, ervaren we gevoelens van geluk en tevredenheid. Dit moet door onze zachte en passieve aard zijn, hoewel we het andere gezicht van water, de ruwe, onstuitbare kracht, nog steeds kunnen ervaren.
 25. Heb geen stimulans nodig omdat we al zeer alert zijn!
  Aangezien we continu in vecht- of vluchtmodus zijn, hebben we meestal geen stimulans nodig. In feite hebben stimulanten meer kwaads dan goeds.

Dus zie je – het is echt leuk om gevoelig te zijn. Ik heb nu 25 dingen benoemd, maar ik weet zeker dat er veel meer positieve dingen zijn om een ​​HSPér te zijn, welke punten ervaar jij als positief?

Lees ook onze andere artikelen over HSP

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *