11 tips om je huis te verlichten bij een stroomuitval-wat te doen bij stroomtuival-ensitivity

Stel je voor dat je lekker op de bank zit met je telefoon of tablet – misschien een artikel aan het lezen bent op Zensitivity – en ineens valt het licht en stroom uit, word het in huis donker en is het ineens akelig stil. Wat is het eerste wat je zou doen in deze situatie?

Veel mensen staan er niet bij stil wat de gevolgen zijn bij een stroomstoring, vooral als het donker is. Hopelijk heb je een zaklamp bij de hand liggen zodat je niet in het donker door lades en kasten hoeft te graaien. Maar als het een lange stroomstoring is, wil je niet de hele tijd met een zaklamp in je handen zitten. Uiteindelijk pakken de meeste mensen de kaarsen tevoorschijn, maar er zijn nog veel meer opties.

In dit artikel zal ik de belangrijkste mogelijkheden bespreken om je huis van licht te voorzien als ineens de stroom uitvalt.

Welke verlichting is handig om te hebben in noodsituaties

1. Zaklampen

Zelfs als de batterijen goed zijn, is de zaklamp misschien niet erg helder of betrouwbaar als hij al heel oud is. Zorg ervoor dat je in elke kamer een goede zaklamp hebt. Het is niet leuk om midden in een stroomstoring te zitten met zaklampen die niet werken. (zorg dat je genoeg batterijen in huis hebt, batterijen lopen langzaam leeg. Ook als je ze niet gebruikt)

Kleine LED-zaklantaarns zijn helder genoeg voor allerlei doeleinden, en om op te bergen in je nachtkastje, in een lade, en bij de deur hangen, zodat je altijd een lampje bij de hand hebt als de stroom uitvalt.

2. Opwindbare zaklampen

Een andere optie zijn dynamo-zaklampen die worden opgeladen met een slinger. Deze zijn goed bij kortstondig gebruik, maar kan onhandig zijn als je veel licht nodig hebt en ondertussen iets moet doen. Je kunt ze in een noodpakket bewaren, aangezien zij geen batterij nodig hebben die ook leeg lopen.

Dynamo’s met een pomptype, in tegenstelling tot een draaiende handkrukdynamo, zijn makkelijk te gebruiken en moeilijker stuk te krijgen. Het nadeel van de dynamo-zaklampen is dat ze de spanning van de dynamo niet lang vasthouden, en dat ze een constante inspanning vergen om de stroom te behouden.

3. Hoofdlampen

Als je beide handen ergens voor nodig hebt, maar is een zaklamp onhandig, daarom zijn hoofdlampen de perfecte oplossing. Je kunt hem ook gewoon op je hoofd laten zitten en hem aanzetten als je naar de badkamer of een onverlichte ruimte gaat.

Een andere manier om hoofdlampen te gebruiken, is door ze om een glas te bevestigen. Zoals je kunt zien, verspreidt het licht zich, waardoor een geïmproviseerde lamp ontstaat.

4. Kaarsen

Kaarsen zijn vaak een van de eerste keuzes als noodverlichting. Ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar, hebben geen houdbaarheidsdatum en zijn gemakkelijk te gebruiken. Ze vormen echter ook een gevaar omdat ze een vlam hebben, brand kunnen veroorzaken bij onoplettendheid. Als kaarsen een onderdeel zijn van je voorbereidingen op stroomuitval, zorg er dan voor dat je voor elk type kaars ook de juiste niet-ontvlambare kaarsenhouder hebt.

Zorg voor stevige kaarsenhouders die niet makkelijk omvallen en zet ze op een vlakke, niet-brandbare ondergrond. Voor stompkaarsen moet je ervoor zorgen dat ze altijd op een onbrandbare ondergrond staan. Hetzelfde geldt voor oliekaarsen, waxinelichtjes en alle andere zelfgemaakte kaarsen.

Persoonlijk raad ik de 80-uurskaars aan. Bijenwaskaarsen zijn duur, maar ze gaan lang mee en branden meestal feller en helderder dan paraffine- of sojakaarsen. Let op dat je ook zorgt dat je genoeg ventileert, kaarsen zorgen voor fijnstof. Kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken als je niet de ruimte ventileert.

5. Kerosine / Olie Lampen

Dit zijn geweldige lichtbronnen, vooral de old school stormlantaarns. Net als bij kaarsen is er echter sprake van een open vlam, dus je moet er voorzichtig mee zijn. Olielampen geven ook meer warmte en kooldioxide af dan kaarsen en mogen alleen in een goed geventileerde ruimte worden gebruikt.

Als je beslist om olielampen te gebruiken, hou dan extra lampenlontjes en extra olie op voorraad.

6. Propaanlampen

Propaanlampen (zoals die we op de camping gebruiken) kunnen ook bij stroomuitval veel licht geven. Het gevaar van dergelijke lampen is hun hoge warmteafgifte en hoog zuurstofverbruik. Een propaanlamp moet buiten of in een goed geventileerde ruimte worden gebruikt. Als je besluit een propaanlamp te gebruiken, zorg er dan voor dat je een paar extra propaangasflessen hebt om je licht aan te kunnen houden.

7. Verlichting op batterijen

Zaklampen zijn niet het enige type licht dat op batterijen werkt. Je kunt ook lantaarns, vouwlampen en zelfs kaarsen krijgen die op batterijen werken.

Wanneer je gebruik maakt van verlichting op batterijen, is het raadzaam om oplaadbare batterijen en een oplader op zonne-energie te kopen. Oplaadbare batterijen gaan niet zo lang mee, dus je zult ze vaak moeten vervangen, maar dan heb je tenminste niet te maken met kerosine of lampolie. Het hangt van je voorkeur af. En anders sla je gewoon heel veel batterijen in.

Lees hier onze tips wat je kunt doen bij een stroomuitval

8. Oplaadbare lampen

Met oplaadbare lampen heb je geen batterijen nodig. Je steekt ze gewoon in het stopcontact om ze op te laden. Ze zijn ideaal voor korte stroomuitvallen, maar uiteraard zijn is het geen goede optie als de stroom langer dan een dag uitvalt. Het is sowieso een goed idee om een goede oplaadbare werklamp te hebben. Als de stroom uitvalt, heb je een andere optie.

Een andere optie is een oplaadbare zaklantaarn. Deze zijn handig als je klusjes moet doen of een meterkast moet controleren. Oplaadbare zaklantaarns hebben meestal twee opties, ofwel een oplaadbare batterij, ofwel een oplaadstation voor de hele zaklantaarn. Bij frequent gebruik zal een oplaadbare zaklantaarn meestal twee jaar meegaan voor een helder licht, maar hij kan langer meegaan bij weinig gebruik.

Een kleinere, eenvoudigere oplossing is een noodlamp met stekker van Alecto zaklantaarn. Je hoeft hem alleen maar aan te sluiten, en hij gaat automatisch aan als de stroom uitvalt. De noodverduisteringslamp gaat maar liefst 40 uur mee, en de noodlamp met stroomuitval heeft een eigentijds ontwerp dat in elk huis goed staat. Het leuke hieraan is dat ze ook als automatische nachtlampjes kunnen worden gebruikt, dus als je al nachtlampjes hebt, kun je ze net zo goed vervangen door deze noodlampjes.

9. Solar lampen voor binnen

Er zijn solar lampen die je kunt opladen met zonlicht. Sommige hebben zelfs een aansluiting zodat je telefoon kunt opladen.

10. Zonne lampen voor buiten

Afhankelijk van het doel en de locatie kunnen buitenlampen op zonne-energie een goed idee zijn voor noodgevallen of stroomuitval. De meeste lampen op zonne-energie gaan in de zomer 6-8 uur mee op een enkele lading, en in de wintermaanden misschien maar 4 uur. Sommige bewegingsgevoelige lampen gaan de hele nacht mee op een enkele lading, zelfs in de winter.

Hoewel zonnelichten meestal buiten worden gebruikt, kan je ze ook binnen gebruiken als je extra licht nodig hebt. Sommigen van jullie hebben waarschijnlijk al tuinverlichting op zonne-energie. Sommige hebben ook een tuinslinger, als je ze in een grote vaas doet kun je er makkelijk een aantal bij elkaar plaatsen, en ze geven geconcentreerd licht als je geen olielamp of binnen lamp op zonne-energie hebt.

11. Glow Sticks

Een manier om kinderen te vermaken tijdens een stroomstoring is om ze glow sticks te laten gebruiken voor licht. Deze kleine stokjes gaan lang mee, zijn leuk en niet duur. Ze kunnen in een hoek worden gezet of aan kleding worden vastgebonden om voor sfeerlicht te zorgen. Andere opties zijn glow armbanden en kettingen. Afhankelijk van de kleur, kunnen ze zelfs helder genoeg zijn om bij te lezen.

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *