10 manieren om spiritueel te ontwaken - Zensitivity Noordwijk - coaching

10 manieren om spiritueel te ontwaken

Geestelijk ontwaken is geen speciaal gevoel, een staat of ervaring. Het is geen doel of bestemming, een plek om in de toekomst te halen. Zoals Boeddha ons probeerde te vertellen (hoewel er maar weinigen daadwerkelijk naar ons hebben geluisterd), is het geen bovenmenselijke prestatie of verworvenheid. Je hoeft niet naar India te reizen om het te vinden. Het is niet iets speciaals om in staat van perfectie te komen. Dit is niet alleen voor de mensen die alles hebben en denken te zijn. Je hoeft niet rijk of arm te zijn. Het is geen exclusieve club. Het is geen out-of-the-body ervaring, en het is niet leven in eenzaamheid, het afsluiten van al je mooie zintuigen, het losmaken van jezelf  en van de realiteit van deze moderne wereld. Het kan niet worden overgedragen aan jou door een goeroe, noch kan worden weggenomen of verloren. Je hoeft niet de discipel of volgeling van iemand te worden, of al je bezittingen weg te geven. Je hoeft je niet bij een cultus aan te sluiten. Je hoeft niemand te volgen.

“I truly attained absolutely nothing from complete, unexcelled enlightenment!”   Buddha

Dit zijn enkele eenvoudige principes en tips:

1. Er is geen bestemming; alleen het nu

Er is alleen NU; de huidige plek waar je nu in leeft. Kom uit het epische verhaal van tijd en ruimte, verleden en toekomst, spijt en anticipatie, en het zoeken van verschillende toestanden en ervaringen. Zelfs het zoeken naar spirituele verlichting. Ontspan je en  focus niet op ‘wat is verdwenen’, ‘wat is er nog niet’ – dingen die je onmogelijk kunt controleren vanaf waar je bent. Kom uit het verhaal van ‘Mijn Leven’ en laat je fascineren door wat hier op dit moment gebeurt. Wees nieuwsgierig naar je zeer levendige dans van gedachten, gewaarwordingen, gevoelens en impulsen die op dit moment gebeuren. Vergeet niet dat dit de enige plaats is van waaruit uiteindelijk echte antwoorden kunnen ontstaan. Het huidige moment is waar je echt bent, je thuis, voorafgaand aan tijd en ruimte. Het is alles wat er is; de rust te midden van de storm.

2. Denken en weerstand leiden tot lijden

Pijn is niet het echte probleem; het echte probleem is ons denken over pijn, onze weerstand ertegen, onze poging er aan te ontsnappen en een (denkbeeldige) toekomst tegemoet te gaan. Het echte probleem begint als we beginnen te herkauwen over onze pijn, ons verdriet, onze angsten, onze woede; piekeren over onze ongemakken, terugspoelen en snel doorspoelen van de film over ons leven! We kauwen op het verdriet van gisteren en morgen, in plaats van de ervaringen van vandaag direct te verkennen en te ervaren als ze zich aandienen. We voegen een onnodige bezigheid van herkauwen en weerstand tegen het leven, en dit creëert lijden. De uitnodiging? Kom uit het verleden en toekomst, op zoek – en streven naar, ontmoet het leven in met zijn rauwe randje. Op dit moment, zonder oordeel, en zonder de verwachting dat ‘vrede’, ‘ontspanning’, ‘verlichting’ of enige vorm van verschuiving zal resulteren. Ontmoet het moment op zijn eigen voorwaarden; zie het allemaal als een geschenk. Bekijk het, voor het aangename en onaangename, het aangename en het pijnlijke, zonder agenda.

3. Gedachten en gewaarwordingen zijn niet persoonlijk en niet de waarheid 

Zie gedachten en gewaarwordingen als neutrale en onpersoonlijke gebeurtenissen in het bewustzijn. Net als geluiden die we horen, ontstaan gedachten en fysieke gewaarwordingen spontaan en verdwijnen ze als golven in de oceaan van jou vandaan. Ze kunnen niet worden gecontroleerd, gewist of ontkomen. Cultiveer dezelfde zachte houding ten opzichte van gedachten en gewaarwordingen als je het al hebt ten opzichte van geluiden. Ontmoet alle gedachten en gewaarwordingen met een houding van vriendelijkheid en nieuwsgierigheid. Zie ze als welkome gasten in jouw aanwezigheid.

4. Jij biedt de ruimte voor gedachten, niet de denker zelf 

Je gedachten ben jij niet, en ze zijn niet de realiteit; het zijn slechts suggesties, mogelijkheden, geruchten, propaganda, oordelen, stemmen, beelden, terugspoelen en die snel vooruitkomen en gaan – wolken in de uitgestrekte lucht. Probeer ze niet stil te houden, het zwijgen op te leggen of te stoppen, ze te laten vallen, te verwijderen of te controleren. Wees de ruimte voor hen, zelfs als ze zeer actief zijn op dit moment! Vergeet niet, als je gedachten opmerkt, als je er rekening mee houdt, ben je er niet in opgesloten. Ze definiëren je niet. Jij bent de stille doos, niet de ingesloten. Wees wat je bent – de onveranderlijke omhelzing van de gedachte, de uitgestrektheid waarin gedachten kunnen komen en gaan zoals ze willen.

5. Adem je ongemak en pijn in en uit, respecteer het

Adem je ongemakkelijke ervaringen in; geef ze waardigheid. Eer ze in plaats van ze af te sluiten, verhongeren ze van warmte. Stel je voor of voel je adem in het verwaarloosde gaan. Laat het binnen komen en geef het liefde. Vul het oncomfortabele gedeelte van je lichaam met zuurstof, warmte en waardigheid. Probeer de gewaarwordingen niet te ‘genezen’ of zelfs los te laten. Ze willen worden gezien, geëerd, opgenomen in de huidige leven. Stel dat zelfs ongemak intelligentie in zich draagt; dat het niet tegen je is. Weet dat ware vreugde niet de afwezigheid of het tegendeel van verdriet of pijn is, maar de bereidheid om alles te omhelzen.

6. Accepteren is niet iets wat je doet : het is wat je bent

Aanvaarding betekent niet dat een onaangename gedachte of gevoel weggaat; het kan even blijven. Probeer niet te verzetten, maar erken dat het OKE is, al geaccepteerd hier, al deel uitmakend van de leven. Behandel het alsof het misschien altijd hier zal zijn! Dit neemt de tijdsdruk weg (proberen om het weg te laten gaan, benieuwd waarom het “nog hier” is). Het IS hier, NU. Buig voor DEZE realiteit. Wees nieuwsgierig. En laat drang, gevoelens van frustratie, verveling, teleurstelling of zelfs wanhoop ook naar boven komen en meedoen. Ze maken allemaal deel uit van de huidige leven, niet tegenhouden. Zelfs een gevoel van weglopen is een deel van het tafereel!

7. Er is geen “ALTIJD” en geen “NOOIT”.

In werkelijkheid is er geen sprake van “altijd” en “nooit”. Wees u bewust van deze woorden; het zijn leugens, en ze kunnen een gevoel van urgentie en onmacht creëren; ze voeden het verhaal van zoeken en gebrek. Er is geen ‘rest van mijn leven’, geen ‘jaren’, geen ‘de hele dag’. Er is pas nu, uw enige plaats van macht. Soms is zelfs denken aan morgen gewoon te veel werk. Wees hier.

8. Je kunt alleen ‘ER’ zijn door ‘HIER’ te zijn

Vaak richten we ons zo veel op het doel of de bestemming dat we onze reis vergeten, ons losmaken van elke kostbare stap, en stress wordt gecreëerd, het gevoel dat we ‘er nog niet zijn’. Maar vreugde kan alleen worden gevonden in het hier en nu, en heeft niets te maken met doelen, bestemmingen, of het krijgen van wat je wilt. Neem de focus van de 10.000 stappen die komen gaan, de 10.000 stappen die je nog niet hebt afgelegd, de 10.000 dingen die op dit moment ontbreken, en onthoud de huidige stap, deze oude leefomgeving, je eigen intieme aanwezigheid. ADEMEN. Voel het leven in je lichaam. Vaak weten we niet waar we naartoe gaan, en dat is prima. Is de vriend van elke onzekerheid, twijfel, angst die je voelt. Leer om te gaan met deze heilige plek van geen antwoorden: liefde. Het is levend, creatief en vol potentieel.

9. Omhels als je even valt, het is goed zo

Als je je realiseert dat je verdwaald bent in je verhaal, dat je losgekoppeld bent, dat je het moment vergeten bent, vier het dan! Je bent net ontwaakt uit een droom. In jou leeft een grote intelligentie, een kracht om te realiseren en te verbinden. Je bent uit miljoenen jaren van conditionering gestapt. Straf jezelf niet voor het vergeten, maar vier je herinneringscapaciteit! Het moment dat je het niet erg vindt dat je het bent vergeten! Vergeten is een perfecte passage in de film. Vergeet gewoon even! Laat je aanmoedigen door je weg te bewandelen in plaats van te proberen ‘perfect’ te zijn. Twijfel, teleurstelling en ontgoocheling zullen onderweg voortdurende je vrienden zijn. Er is geen bestemming aanwezig, geen beeld van ‘succes’ om waar te maken. Je kunt niet verkeerd gaan, als er geen beeld is van ‘goed’.

10. Houd op met vergelijken; je bent het leven zelf!

Jij bent uniek, jouw reis is volledig en origineel. We kunnen allemaal op dezelfde oceaan van bewustzijn begeven, maar tegelijkertijd zijn we allemaal unieke onderdelen van die oceaan, totaal uniek in onze golf-zijn! Vergelijk jezelf niet met iemand anders! Wanneer je begint te vergelijken, devalueer je je eigen unieke, onvervangbare gaven, talenten en waarheden en ontkoppel je van je unieke huidige ervaring. Vergelijk dit moment niet met een beeld van hoe het had kunnen, moeten of heeft kunnen zijn. Genezen kan je als je JA zegt tot waar je nu bent gekomen, ook al is het niet waar je van droomde dat je ‘inmiddels’ zou zijn. Vertrouwen en soms vertrouwen dat je niet kunt vertrouwen. Misschien is zelfs je onvermogen om te vertrouwen hier te vertrouwen, en zelfs het gevoel dat je het moment niet kunt vasthouden, wordt zelf al vastgehouden…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *